Home » National » PRIMA CONFRUNTARE Iohannis-Ponta. Ponta: Domnule Iohannis, fiți cuminte, ca la mine în birou/Iohannis: Unde vă credeți, la dumneavoastră în birou? Biroul e țara! – DECLARAȚIILE CANDIDAȚILOR

PRIMA CONFRUNTARE Iohannis-Ponta. Ponta: Domnule Iohannis, fiți cuminte, ca la mine în birou/Iohannis: Unde vă credeți, la dumneavoastră în birou? Biroul e țara! – DECLARAȚIILE CANDIDAȚILOR

Candidatul ACL la Președinție, Klaus Iohannis, și premierul Victor Ponta, candidat din partea PSD-UNPR-PC, au participat, marți seară, de la ora 20.00, la dezbaterea televizată organizată de Realitatea TV înainte de turul 2 al alegerilor prezidențiale.

RAREȘ BOGDAN: Se vor suplimenta secțiile?

VICTOR PONTA: Da, cei din diaspora vor vota. Înainte de toate, este vorba despre cum vedem, eu și domnul Iohannis, viitorul României în următorii 5 ani. Vreau să ascultăm și să arătăm respect pentru toată lumea. Eu cred că România după 10 ani de dezbinare, de scandal, are nevoie de pace, de dialog. Prin măsurile luate de BEC am alocat sumele necesare din buget ca MAE să poată asigura toate condițiile pentru alegerile în străinătate. Declarațiile pe propria răspundere nu vor mai fi completate în secțiile de vot. Toți cei din țară și din afara țării vor putea să voteze.

Am un document legat de votul din Germania. Știți cumva câte secții au fost în Germania, domnule Iohannis? Au fost 5 secții. Câte secții credeți că ar trebui să fie ca să fie în regulă? 10, 15, 50, 100? Ideea este următoarea, că oamenii care nu au putut să voteze au o cerere legitimă ca ei să poată vota. Regret, domnule Iohannis, că nu vreți să îmi spuneți câte secții ați vrea în Germania pentru că v-aș fi citit ce spune Ambasada Germaniei. Vă pot pune la dispoziție documentele.

KLAUS IOHANNIS: Domnule Rareș Bogdan, haideți să începem cu începutul. Mulțumesc pentru invitație, am venit la această dezbatere din respect pentru cei care au dorit o dezbatere. Bănuiesc că dumneavoastră v-ați făcut un plan, fiindcă ați spus de un număr de minute. Am acceptat să vin la această dezbatere pentru că dumneavoastră, domnule Ponta, nu ați acceptat o dezbatere pe un teren neutru.

O să încerc să dau o lămurire corespunzătoare despre votul din diaspora. Duminică, în jurul orei 12:00, m-a sunat un prieten care voia să voteze la Munchen. Mi-a spus că erau 1.000 de persoane. A întrebat ce să facă, i-am spus să aibă răbdare. După-masă mi-a spus că sunt 1.500 de persoane, i-am spus că acum e o problemă. Seara la ora 21:00 mi-a spus că s-au închis porțile și au rămas oameni pe afară.

Domnule Ponta, noi trăim într-o țară democratică, oamenii au dreptul la vot. Dumneavoastră ați suprimat dreptul la vot al acestor cetățeni din diaspora. Am scrisori de la cetățeni care sunt absolut revoltați că nu au putut să voteze. Dumneavoastră ați ignorat toate informările. Domnule Ponta, ați organizat alegerile în diaspora într-un mod execrabil.

VICTOR PONTA: Spuneți-ne dumneavoastră cum trebuia să le organizăm.

KLAUS IOHANNIS: Am teancuri de scrisori de la persoane nemulțumite că nu au putut să voteze. Ați ignorat cu rea-credință atenționările, seara au fost bruscați cetățenii români de către polițiile altor state. Domnule Ponta, dumneavoastră trebuia să demisionați, nu domnul Corlățean.

VICTOR PONTA: Am zâmbit pentru că îl am, parcă, în față pe Traian Băsescu.

KLAUS IOHANNIS: Eu n-am semnat niciun pact.

VICTOR PONTA: În 2009 au votat 160.000 de cetățeni, domnul Iohannis nu știe despre ce vorbește. Când ați fost la Cernăuți?

KLAUS IOHANNIS: Nu am fost. Dumneavoastră ați fost acela care le-a spus să potrivească portofelul.

VICTOR PONTA: E un limbaj…

KLAUS IOHANNIS: V-am citat pe dumneavoastră.

VICTOR PONTA: În Italia ați fost, în Germania ați fost?

KLAUS IOHANNIS: Domnule Ponta, sunt într-un fel impresionat că ați reușit pe lângă lucrurile pe care trebuia să le faceți pentru români, ați găsit timp să vă duceți prin toată Europa. Pe banii cui vă duceți în Europa?

Înțeleg că ați fost pe banii partidului și în Italia și în Spania, v-ați dus degeaba pentru că tot prost ați organizat scrutinul din diaspora. Pe omul care a plecat de răul din această țară și s-a dus să muncească acolo nu l-ați convins. Mi-a scris că a plecat la ora 04:00 pentru a vota, nu au fost lăsați să voteze. Degeaba le-ați explicat cu Băsescu. Era obligația dumneavoastră să le organizați, nu le-ați organizat bine. Dumneavoastră cu vorbele și ei cu faptele.

VICTOR PONTA: Unde sunt cei mai mulți români în Italia? Sunt sigur că o să ne spuneți imediat.

KLAUS IOHANNIS: Domnule Ponta, ne spuneți foarte multe cuvinte, dar rămân vorbe, fapte să ne spuneți. Am trimis voluntari la toate secțiile de votare din diasporă. Dvs. de aia sunteți prim-ministru, să rezolvați problemele, nu să le povestiți. Eu în continuare și astăzi și mâine când ne vedem cu domnul prim-ministru o să-l rog să facă în așa fel încât să poată și acei oameni să voteze.

VICTOR PONTA: Ce s-a schimbat a fost procedura anti-fraudă. Ceea ce a trimis BEC către MAE și a greșit a fost că a cerut ca declarațiile pe propria răspundere să fie completate în sedii. Domnul Meleșcanu a discutat cu cei de la BEC toate procedeele prin care toți românii să poată să voteze pe 16 noiembrie, și asta se va întâmpla. Ceea ce este important este că în peste 18.000 de secții românii au votat fără probleme și că în diaspora vor vota toți cei care vor dori să voteze.

RAREȘ BOGDAN: Am o întrebare din partea celor din diaspora: dacă se pot suplimenta secțiile?

VICTOR PONTA: Există alte procedee prin care pot vota.

VICTOR PONTA: Echipa domnului Iohannis folosește lozinci, pe care le-am mai auzit și la domnul Băsescu.

EMMA ZEICESCU: Puteați să dați o OUG pentru ca românii din diaspora să poată vota?

VICTOR PONTA: Conform recomandărilor Comisiei de la Veneția, orice modificare legislativă este considerată motiv de anulare a alegerilor. Am auzit această idee de la domnul Băsescu. Se anulează alegerile și rămâne domnul Băsescu președinte, lucru pe care nici domnul Iohannis cred că nu îl vrea.

KLAUS IOHANNIS: Oameni care și-au sacrificat ziua liberă nu au reușit să voteze. Faptele contra vorbelor, dumneavoastră cu vorbele, ei cu faptele.

VICTOR PONTA: Ce fapte ați făcut dumneavoastră pentru ei?

KLAUS IOHANNIS: Este greu să faci din opoziție.

RAREȘ BOGDAN: Domnule Ponta, de ce nu l-ați demis pe domnul Stanoevici și de ce nu l-ați demis pe domnul Corlățean luni?

VICTOR PONTA: Domnul Tăriceanu va decide în privința portofoliului domnului Stanoevici.

RAREȘ BOGDAN: Cine va fi vinovat dacă nu vor vota cei din diaspora?

VICTOR PONTA: Eu voi fi vinovat, ca să fie mulțumit domnul Iohannis.

VICTOR PONTA: Sunt un susținător al votului prin corespondență și al votului online din 2016. Până în 2016 se poate face.

RAREȘ BOGDAN: Domnilor Ponta, Iohannis, următorul punct nu a fost comunicat niciunui candidat: este flagelul numit corupție. Domnule Iohannis, aș vrea să îmi răspundeți legat de instituțiile cele mai importante ale justiției. Vreau să aflu părerea dumneavoastră despre imunități.

KLAUS IOHANNIS: Vreau să vă spun că problema privind votul online și votul prin corespondență a fost respinsă de PSD.

VICTOR PONTA: Cine v-a spus asta?

KLAUS IOHANNIS: Vă rog frumos să nu mă mai întrerupeți.

VICTOR PONTA: Nu suntem slugile dumneavoastră. Când ați fost la mine în birou erați foarte umil.

KLAUS IOHANNIS: Unde vă credeți, la biroul dumneavoastră? Biroul este țara!

VICTOR PONTA: Aș vrea să ne tratați cu mai mult respect, pe toți românii. La mine în birou erați foarte umil.

KLAUS IOHANNIS: PSD-ul a fost împotriva votului prin corespondență și votului online. În calitate de președinte, voi garanta statul de drept și independența justiției. În privința statului de drept și a independenței justiției lucrurile au mers destul de prost. În calitate de președinte voi lua toate măsurile necesare pentru asigurarea acestor 2 lucruri. În privința ANI, aceasta trebuie consolidată. În tema imunității, președintele beneficiază de imunitate, cred că este articolul 92. În această privință, cred că trebuie renunțat la acest articol. Președintele nu trebuie protejat mai mult decât orice alt cetățean. În privința Parlamentului, nu pot să accept ca un parlamentar să nu fie anchetat pentru corupție. În Parlament se votează împotriva urmăririi penale.

VICTOR PONTA: Spre deosebire de vorbele goale, eu pot să garantez cu fapte. Actualul procuror-general, doamna Kovesi, a fost propusă de mine. Trebuie să ne ferim de discursul dublu, adică de demagogie. Spunea domnul Iohannis de respingerea urmăririi penale de către Parlament. Vreau să îi reamintesc domnului Iohannis că îl aveți pe domnul Varujan Vosganian, este în această situație. Același caz este cu domnul Victor-Paul Dobre, cu domnul Chiuariu și alți domni. Eu renunț la imunitate. Am o întrebare pentru domnul Iohannis: în 2012 a fost lovitură de stat, domnule Iohannis?

KLAUS IOHANNIS: La domnul Vosganian, Chițoiu, Chiuariu, PSD-ul a votat împotriva urmăririi penale. Toate acestea ce ne arată? Că trebuie să schimbăm legislația în materie, trebuie să schimbăm Constituția, aveți perfectă dreptate, este nevoie de o îmbunătățire a legislației.

RAREȘ BOGDAN: Domnule Iohannis, am revenit. Urmează să răspundeți despre evenimentele din 2012.

KLAUS IOHANNIS: În ce privește 2012, pot să vă răspund într-un singur sens: problema a fost analizată de Curtea Constituțională, care a constatat că procedurile au fost legale.

VICTOR PONTA: Eu dacă voi fi președinte, și voi fi președinte, nu voi mai fi președinte de partid, ca domnul Băsescu. În 2009, partidele parlamentare l-au propus prim-ministru pe domnul Iohannis și nu s-a rușinat deloc. Președintele are imunitate în toate țările europene, și în Bulgaria, și în Germania, peste tot. În privința președinților de CJ, domnul Căncescu, domnul Uioreanu sunt parlamentarii dumneavoastră, bănuiesc că vă mândriți cu ei.

KLAUS IOHANNIS: Partidele noastre sunt de acord să se ridice imunitatea celor anchetați sau să se încuviințeze anchetarea sau urmărirea penală. Cred că este foarte important ce facem în viitor. În ce privește parcursul pe viitor, este un bun câștigat independența justiției. În ceea ce mă privește pe mine, voi garanta că politicul nu se va interpune în justiție. Dacă dumneavoastră, dragi români, veți alege președintele corect independența justiției va fi garantată, dacă nu, veți da justiția în mâinile corupților.

VICTOR PONTA: Spunea cineva, un jurnalist, în glumă, că dacă iese domnul Iohannis președinte are nevoie de mine ca să îi pun în aplicare propunerile. Spuneați de coabitare, știți despre ce e vorba?

KLAUS IOHANNIS: Dumneavoastră ați semnat, dumneavoastră trebuie să știți.

VICTOR PONTA: Puteți să îl rugați pe domnul Chiuariu să demisioneze din Parlament, puteți să îl rugați pe domnul Blaga, care e în dosarul EADS, să demisioneze.

KLAUS IOHANNIS: Ideea dumneavoastră este bună, domnule Ponta, rămâneți dumneavoastră premier și eu voi fi președinte.

RAREȘ BOGDAN: Veți colabora cu domnul Ponta ca premier?

KLAUS IOHANNIS: Voi colabora instituțional corect cu orice prim-ministru, pentru că așa e normal. Prim-ministrul și președintele României nu sunt puși acolo, așa cum se întâmplă de doi ani și jumătate, să se certe la televizor

RAREȘ BOGDAN: Veți tăia pensiile, domnule Iohannis?

KLAUS IOHANNIS: Domnule Ponta, de ce ați mințit pensionarii că voi tăia pensiile?

VICTOR PONTA: Am să vă rog să fiți respectuos. Dumneavoastră sunteți susținut de cei care au tăiat pensiile. Ați folosit foarte des termenul de „pomeni electorale”.

KLAUS IOHANNIS: Domnule Ponta, am o singură întrebare: de ce i-ați mințit pe pensionari că voi tăia pensiile?

VICTOR PONTA: Asta veți face, dumneavoastră și domnul Predoiu. Domnule Iohannis, PDL-ul a tăiat pensiile.

KLAUS IOHANNIS: Pensiile nu au fost tăiate, Curtea Constituțională a respins acea propunere. Eu garantez că nu vor fi tăiate pensiile cât timp voi fi președinte. A fost o campanie mizerabilă a PSD-ului pentru că s-a folosit de o instituție publică pentru a vă aduce, dragi pensionari, o „minciunică” a domnului Ponta.

VICTOR PONTA: Aveți idee ce pensie are soacra dumneavoastră? Știți câți pensionari sunt în România, domnule Iohannis?

KLAUS IOHANNIS: Sunt sigur că o să ne spuneți dumneavoastră, aveți o grămadă de fițuici la dumneavoastră.

VICTOR PONTA: Da, m-am pregătit să fiu președintele României. Sunt 5.300.000 de pensionari, sunt convins că domnul Iohannis nu știe câți pensionari sunt.

KLAUS IOHANNIS: Cred că sunt 5.400.000, nu ați numărat bine sau nu ați copiat bine. Domnule Ponta, ați făcut o fixație cu familia mea. Nu cred că pe soacră-mea o interesează cât e pensia medie, că tot 350 de lei primește, restul primește de la mine.

VICTOR PONTA: Domnule Iohannis, vreau să lămurim un lucru, ne vom întâlni și mâine la B1. Nu am vorbit despre familia dumneavoastră, am auzit că ați spus că soacra dumneavoastră are o pensie de 3.500.000. Vreau să vă arăt ceva: „Ponta și Daciana au făcut falsuri”. Scrie ACL aici. Îi puteți cere scuze soției mele pentru ce scrie aici.

KLAUS IOHANNIS: Imediat după ce dumneavoastră vă cereți scuze în numele echipei dumneavoastră că m-ați făcut vânzător de copii. Echipa dvs. m-a făcut vânzător de copii și traficant de organe. Imediat ce vă cereți scuze pentru că ați spus că nu sunt un bun român, că sunt neamț, că nu sunt ortodox. Ați făcut cea mai mizerabilă campanie. Dacă în această campanie am lezat pe cineva prin afirmații pe care le-am făcut eu, îmi cer scuze pentru aceste afirmații.

VICTOR PONTA: Vă mulțumesc.

EMMA ZEICESCU: Există în planul pentru 2015 măriri de taxe și impozite?

KLAUS IOHANNIS: Guvernul domnului Ponta a mărit taxele și impozitele, a introdus creșterea accizei la combustibil, care i-a determinat pe transportatori să alimenteze în străinătate. Eu și echipa mea vom veni cu reduceri de taxe și impozite, vom reduce TVA-ul și vom relansa economia!

VICTOR PONTA: Eu răspund cu fapte, nu cu lozinci.

KLAUS IOHANNIS: Apropo, ați făcut bugetul pe 2015?

VICTOR PONTA: Da, vă spun imediat.

KLAUS IOHANNIS: Domnule Ponta, 70-75% din evaziunea fiscală este din evaziunea privind TVA-ul.

VICTOR PONTA: Bugetul consolidat a încasat 176,4 miliarde lei și a cheltuit 175,8, deci avem 600 de milioane excedent bugetar.

KLAUS IOHANNIS: Tot în recesiune suntem.

VICTOR PONTA: Dacă vineri, când vin cifrele, nu mai suntem, vă retrageți?

KLAUS IOHANNIS: De ce să mă retrag? Guvernul a distrus locurile de muncă, nu a fost în stare acest Guvern, domnule Ponta, nici să cheltuiască acești bani pe investiții și rămâneți cu ei, domnule Ponta, este cel mai prost lucru care se putea întâmpla, credeți-mă pe cuvânt.

DENISE RIFAI: Domnule Ponta, vorbeați de excedent bugetar, eu sunt jurnalist economic, trebuie să amintim că excedentul bugetar nu este ceva de lăudat. Vorbeați de datele de INS, dacă vom fi pe creștere economică trebuie să avem creștere și pe trimestrul 4.

VICTOR PONTA: Sunteți mult mai bine pregătită decât domnul Iohannis. De-abia aștept să vă ascult să vedeți unde greșiți.

DENISE RIFAI: Cât de reale sunt aceste îngrijorări ale FMI?

VICTOR PONTA: Șomajul de la 7,1 a scăzut de la 6,7. România cu mine președinte va continua să aibă șomaj scăzut, inflație scăzută.

KLAUS IOHANNIS: Semnalul de alarmă din partea FMI mă îngrijorează. Nu este prima dată când suntem atenționați. Am atras atenția că Guvernul nu a venit cu bugetul, așa cum prevede Legea, mai sunt câteva zile și poate vom vedea cât de catastrofală este situația în care ne aflăm.

KLAUS IOHANNIS: Nu trebuie să reinventăm nimic în zona politicii externe. Este vorba de parteneriatul nostru strategic, cel cu Statele Unite, este vorba de Uniunea Europeană. Nu este nevoie de nicio nouă axă București-China, de această dată este simplu, trebuie să dovedim că suntem o țară serioasă, de aceea avem nevoie de un președinte serios.

VICTOR PONTA: Parteneriatul strategic a fost semnat de domnul președinte Constantinescu, a fost continuat de toți președinții și va fi continuat și de mine. Trebuie să avem grijă de parteneriatele cu vecinii, cu Republica Moldova, cu Georgia. Dacă vorbim de relațiile economice, categorim trebuie să încercăm să găsim soluții. Doamna Merkel merge în fiecare an în China. Păstrând parteneriatul cu SUA, trebuie să deschidem alte piețe pentru produsele românești. Dacă vorbim de Asia, vorbim în special de produsele agro-alimentare.

KLAUS IOHANNIS: Observ că domnul Ponta a evitat un răspuns pe Roșia-Montană. În ceea ce mă privește, proiectul este eșuat. În această formă, proiectul trebuie să fie abandonat, nu este garantat că mediul este protejat. Domnul Ponta are două păreri contrare privind acel act normativ. În privința mesajului pe care vreau să îl transmit: Mai puține vorbe, mai multe fapte, mai puțină gălăgie.

VICTOR PONTA: Vreau să vă spun că am candidat pentru a duce la bun-sfârșit un proiect, cel al Uniunii Social-Liberale, nu aș fi candidat niciodată împotriva lui Crin Antonescu, cum ați făcut dumneavoastră. Am văzut în această seară foarte multă poleială și nimic înăuntru. Eu sunt cel cu bune și cu rele. Întrebarea mea este următoarea: dacă aveți vreun moment de remușcare că un proiect s-a rupt pentru că nu ați primit dvs. o funcție?

KLAUS IOHANNIS: Domnule Ponta, USL-ul s-a rupt pentru că ați vrut toată puterea, e atât de simplu. Am vrut să fiu vicepremier pentru că dumneavoastră ați făcut lucrurile prost. Domnule Ponta, ați spus că i-ați votat pe Rațiu și pe candidatul liberal, pot vota pe votul dumneavoastră?

VICTOR PONTA: Sunteți doar o poleială a domnului Rațiu și a domnului Antonescu, în interior sunteți Traian Băsescu. Nu l-am votat niciodată pe Traian Băsescu.

KLAUS IOHANNIS: Consider că această dezbatere nu trebuie să continue fără mine.

RAREȘ BOGDAN: L-am rugat pe domnul Ponta să rămână, ceea ce vom discuta după aceea nu are nicio legătură cu această confruntare.

KLAUS IOHANNIS: Dacă dumneavoastră considerați că este corect, eu sunt de acord.

Sursa: mediafax.ro

Candidatul ACL la Președinție, Klaus Iohannis, și premierul Victor Ponta, candidat din partea PSD-UNPR-PC, au participat, marți seară, de la ora 20.00, la dezbaterea televizată organizată de Realitatea TV înainte de turul 2 al alegerilor prezidențiale. RAREȘ BOGDAN: Se vor suplimenta secțiile? VICTOR PONTA: Da, cei din diaspora vor vota. Înainte de toate, este vorba despre cum vedem, eu și domnul Iohannis, viitorul României în următorii 5 ani. Vreau să ascultăm și să arătăm respect pentru toată lumea. Eu cred că România după 10 ani de dezbinare, de scandal, are nevoie de pace, de dialog. Prin măsurile luate de BEC…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: