Home » Justitie » Audieri maraton în cazul polițiștilor de frontieră traficanți de țigări

Audieri maraton în cazul polițiștilor de frontieră traficanți de țigări

Șase ore i-au audiat magistrații din cadrul Tribunalului Vaslui pe polițiștii de frontieră moldoveni care au fost prinși traficând țigări. Odată cu ei au fost audiați și doi investigatori sub acoperire, dar și cel care a făcut denunțul, polițistul de frontieră român Ionel Lascu.

Alexandru CROITORU

Miercuri s-a dovedit o zi dificilă pentru magistrații Tribunalului Vaslui care judecă dosarul în care un grup de moldoveni, majoritatea polițiști de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontieră Leova, au încercat să introducă în România o cantitate apreciabilă de țigări de contrabandă. Pentru acest lucru, moldovenii au încercat să-l atragă în operațiunea lor și pe Ionel Lascu, polițist de frontieră român, șeful Pichetului Berezeni. Acesta a fost cel care, după ce a primit propunerea, a sesizat autoritățile.

Astfel, audierile de miercuri au început cu cei doi agenți sub acoperire care au luat parte la operațiunile de prindere a moldovenilor. În cazul lor, audierile s-au ținut cu ușile închise și au durat mai bine de două ore. Următorul martor a fost polițistul de frontieră Grigore Mihalache care a povestit magistraților faptul că se cunoaștea cu unul dintre inițiatorii grupului infracțional – Ivan Musteață – cu care a executat, de-a lungul timpului, mai multe misiuni comune de patrulare.

“Pe timpul executării misiunilor, care durau șase, șapte ore, discutam cu Musteață diverse lucruri și ultima a fost atunci când mi-a propus afacerea. Cu noi mai era încă un subofițer moldovean, dar atunci când a avut loc discuția acesta rămăsese în barca cu care patrulam”, a spus Grigore Mihalache.

Următorul martor audiat a fost un piteștean, George Nedelea, care nu a avut de-a face cu acțiunile contrabandștilor, singura lui implicare în dosar fiind legată de faptul că de la el, unul din membrii grupului, Igor Lisnic, ar fi cumpărat o autoutilitară cu care s-a făcut primul transport de țigări. În fața magistraților vasluieni acesta nu a reușit să îl recunoscă exact pe cel care i-a cumpărat mașina pe motiv că, în ziua în care a fost făcută tranzacția, mai multe persoane s-au arătat interesate și a negociat cu mai mulți prețul acesteia care, la final a fost cumpărată de moldovean cu 11.000 de lei.

Un al treilea martor, localnic din Berezeni, a fost cel care a ajutat la transportul țigărilor Cristian Vlăduț-Viorel povestește că, în a treia seară de Crăciun, Ionel Lascu i-a cerut să meargă cu tractorul până pe malul râului Prut și să-i scoată din mocirlă dacă mașina lor rămâne împotmolită.

“Au rămas împotmoliți și am fost nevoit să-i scot. În mașina respectivă am văzut două persoane, dar nu cunosc cine erau. Ionel Lascu mi-a spus să-i conduc pe cei doi până pe malul râului Prut, la digul de protecție. După ce am ajuns acolo, cei doi au plecat și s-au întors după aproximativ jumătate de oră. După aceea ne-am întors toți la drumul național (DN 24A – n.r.). A doua oară am fost solicitat să fac același lucru pe 24 ianuarie 2014. Am fost încă o dată pe malul Prutului. Atunci m-am întâlnit cu alți doi cetățeni care transportau țigări. Și prima și a doua oară am fost pe malul Prutului la solicitarea lui Ionel Lascu. Acesta a rămas, în ambele cazuri, la drumul național. Îmi mai amintesc și faptul că a doua oară a venit o dubiță, iar pe șoferul acesteia îl chema Igor, așa cum s-a prezentat după ce l-am întrebat cum îl cheamă”, a mai povestit martorul Cristian Vlăduț-Viorel.

Ionel Lascu a lucrat sub îndrumarea anchetatorilor

Cel care a avut un rol important în prinderea traficanților de țigări moldoveni a fost Ionel Lascu, șeful Postului de Poliție de Frontieră Berezeni. El este cel care a fost abordat de doi dintre cei implicați, Ivan Musteață și Iurie Volceanov, care i-au propus să-i ajute. Lascu ar fi trebuit să le asigure celor doi o breșă în sistemul de pază și să găsească o persoană care să treacă țigările peste râul Prut. Pentru acest lucru, polițistul de frontieră român ar fi primit câte 50 de euro pentru fiecare bax de țigări traficat.

“La prima întâlnire nu am discutat nimic de bani. Cel care mi-a propus afacerea, Ivan Musteață, mi-a spus că și Volceanov știe despre acest lucru. Volceanov era la o distanță cam de 100 de metri de noi când am avut discuția asta, apoi l-a chemat Musteață și Volceanov a confirmat întreaga poveste. Prima dată l-am refuzat pe motiv că au fost făcute destule arestări în Vama Albița și de polițiști de frontieră și de vameși și îmi era teamă”, a povestit magistraților Ionel Lascu.

După această discuție, polițistul de frontieră român și-a anunțat șeful și apoi organele de anchetă.

“La o lună după acea discuție, ne-am întâlnit din nou, pe teritoriul României. Atunci am discutat de rolul meu în această afacere și de faptul că voi primi câte 50 de euro pentru fiecare bax de țigări. Dacă îmi aduc aminte, Musteață a făcut această afirmație dar a auzit-o și Volceanov. Toată discuția noastră a fost înregistrată audio de mine și am făcut chiar și două-trei poze. La acea întâlnire nu am stabilit nimic și le-am spus că mă voi gândi la propunerea lor. A urmat și o a treia întâlnire, la Bumbăta, pe 1 Decembrie, unde am stabilit exact ce trebuia să facem. Eu eram cel care care trebuia să fac o breșă în sistemul de pază între orele 2 și 6 dimineață. Țigările trebuiau să fie aduse de cei doi pe malul Prutului. Un pescar, din partea mea, urma să le treacă Prutul, urmând ca un mijloc de transport să le preia apoi cu șoferul din partea lor. Tot atunci Volceanov mi-a dat un număr de telefon de la care urma să fiu sunat și să mă întâlnesc cu o persoană. După ce am fost sunat, am stabilit să ne întâlnim într-o cafenea din Iași. La acel moment nu-l cunoșteam, dar am aflat apoi că se numea Iordache (Vasile Iordcahe – n.r.)”, a mai povestit Ionel Lascu magistraților.

Au urmat apoi câteva discuții cu procurorul care se ocupa de denunțul și care a stabilit ca pescarul care trebuia să fie omul adus de Lascu în afacere să fie, de fapt, un investigator sub acoperire. După ce a primit numărul de telefon al “pescarului”, Lascu l-a transmis mai departe, prin SMS, lui Volceanov. Cei doi trebuiau să se pună de acord cu ora și data la care “pescarul” trebuia să preia țigările de contrabandă. Toți cei implicați au stabilit ca primul transport de țigări să aibe loc în noaptea de 28/29 decembrie.

“Am stabilit ca, în acea noapte, eu să le asigur zona și să conduc transportul, în siguranță, până la Huși. Pentru asta mai trebuia să primesc încă 1.000 de euro. Trebuia să le fiu antemergător de la locul de unde erau preluatre țigările și până la Huși. Lucru acesta mi l-a cerut, printr-un SMS, Iordache. Am așteptat atunci în mașină, pe DN 24 A. La ora 2.20 am văzut venind dinspre Huși autoutilitara care trebuia să prea țigările. A trecut de mine și le-am trimis un mesaj să se întoarcă. După aceea, a durat cam jumătate de oră până au preluat țigările și eu i-am condus până în Huși apoi m-am întors înapoi. S-a auzit apoi că mașina aceea a fost reținută în București și în ea au fost găsite peste 21.000 de pachete de țigări. La noi au început atunci operațiunile specific de verificare a liniei de frontieră. M-am întâlnit apoi, pe 24 ianuarie, cu Volceanov și Musteață, tot la Bumbăta și am stabilit o nouă operațiune, dar aceasta nu a mai avut loc deoarece a nins în perioada aceea”, a mai povestit Ionel Lascu.

După această poveste a venit și ziua plății, 29 ianuarie, când, Iordache i-a dat lui Lascu 210 milioane de lei vechi, parte a sumei pe care acesta trebuia să o primescă din primul transport de țigări. Tranzacția a avut loc la popasul Stâna Costești. A urmat apoi o perioadă de două, trei luni în care nu a mai avut loc nici o operațiune. În tot acest timp, Ionel Lascu, la îndrumarea procurorului de caz, i-a sunt pe Musteață șI Volceanov întrebându-i de restul banilor.

“M-am văzut cu cei doi la Prut, eu pe malul românesc, ei pe malul moldovenesc. Menționez că nu am făcut nimic de capul meu ci totul era sub îndrumarea procurorului. Cei doi mi-au spus că-l vor contacta pe Iordache să-l întrebe de restul de bani. I-am intrebat dacă eu au primit ceva și mi-au răspuns că nu. După un timp, m-am întâlnit cu Iordache în Iași, unde am discutat de o nouă operațiune, în aceleași condiții și urma să-mi dea și restul de bani. În noaptea în care a avut loc a doua operațiune, le-am pus din nou la dispoziție un tractor, deorece terenul era mocirlos și accidentat acolo unde trebuiau preluate țigările. Când a ajuns tractorul pe malul Prutului, colegii moldoveni au declanșat operațiunea de reținere a traficanților. Știu că s-au tras și focuri de armă. La fața locului au venit apoi organele de cercetare penală și țigările au fost confiscate”, a mai povestit Ionel Lascu.

În acea perioadă, doi dintre membrii grupării, Valentin Badiu și Gheorghe Iordache, aveau suspiciuni că Lascu i-ar fi “turnat” și deciseseră să ia măsuri împotriva lui.

“De fiecare dată când mă întâlneam cu Volceanov și Musteață am avut microfon asupra mea și camera de filmat. După ce s-a auzit între membrii grupului infracțional că eu i-aș fi turnat și am fost amenințat, am fost păzit de detațamentul operațional din cadrul STPF Huși. Revelionul l-am petrecut cu pază acasă”, mai spune Ionel Lascu.

Cine sunt membrii grupului infracțional

După mai bine de jumătate de an de anchete, procurorii DNA au reușit trimiterea în judecată a mai multor persoane ce făceau trafic cu țigări, la granița româno-moldoveană. Astfel a fost trimis în judecată Valentin Badiu, ofițer în cadrul Poliției de Frontieră Huși, cercetat pentru aderare și sprijinire a unui grup infracțional organizat, Gheorghe Braga, Vasile Iordachi, Igor Lisnic și Veaceslav Mereuță, cetățeni cu dublă cetățenie româno-moldoveană, acuzați de aderare la grup infracțional organizat, dare de mită în formă continuată, trecere ilegală a frontierei, introducere sau tentativă de introducere de mărfuri, prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal.

Alături ce aceștia au mai fost arestați și trimiși în judecată și Ivan Musteață, alături de Iurie Volceanov, ambii cetățeni moldoveni. Primul dintre ei este și șeful Sectorului Poliției de Frontieră Leova, iar cel de-al doilea ofițer în cadrul aceleași instituții. Cei doi sunt “șefii” și inițiatorii acestui grup infracțional ce acționa pe teritoriul Republii Moldova și României.

Rechizitoriul a arătat că cei doi, împreună cu Vasile Iordachi, în perioada noiembrie – decembrie 2013 au constituit un grup infracțional organizat specializat in operațiuni de contrabandă. Aceste operațiuni s-au concretizat prin introducerea frauduloasă, pe teritoriul României, în perioada decembrie 2013 – mai 2014, a unor cantități impresionante de țigări de contrabandă. Membrii grupului infracțional l-au contactat, în repetate rânduri, pe șeful Sectorului Poliției de Frontieră Berezeni, Ionel Lascu, pentru a-i ajuta să treacă coletele de țigări peste grani. Detaliile rechizitoriului arată faptul că, pentru punerea în aplicare a planului, Vasile Iordache a cumpărat, anul trecut, din localitatea Coșereni, județul Ialomița, o autoutilitară. Pentru a-și acoperi urmele, acesta s-a prezentat ca fiind Adrian-Constantin Iordache, din Uricani, punând la dispoziția celui care a încheiat tranzacția o carte de identitate falsă. După acest episod, în scenă au intrat Ivan Musteață și Iurie Volceanov. Cei doi erau însărcinați cu abordarea ofițerilor din cadrul Poliției de Frontieră. Aceștia le propuneau ofițerilor români, în schimbul a 50 de euro pentru fiecare bax de țigări (un bax – 500 de pachete), să le creeze o breșă în sistemul de supraveghere a frontierei necesară introducerii frauduloase a țigărilor în țara noastră. Ba mai mult, șeful Poliției de Frontieră Berezeni a primit și propunerea de recrutare a unei persoane de încredere care să “pescuiască” coletele cu țigări peste Prut.

Șase ore i-au audiat magistrații din cadrul Tribunalului Vaslui pe polițiștii de frontieră moldoveni care au fost prinși traficând țigări. Odată cu ei au fost audiați și doi investigatori sub acoperire, dar și cel care a făcut denunțul, polițistul de frontieră român Ionel Lascu. Alexandru CROITORU Miercuri s-a dovedit o zi dificilă pentru magistrații Tribunalului Vaslui care judecă dosarul în care un grup de moldoveni, majoritatea polițiști de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontieră Leova, au încercat să introducă în România o cantitate apreciabilă de țigări de contrabandă. Pentru acest lucru, moldovenii au încercat să-l atragă în operațiunea…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: