Home » Business » România a urcat două poziții în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, dar stă cel mai prost din UE la accesul la electricitate

România a urcat două poziții în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, dar stă cel mai prost din UE la accesul la electricitate

România a urcat două poziții în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, pe locul 48 din 189 de țări, conform noii metodologii de calcul România clasându-se pe locul 50 anul trecut, dar este devansată de Rwanda, Bulgaria, Muntenegru și stă cel mai prost din UE la accesul la electricitate.

Anterior schimbării metodologiei, România ocupa poziția 73 anul trecut. După schimbarea metodologiei, mai multe state din Europa au trecut din intervalul 60-80 în zona pozițiilor 40-60.

Mediul de afaceri din România este mai puțin primitor decât cel din Estonia (17), Letonia (23), Lituania (24), Macedonia (30), Polonia (32), Muntenegru (36), Bulgaria (38), Cehia (44), Rwanda (46), potrivit topului „Doing Business 2015” publicat miercuri de Banca Mondială.

Totuși, România devansează țări ca Slovenia (51), Ungaria (54), Turcia (55), Italia (56), Grecia (61) și Rusia (62) în clasamentul BM.

România se află pe primul loc între țările europene în ceea ce privește îmbunătățirea sistemului de plată a taxelor, cele mai multe dintre firme folosind în prezent sistemul electronic. Raportul arată că plata online cu cardul de credit a taxelor și contribuțiilor a devenit posibilă în perioada 2013-2014.

Totodată, numărul de plăți pe care companiile trebuie să le facă a fost redus la 14 pe an, la fel ca și timpul necesar pentru achitarea de aceste obligații, la 159 de ore. Rată totală de taxare este de 43,2% din profit.

România ocupă, astfel, locul 52 în clasamentul BM, la capitolul privind plata taxelor, depășind țări ca Polonia (87), Ungaria (88), Bulgaria (89) și Slovenia (100).

Dintre țările UE, România este clasată cel mai bine în ceea ce privește accesul la credit și înregistrează rezultate bune la procesul de înființare a unei firme și rezolvarea insolvenței, în media regiunii.

În cazul procedurilor de insolvență, România, alături de Bulgaria, Macedonia și Muntenegru, a înregistrat cel mai important avans din Europa în perioada analizată, pe fondul reformării legii insolvenței.

În schimb, România este pe poziția 171 din 189 de țări în ceea ce privește conectarea la electricitate, pentru care sunt necesare 7 proceduri și 223 de zile.

Economia românească ocupă penultimul loc din UE la costul importurilor, estimat de BM la 1.495 dolari pe container, Slovacia clasându-se pe ultima poziție, cu 1.500 dolari pe container.

De asemenea, România ocupă una dintre ultimele poziții la avizele necesare pentru construcții. Pentru obținerea avizelor, o companie trebuie să îndeplinească 14 proceduri și are nevoie de 255 de zile.

Singapore s-a menținut pe prima poziție în topul Doing Business, urmată de Noua Zeelandă, Hong Kong, Danemarca, Coreea de Sud, Norvegia, SUA, Marea Britanie, Finlanda și Australia.

Ponta spune că România a urcat 25 locuri în top BM, dar cu noua metodologie avansul este de 2 locuri

Premierul Ponta i-a transmis ministrului delegat pentru IMM că ar trebui să dea „de băut” pentru că România a urcat 25 locuri în clasamentul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, el raportându-se însă la vechea metodologie, în condițiile în care prin noile criterii România a urcat doar 2 locuri.

„Vreau doar să mulțumesc tuturor celor din Guvern, din instituțiile guvernamentale, dar și din mediul privat, pentru că astăzi Banca Mondială a publicat raportul «doing business». Domnule ministru Jianu, ar trebui să dați dumneavoastră de băut azi, pentru că România a urcat de pe locul 73 pe locul 48 în topul țărilor, mult înaintea altor țări europene, o creștere de 25 locuri într-un singur an”, i-a spus Ponta ministrului pentru IMM, Florin Jianu, în ședința de guvern.

El a adăugat că Banca Mondială notează faptul că, față de 2012, România are o povară fiscală mai redusă cu 1% din PIB și încasări la buget.

Jianu spune că România a urcat 25 locuri în topul BM și nu vrea să comenteze schimbarea metodologiei

Ministrul delegat pentru IMM, Florin Jianu, a susținut la rândul său, după premierul Ponta, că România a urcat 25 poziții în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, refuzând să comenteze schimbarea metodologiei, prin care avansul este de doar două locuri, și plasarea țării în urma Rwandei.

Întrebat de presă dacă a citit precizările Băncii Mondiale, conform căreia nu trebuie făcute corelări între raportul din acest an și cel de anul trecut deoarece a fost schimbată metodologia de analiză, ministrul a răspuns că trebuie privit la „ansamblul măsurătorii” și transmis un mesaj extrem de puternic investitorilor străini și români cu privire la faptul că România are o creștere substanțială din punct de vedere al competitivității în toate clasamentele.

Întrebat din nou despre precizarea Băncii Mondiale că rapoartele nu trebuie comparate între ele urmare a schimbării metodologiei, ministrul a răspuns că nu mai are alte comentarii și a cerut o altă întrebare.

Întrebat în continuare cum comentează faptul că mediul de afaceri din România este, conform raportului Băncii Mondiale, mai puțin primitor decât cel din Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Polonia, Bulgaria și Rwanda, Jianu a afirmat că vrea doar să spună că mediul de afaceri din România este mai favorizant decât anul trecut, că este mai bun decât cel din Italia sau Ungaria și că, dacă anual vor fi realizate progrese, aceste economii pot fi depășite.

El a adăugat că mediul de afaceri are elemente de predictibilitate, dar nu a dorit să comenteze faptul că Guvernul nu a stabilit încă modul de calcul al accizelor pentru anul viitor.

„Nu comentez acest lucru”, a spus Jianu, explicând că se poate referi doar la portofoliul IMM.

Sursa: mediafax.ro

România a urcat două poziții în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, pe locul 48 din 189 de țări, conform noii metodologii de calcul România clasându-se pe locul 50 anul trecut, dar este devansată de Rwanda, Bulgaria, Muntenegru și stă cel mai prost din UE la accesul la electricitate. Anterior schimbării metodologiei, România ocupa poziția 73 anul trecut. După schimbarea metodologiei, mai multe state din Europa au trecut din intervalul 60-80 în zona pozițiilor 40-60. Mediul de afaceri din România este mai puțin primitor decât cel din Estonia (17), Letonia (23), Lituania (24), Macedonia (30), Polonia (32), Muntenegru (36),…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: