Home » Justitie » Șpaga, drumul cel mai scurt de la Guvern la pușcărie – Ministrul penal

Șpaga, drumul cel mai scurt de la Guvern la pușcărie – Ministrul penal

Cristian David, intrat în istoria contemporană ca cel mai tânăr șef al Internelor și ca omul pentru care s-a inventat Ministerul Românilor de Pretutindeni, este cercetat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru luare de mită și spălare de bani. DNA a cerut, ieri, avizul președintelui României pentru declanșarea procedurii de urmărire penală, având suspiciuni că fostul ministru, când era în funcție, ar fi cerut și primit 500.000 de euro pentru a-l convinge pe prefectul de atunci al Buzăului să atribuie unei persoane un teren de 15 hectare. Procurorii mai au în lucru un dosar care îl privește pe Cristian David, având ca obiect falsul în declarații și uzul de fals. În 2013, pentru a putea justifica 60.000 de euro din declarația de avere, fostul ministru a pretins că suma reprezintă restituirea unui împrumut de către mama sa, ipoteză acoperită scriptic cu niște contracte fictive. Ca și în dosarul de luare de mită, procurorii au cerut atunci avizul președintelui pentru începerea urmăririi penale, iar acesta a fost favorabil. În cazul șpăgii de jumătate de milion de euro, Administrația Prezidențială nu a făcut publică decizia până la închiderea ediției.

Alex SAVA

Procurorii din cadrul DNA au cerut avizul președintelui pentru urmărirea penală a lui Cristian David, fost parlamentar de Vaslui, ministru de Interne și al Românilor de pretutindeni, pentru luare de mită și spălare de bani.

„Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție – doamna Laura Codruța Kovesi a transmis procurorului general al PICCJ referatul întocmit de procurorii anticorupție, în vederea sesizării Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de David Cristian, ministru al Internelor și Reformei Administrative în perioada 5 aprilie 2007 – 22 decembrie 2008, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și spălare de bani”, se arată într-un comunicat de presă remis de DNA.

Demersul procurorilor anticorupție are la bază un denunț făcut în acest an, potrivit căruia, la finele anului 2007, proaspăt uns ministu de Interne, Cristian David ar fi cerut o jumătate de milion de euro unei persoane care urma să primească un teren de 15 hectare în intravilanul municipiului Buzău. Pentru suma menționată, Cristian David, în calitate de ministru, urma să-și folosească influența asupra prefectului de Buzău, care în calitate de șef al Comisiei Județene de Fond Funciar Buzău trebuia “convins” să pună în posesie plătitorul.

Conform informațiilor deținute de procurorii DNA, suma solicitată i-a fost plătită lui David pe 1 februarie 2008. Pentru a putea justifica acești bani, între persoanele implicate în această tranzacție imobiliară au fost încheiate mai multe contracte de vânzare-cumpărare fictive, având ca obiect tranzacții imobiliare.

“La cererea transmisă de DNA au fost atașate referatul întocmit de procurorii Secției de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție care efectuează cercetări în cauză, precum și copii ale dosarului de urmărire penală”, se mai arată în comunicatul remis de DNA.

David, cercetat și pentru uz de fals

Șpaga de o jumătate de milion de euro nu este prima faptă care îl aduce pe fostul ministru în atenția procurorilor anticorupție. În luna februarie a acestui an, DNA cerea președintelui aviz favorabil pentru cercetarea lui David, acuzat de abuz în serviciu sub forma participației improprii, uz de fals și fals în declarații, infracțiuni care ar fi fost făcute pentru a justifica 60.000 de euro trecuți în declarația de avere depusă la 14 iunie 2013. Cristian David ar fi consemnat în fals, la rubrica „venituri din alte surse”, primirea a 60.000 de euro, cu titlu de „restituire împrumut”, de la mama sa.

„Pentru ca, la rândul său, mama demnitarului să poată justifica deținerea legală a sumei de 60.000 euro pe care ar fi restituit-o fiului său, acesta a efectuat demersuri astfel încât, cu o persoană de încredere, a fost încheiat formal un antecontract de vânzare-cumpărare a unui apartament în care se atesta, în mod nereal, faptul că mama ministrului delegat ar fi vândut acelei persoane un apartament în județul Prahova pentru suma de 60.000 euro. Această sumă a fost justificată de ministrul delegat printr-un așa-zis împrumut pe care i l-ar fi acordat mamei sale ca să-și construiască o casă și la momentul încheierii actului care ar atesta vânzarea fictivă a apartamentului menționat, mama sa i-ar fi «restituit» împrumutul”, au spus procurorii.

În același dosar, mama lui Cristian David, Georgiana Dumitrescu, este urmărită penal pentru uz de fals și fals material în înscrisuri oficiale, iar fostul consilier juridic Marius Constantin Stoica, pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la fals material în înscrisuri oficiale.

Din biroul ministerial, pe ușa din dos a politicii

La solicitarea din iarnă a DNA, președintele a dat aviz favorabil, pe 27 februarie. „Am toată disponibilitatea de a pune la dispoziția procurorilor DNA toate datele, informațiile și precizările necesare să clarifice această situație. Eu socotesc că este o confuzie regretabilă, care trebuie lămurită cât mai repede. Acest lucru sper să-l fac cât de curând”, spunea David în momentul în care i s-a adus la cunoștință că este cercetat penal.

Numai că, în seara precedentă primirii avizului favorabil pentru urmărirea penală, Cristian David a uitat de toate „confuziile” și a demisionat din funcția de ministru al Românilor de Pretutindeni, alături de ceilalți miniștri liberali din Guvern, ca urmare a destrămării USL. Pentru a „evidenția” și mai mult „confuzia”, a demisionat inclusiv din PNL, partid din partea cțăruia a câștigat două mandate de parlamentar și două de ministru, spunând că a luat această decizie pentru a nu afecta imaginea partidului.

Cine este Cristian David

Cunoscut drept politicianul care s-a măritat, Cristian Troacă, devenit David prin preluarea numelui primei soții, a apărut în peisajul vasluian în 2004, când a fost ales senator de Vaslui pe listele Alianței DA. Pe ultima turnantă a mandatului, este numite ministru al Administrației și Internelor. Cu două luni înainte de noul scrutin parlamentar, în octombrie 2008, s-a aflat în mijlocul unui scandal privind achiziția unor autovehicule Dacia Logan, care ajungeau la circa 70.000 de euro cu tot cu taxa de leasing. Opoziția i-a solicitat atunci demisia, însă David s-a făcut că plouă și nu numai că nu a demisionat, dar a cerut eliberarea din funcție a șefului Poliției, chestorul Gheorghe Popa. O lună mai târziu, în noiembrie 2008, Pavel Abraham, un ofițer superior de poliție retras din funcție în perioada mandatului ministrului David, a afirmat la o emisiune TV că la o percheziție la locuința fostului ministru, efectuată în 1995, s-au găsit LSD, amfetamine și cocaină. David a răspuns acuzațiilor, precizând că el nu a consumat droguri și că legătura sa cu ancheta respectivă a fost una marginală. Apartamentul în care s-a făcut percheziția nu era al său, ci al prietenei sale, care îl închiriase unui partener de afaceri olandez, care a fost vizat de această anchetă.

Cristian David, intrat în istoria contemporană ca cel mai tânăr șef al Internelor și ca omul pentru care s-a inventat Ministerul Românilor de Pretutindeni, este cercetat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru luare de mită și spălare de bani. DNA a cerut, ieri, avizul președintelui României pentru declanșarea procedurii de urmărire penală, având suspiciuni că fostul ministru, când era în funcție, ar fi cerut și primit 500.000 de euro pentru a-l convinge pe prefectul de atunci al Buzăului să atribuie unei persoane un teren de 15 hectare. Procurorii mai au în lucru un dosar care îl privește pe Cristian…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

3 comments

  1. Ion de Liviu Rebreanu

    Era si de asteptat sa fie si asta cercetat de DNA, e la ordinea zilei sa iei spaga daca ajungi acolo sus, era si de asteptat, esti deputat sau senator esti luat in vizor de DNA, daca ajungi minstru cu siguranta esti cercetat de DNA si de ce nu vei fi si arestat ! Asta e Romania, dar referitor la David Cristian, tot ce e probabil sa fi facut ceva si sa fie arestat pe viitor, il cred in stare sa ia spaga !

  2. dar scrieti ca are si o televiziune la Barlad care se cheama Est 1 si ca nu da salariile la oameni

  3. Est 1 TV e televiziunea lui David si o foloseste in scopuri electorale. mai bine i-ar trimite pe angajatii aia la o specializare ceva, ca-s vai de capul lor. Cristina aia, sau cum o mai cheama care face si emisiuni, si reclame, prezinta si stiri ar face bine sa ia niste lectii de dictie, sa lucreze un pic si la imaginea ei. daca tot a luat spaga asta David, sa angajeze un director de programe ca te plictisesti de moarte la emisiunile lor. ca si la Media TV ca e aceeasi problema si acolo

%d blogeri au apreciat: