Home / Administratie / Proceduri simplificate pentru beneficiarii PNDR

Proceduri simplificate pentru beneficiarii PNDR

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat faptul că a adaptat procedurile de lucru astfel încât să permită beneficiarilor PNDR asigurarea fluxului financiar necesar implementării proiectelor de investiții contractate, inclusiv pentru eficientizarea mecenismului de decontare a cererilor de plată. O primă modificare privește simplificarea mecanismului de acordare a avansului, carese va acorda de la prima achiziție avizată de AFIR. Astfel, beneficiarul privat poate primi în avans un procent maxim de 40% din valoarea eligibilă a cofinanțării nerambursabile. Avansul poate fi primit numai după ce AFIR va acorda avizul favorabil pentru un dosar de achiziții.

Beneficiarii publici, în cazul în care vor primi avizarea unei singure achiziții din partea AFIR, pot solicita și primi în avans o sumă reprezentând maximum 40% din valoarea eligibilă a cofinanțării nerambursabile conform bugetului indicativ. Avansul de maxim 50% din valoarea eligibilă a cofinanțării nerambursabile va fi acordat doar în cazul avizării favorabile a tuturor achizițiilor.

O altă măsură adoptată pentru beneficiarii privați este cea privind devansarea decontării plăților aferente cheltuielilor eligibile, cu respectarea intensității contribuției proprii. Astfel, AFIR va putea efectua plata sumelor reprezentând cheltuielile eligibile aferente contribuției publice ale proiectelor numai în baza documentelor justificative. Practic, se poate deconta contravaloarea lucrărilor, serviciilor sau bunurilor achiziționate, numai în baza facturilor prezentate la dosarul cererii de plată, dovada efectuării plății de către beneficiarii privați urmând a se face într-un termen prestabilit. Din valoarea unei facturi pentru plata unei cheltuieli eligibile, beneficiarul privat poate achita doar contribuția proprie, AFIR decontându-i ulterior suma corespunzătoare procentului nerambursabil din cheltuială. În acest sens beneficiarul privat trebuie să deschidă un cont distinct la unitatea teritorială a Trezoreriei Statului, în raza căreia este înregistrat fiscal.

O altă modificare privește modalitatea de decontarea a TVA-ului pentru beneficiarii publici. Aceștia pot solicita decontarea contravalorii TVA fără a avea atașate documentele de plată și extrasele de cont care să justifice plata TVA-ului încă de la prima cerere de plată și nu doar la ultima cerere de plată. Acest principiu se aplică indiferent de numărul tranșelor de plată. (A.C.)

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat faptul că a adaptat procedurile de lucru astfel încât să permită beneficiarilor PNDR asigurarea fluxului financiar necesar implementării proiectelor de investiții contractate, inclusiv pentru eficientizarea mecenismului de decontare a cererilor de plată. O primă modificare privește simplificarea mecanismului de acordare a avansului, carese va acorda de la prima achiziție avizată de AFIR. Astfel, beneficiarul privat poate primi în avans un procent maxim de 40% din valoarea eligibilă a cofinanțării nerambursabile. Avansul poate fi primit numai după ce AFIR va acorda avizul favorabil pentru un dosar de achiziții. Beneficiarii publici, în cazul în…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Bradul din centrul Vasluiului prinde contur. De Moș Nicolae, orașul va fi plin de luminițe

Pomul de Crăciun pregătit de ...

Case abandonate și monumente istorice, ruine în centrul Bârladului

Supraimpozitarea imobilelor părăsite sau neglijate ...

Ultimul Târg de Crăciun pentru vechile căsuțe din lemn, la Bârlad

Căsuțele din lemn, achiziționate de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: