Home » Social » Animalele de companie pot goli buzunarele proprietarilor

Animalele de companie pot goli buzunarele proprietarilor

Deși trecem printr-o perioadă destul de grea din punct de vedere financiar, vedem prin oraș din ce în ce mai mulți oameni care dețin un animal de companie, iar magazinele de profil răsar ca ciupercile după ploaie.

Deținerea unui animal de companie oferă o mulțime de satisfacții, dar presupune și o serie de responsabilități și cheltuieli. Este frumos gândul de a avea un companion blănos și amuzant, însă puțini reușesc să-l întrețină corespunzător, chiar dacă și-au permis achiziționarea sa.

„Persoanele care intenționează să cumpere un animal trebuie să se gândească bine, deoarce acest lucru implică mai multe aspecte. Un animal nu este o jucărie sau un bibelou. Acesta are nevoie, pe lângă asigurarea hranei și igienei, de spațiu, de atenție dar și de cheltuieli mai mult sau mai puțin neprevăzute. Dacă acest lucru nu se întâmplă (n.r. doritorul nu se gândește bine la acest lucru) apare riscul de abandon. S-a întâmplat de mai multe ori să vină la cabinet persoane care au dorit să renunțe la animal, la scurt timp după ce l-au achiziționat”, ne-a spus Alina Jako, medic veterinar.

Prețurile de achiziționare ale unui animal de companie variază între câteva zeci de lei și câteva sute, chiar mii de euro. Aceste prețuri diferă în funcție de rasă, mărime, raritate, origine etc. Cine nu își permite să cumpere un animal de companie, poate apela la varianta adopției.

Animăluțele care costă cel mai puțin sunt hamsterii, porcușorii de Guineea, broscuțele țestoase, peștii de acvariu și păsările mici de colivie. Prețurile acestora pornesc de la 10 lei și pot ajunge până la câteva sute de lei. Totuși trebuie luat în calcul și faptul că la prețul de achiziție al acestora se mai adaugă și alte cheltuieli, care țin de anumite nevoi ale animalelor: acvariu (54-300 lei), colivie (25-110 lei), rumeguș (4,5-6 lei), încălzitoare (de la 25 de lei), termometre (de la 5 lei), filtre/pompe de aer (de la 50 lei).

La Bârlad, pet-shop-urile dețin o gamă mai restrânsă de animale, cele mai frecvent întâlnite sunt păsările mici de colivie (30-50 lei), peștii de acvariu (3-20 lei) și rozătoarele (10-80 lei). În schimb, iubitorii de animale din oraș au ocazia de a vedea sau de a cumpăra diferite necuvântătoare din piața de en-gros de lângă Biserica Sf. Ilie. Acolo, duminica se adună crescătorii și pun la dispoziția clienților o întreagă suită de păsări și alte animale.

Importantă este și hrana. Prețurile la mâncarea pentru pisici variază între 5 și 20 lei/ kg, iar cea pentru câini între 2,5 și 32 lei/ kg. Proprietarii de păsări mici de colivie și de pești de acvariu plătesc între 3,2 și 20 lei pentru hrană. Prețurile la hrană țin atât de calitate, dar și de cantitate, în cazul produselor ambalate.

Proprietarii de câini și pisici au tendința de a-i trata ca pe oameni, de aceea mulți le achiziționează hăinuțe și alte accesorii, care mai de care mai haioase cu prețuri deloc neglijabile, pornind de la 50 de lei. La magazinele pentru animale din Bârlad, prețul unei lese variază între 11 și 36 de lei.

Nu trebuie uitate serviciile medicale, de igienă și cele de cosmetizare, ale căror prețuri scot ceva bani din buzunarele proprietarilor. Produsele de deparazitae au prețuri între 1,5 și 31 lei, prețul unei vaccinări la cabinetul veterinarului ajunge la 40 de lei, microciparea poate ajunge la 300 de lei, iar pachetul complet de cosmetizare (tuns, tăierea unghiilor, curățatul urechilor) costă 60 de lei.

Pentru ca situația să fie și mai limpede, am strâns informații de la câțiva posesori de animale de companie. M. și T. și-au achiziționat la începutul anului un pui de labrador auriu, pentru care au plătit 500 de lei. Plata către proprietar a fost făcută în avans, imediat după nașterea puiului, pentru a-l rezerva. După aproximativ o lună, l-au putut lua acasă, moment în care a primit și un nume: Aky. Pe măsură ce creștea, patrupedul a început să facă tot felul de năzbâtii, acest lucru necesitând puțină instruire. Dresajul a avut efect, însă a produs o gaură în bugetul familiei de 1.000 de lei. Cu vaccinurile și vizitele la medic au cheltuit până în prezent la 300 de lei, iar pentru hrană 600 de lei. În jur de 200 de lei a mai costat construirea cuștii, deoarece locuiesc la curte.

La polul opus se află deținătoarea unei perechi de peruși. Cheltuiala de achiziție și întreținere a celor două păsări a ajuns la 150 lei. Banii aceștia au fost cheltuiți în primul an și a inclus prețul de achiziție al păsărilor, al coliviei și al altor accesorii. În prezent, costul de întreținere al acestora este cam de 50 de lei pe an, asta doar dacă nu luăm în calcul și apa consumată de la robinet pentru curățarea coliviei. (Roxana CUCU)

Deși trecem printr-o perioadă destul de grea din punct de vedere financiar, vedem prin oraș din ce în ce mai mulți oameni care dețin un animal de companie, iar magazinele de profil răsar ca ciupercile după ploaie. Deținerea unui animal de companie oferă o mulțime de satisfacții, dar presupune și o serie de responsabilități și cheltuieli. Este frumos gândul de a avea un companion blănos și amuzant, însă puțini reușesc să-l întrețină corespunzător, chiar dacă și-au permis achiziționarea sa. "Persoanele care intenționează să cumpere un animal trebuie să se gândească bine, deoarce acest lucru implică mai multe aspecte. Un animal…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: