Home » Sanatate » Părinți plecați, copii neglijați

Părinți plecați, copii neglijați

Din cauza lipsei banilor, mii de adulți din județ au luat calea străinătății pentru un trai mai bun, lăsându-și copii acasă, fie singuri, fie în grija vreunei rude.

Roxana NĂSTASĂ

Potrivit reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, peste 3.500 de copii din județ au cel puțin unul din părinți plecați la muncă în străintate și foarte puțini dintre minorii afați în această situație sunt integrați în sistemul de protecție instituționalizată: 14 la asistenți maternali și 24 la bunici sau la alte rude care au recurs la măsuri de protecție.

„Copiii cu părinți care lucrează în străinătate beneficiază de aceeași îngrijire ca și cei aflați în dificultate, neexistând prevederi speciale ale legii pentru aceste cazuri. Din păcate, foarte mulți dintre locuitorii județului pleacă fără a institui tutelă. Conform legislației în vigoare, până la împlinirea vârstei de 18 ani, copilul trebuie reprezentat de părinții săi, de curator sau de tutore în toate relațiile lui cu școala sau instituțiile statului. Lipsa unui astfel de curator privează copilul cu părinții plecați din țară de anumite drepturi”, a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui, Irina Cîmpeanu.

În cadrul biroului de intervenție în regim de urgență pentru copiii în situații de abuz sau neglijare din cadrul DGASPC Vaslui s-au semnalat numeroase cazuri de copii traumatizați fie din cauza sentimentului de abandon, fie din cauza relelor tratamente la care au fost supuși de adulții în grija cărora au fost lăsați.

„Dacă părinții ar anunța intenția lor de a pleca în străinătate și ar stabili un tutore pentru copiii rămași acasă, aceștia ar fi supuși unui program de monitorizare care ar scădea mult riscul expunerii la abuzuri. Avem însă multe cazuri de abuz sau neglijare în care abia după constatarea situației se identifică contextul generator”, a mai spus Irina Cîmpeanu.

Din cauza lipsei banilor, mii de adulți din județ au luat calea străinătății pentru un trai mai bun, lăsându-și copii acasă, fie singuri, fie în grija vreunei rude. Roxana NĂSTASĂ Potrivit reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, peste 3.500 de copii din județ au cel puțin unul din părinți plecați la muncă în străintate și foarte puțini dintre minorii afați în această situație sunt integrați în sistemul de protecție instituționalizată: 14 la asistenți maternali și 24 la bunici sau la alte rude care au recurs la măsuri de protecție. „Copiii cu părinți care lucrează în…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: