Home » Sanatate » Homeopatia – alternativa medicației chimizate

Homeopatia – alternativa medicației chimizate

Marile descoperiri ale medicinii alopate din ultimele decenii au salvat milioane de oameni de la moarte și pe măsură ce progresează, medicina „clasică” este un partener de nădejde al omenirii. Cu toate acestea, există și o latură mai puțin benefică a tratamentelor alopate și anume efectele secundare, care, la rândul lor, nu trebuie neglijate. Medicina tradițională chineză, veche de mii de ani, începe să-și facă simțită prezența tot mai mult, la fel ca și alte terapii complementare practicate de mii de ani. Homeopatia este o astfel de terapie, Homer fiind cel care a pus bazele ei. Rămasă într-un con de umbră, ea a fost redescoperită de medicul german Samuel Hahnemann în 1784, ulterior, în epoca modernă și contemporană, homeopatia a devenit o metodă practicată cu succes în lume. A fost inclusă în programele învățământului medical universitar și în România. Ce este homeopatia și pe ce se bazează vindecarea pacientului, a explicat într-un interviu pentru ziarul nostru medicul homeopat bârlădean Octavian Ioan Ghimuș.

– Homeopatia este acea metodă alternativă de tratare care utilizează conceptul de „forță vitală”. Ce este acest concept?

– Conceptul de forță vitală este un concept integrativ. Omul este o ființă animată de o forță unică ce integrează ideile, motivațiile, gândurile individului. Nu poți face abstracție de starea psihică și emoțională a individului atunci când îi evaluezi starea de sănătate. De aceea, homeopatia este cunoscută ca medicina omului întreg. Multitudinea de efecte secundare cu care se confruntă populația (alergiile, atopiile, toxicitatea) sunt argumentele cele mai invocate în opțiunea pacienților de a adopta o terapie alternativă.

– Homeopatia mai folosește în tratarea și vindecarea pacienților metoda „cui pe cui se scoate”. Cum reușește acest lucru?

– Homeopatia este o terapie medicală care are ca modalitate terapeutică principiul similitudinilor sau, cum spuneați, „cui pe cui se scoate”. Conceptul de „medicină complementară” este unul care are drept scop poziționarea într-un con de umbră a homeopatiei față de terapia alopată, „clasică”, în condițiile în care aceasta este ultima apărută în paleta terapeutică a omenirii. Un pacient primește un anumit remediu pentru totalitatea simptomelor sale fizice, emoționale sau psihice. Astfel, doi pacienți cu simptome diferite, chiar dacă au același diagnostic, primesc două remedii diferite. Remediul acționează prin stimularea specifică a forței vitale, o informație obținută prin dinamizarea tincturii mamă. Nu există boli care se pot trata sau nu prin homeopatie, ci doar persoane ce pot avea o forță vitală capabilă de a răspunde la stimulare specifică.

– În țări ca Germania, Franța, Olanda, Marea Britanie, adresabilitatea le homeopat este mare iar farmaciile sunt aprovizionate cu produse homeopate din abundență. La noi, în Bârlad, vin pacienți la cabinetele medicilor homeopați?

– Vin, nu în număr foarte mare, dar vin. De regulă, pacienții ajung la homeopat după ce au luat la rând alopatia, naturoterapia, sacroterapia. Starea de sănătate este strâns legată de conceptul de „sănătate” iar acesta din urmă este strâns legat de proiecțiile individuale. Putem deduce de ce starea de sănătate este strâns legată de dietă, meditație, echilibru, toleranță. Un tratament poate fi prescris numai după un dialog între homeopat și pacient, în care sinceritatea pacientului este determinantă. O oră, o oră și jumătate, cât durează o consultație, pacientul trebuie să răspundă la o serie de întrebări, unele părându-i-se ciudate. Homeopatul trebuie să afle multe lucruri despre posibile fobii, frici, boli ale părinților și bunicilor și multe altele… Cei care vin la homeopat trebuie să știe că nu vin la o consultație obișnuită din policlinică, ci la o discuție importantă față de care trebuie să fie deschiși.

– Ce afecțiuni se pot trata cu ajutorul homeopatiei?

– După cum spuneam, homeopatia tratează persoana, nu boala, nu cauza, nu simptomele. Cu succes tratează afecțiuni precum otite, răceli, astmul bronșic, polipi dar și bolile lumii moderne – depresiile, insomniile, anxietatea. De asemenea, tratamentele homeopate se administrează și pacienților cu boli cardiovasculare și pulmonare, cu afecțiuni digestive sau artrite, artroze. Sunt benefice și femeilor cu tulburări menstruale sau de postmenopauză, în general femeilor cu dereglări hormonale. În funcție de persoană, afecțiunile pot fi vindecate sau ameliorate considerabil. Homeopatia tratează aproape toate afecțiunile, atât ale oamenilor cât și ale animalelor. Ca o paranteză, am salvat de la moarte o pisică ce fusese otrăvită. Cu toate pilulele veterinarului, pisica nu s-a făcut bine. I-am administrat câteva granule și acum pisica trăiește.

– Pot fi administrate cele două tratamente, cel alopat și cel homeopat, concomitent?

– Tratamentele alopate sunt perfecte pentru medicina de urgență și în cazul unor boli foarte grave, dar pe termen îndelungat, administrarea medicației alopate are efecte negative asupra unor organe prin toxicitatea ei. Nu exclud varianta ca tratamentul alopat să fie administrat concomitent cu cel homeopat.

– Nici medicina homeopată n-a scăpat de controverse. Se vehiculează în unele medii academice ca aceste granule, prafuri, geluri sau creme utilizate în homeopatie ar avea mai mult un efect placebo și că această metodă de tratament nu ar avea baze științifice.

– Mă bucur că m-ați întrebat acest lucru. Trebuie să-i dezamăgesc pe cei care, din anumite motive, lansează aceste afirmații. Poate medicina alopată să explice științific de ce unii oameni se tratează prin meditație sau pur și simplu se vindecă prin puterea minții? Nu cred. Eu știu că, la această oră, homeopatia a depășit latura empirică și putem vorbi despre o homeopatie științifică. Homeopatia trezește și stimulează capacitățile proprii de apărare și reacție ale organismului, mecanisme inhibate de către agresiune (boală). Pe plan mondial, lumea se reîntoarce la natură, la ce este cât mai puțin toxic, nemodificat genetic, cât mai natural. Medicina alopată își recunoaște limitele și tendința populației este de revenire, pe cât posibil, totală sau parțială la medicina alternativă. În lume există mulți homeopați, dar în România nu poți dobândi atestat în homeopatie decât dacă ești medic. Eu spun că este un câștig pentru populația țării noastre. (A consemnat Mihaela NICULESCU)

Marile descoperiri ale medicinii alopate din ultimele decenii au salvat milioane de oameni de la moarte și pe măsură ce progresează, medicina „clasică” este un partener de nădejde al omenirii. Cu toate acestea, există și o latură mai puțin benefică a tratamentelor alopate și anume efectele secundare, care, la rândul lor, nu trebuie neglijate. Medicina tradițională chineză, veche de mii de ani, începe să-și facă simțită prezența tot mai mult, la fel ca și alte terapii complementare practicate de mii de ani. Homeopatia este o astfel de terapie, Homer fiind cel care a pus bazele ei. Rămasă într-un con de…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: