Home » Invatamant » Au carte, da' n-au parte!

Au carte, da' n-au parte!

Elevii merituoși au ajuns bătaia de joc a statului. Deși se spetesc să învețe din greu și să obțină medii cât mai mari aducând liceului și orașului de unde provin un renume prin participarea la diverse olimpiade naționale, elevii premianți sunt luați în râs cu burse de 40 de lei. Asta în vreme ce elevii moldoveni care aleg să studieze în România primesc lunar din partea statului o bursă de 65 de euro, adică aproximativ 280 de lei, deși mulți dintre ei nu se pot mândri cu situația școlară.

Roxana NĂSTASĂ

În vreme ce în alte țări precum bursa unui elev ajunge la 500 de euro, un copil studios primește în România doar 10 euro. Atât poate oferi statul, o bursă simbolică, ca să nu spunem că nu există, în timp ce prețurile la alimente, rechizite, îmbrăcăminte cresc. În unele cazuri, elevii olimpici nu primesc nici măcar cei zece euro amărâți, pentru că legiuitorul a lăsat la latitudinea consiliilor locale aceste burse, în limita disponibilităților. Altfel spus, cadrul legal există, însă în general nu se găsesc bani.

Spre exemplu, de doi ani încoace, Consiliul Local Vaslui nu a mai acordat nicio bursă pentru cei cu rezultate deosebite la învățătură, deși olimpici sunt cu carul. Nici în anii trecuți lucrurile nu au stat mai bine. Elevii vasluieni primeau burse, însă în valoare de 35-40 de lei, bani cu care abia puteau cumpăra un manual de limba engleză sau franceză.

Nu la fel se poate spune de basarabenii care învață la noi. Cu 65 de euro, adică aproximativ 280 de lei, sunt răsplătiți negreșit elevii basarabeni care învață în România, fie că strălucesc la învățătură, fie că nu. O sumă pe care un elev român premiant o ia în jumătate de an. Anul acesta, 31 de elevi moldoveni din Vaslui iau bursă, suma totală ridicându-se la aproximativ 9.000 de lei lunar pentru toți.

Bursele de performanță se acordă elevilor care au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale olimpiadelor și concursurilor organizate de Ministerul Educației, iar cele de merit și de studiu se acordă elevilor de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, în funcție de rezultatele obținute la învățătură.

Elevii merituoși au ajuns bătaia de joc a statului. Deși se spetesc să învețe din greu și să obțină medii cât mai mari aducând liceului și orașului de unde provin un renume prin participarea la diverse olimpiade naționale, elevii premianți sunt luați în râs cu burse de 40 de lei. Asta în vreme ce elevii moldoveni care aleg să studieze în România primesc lunar din partea statului o bursă de 65 de euro, adică aproximativ 280 de lei, deși mulți dintre ei nu se pot mândri cu situația școlară. Roxana NĂSTASĂ În vreme ce în alte țări precum bursa unui…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

One comment

  1. Afara, cu puturosii si tradatorii de basarabeni, elevi si studenti, care ne sug sangele ca vampirii si nu iubesc RO !!! POLITICIENII romani sunt de vina, incepand cu ,Iliescu, Basescu si terminand cu maimutoiul de Ponta, care a dat tradatorilor de basarabeni, pomeni electorale!

%d blogeri au apreciat: