Home » Administratie » Mai multe buletine de vot, mai mulți turiști electorali – Buletine fără număr, pentru toți „turiștii”

Mai multe buletine de vot, mai mulți turiști electorali – Buletine fără număr, pentru toți „turiștii”

Ieri, Instituția Prefectului Vaslui a primit buletinele de vot pentru al doilea tur de scrutin din cadrul alegerilor prezidențiale din această toamnă. De la un scrutin la altul, în județul Vaslui s-a realizat o suplimentare a numărului de buletine cu 632, în condițiile în care 240.564 din cele 412.400 de buletine de vot tipărite pentru primul tur de scrutin nu au fost folosite. Raportată la procentul de buletine nefolosite în primul tur de scrutin și la numărul de persoane care au votat pe liste suplimentare, asigurarea unui surplus de buletine de vot poate fi privită ca o încurajare a „turismului” electoral. Partidele politice care au pierdut în fața PSD la primul tur de scrutin nu văd cu ochi buni această suplimentare a numărului de buletine de vot.

Bogdan RUSU

Per total, ieri, Prefectura a intrat în posesia a 413.032 de buletine ce vor fi folosite duminică, 16 noiembrie. Înainte de primul tur de scrutin din cadrul alegerilor 2014, s-a constatat că în județul Vaslui există 375.603 alegători înscriși în listele electorale permanente. Din moment ce fiecare alegător nu poate primi mai mult de un buletin de vot, rezultă că autoritățile care gestionează al doilea tur de scrutin se așteaptă ca în județ să voteze 37.429 de persoane cu domiciliul în alte localități. Ca idee, numărul de turiști așteptați este egal cu numărul total de locuitori ai insulei tropicale Saint Martin (37.429 locuitori în 2010). Adăugăm aici faptul că în toată istoria postdecembristă a județului, prezența la vot nu a fost niciodată de 100%. Este greu de crezut că s-ar putea epuiza vreodată 375.603 de buletine de vot, ca să mai fie necesare alte 37.429.

caricatura 1 vot morti liste electorale caricatura 2 vot mortiDacă mai luăm în calcul și datele furnizate de Biroul Electoral Județean, din care reiese că în județul Vaslui au existat 14.497 de „turiști” electorali în primul tur de scrutin, se poate deduce că gestionarii alegerilor se așteaptă la o dublare a numărului de voturi executate pe listele electorale suplimentare. Liberalul Corneliu Bichineț, vicepreședintele Consiliului Județan Vaslui ne-a declarat că în urma analizelor efectuate la nivel de alianță, majoritatea celor care au votat pe liste suplimentare au ștampilat în favoarea PSD și că suplimentarea buletinelor de vot nu este binevenită.

„Practica aceasta este veche în România și chiar dacă legislația îi sancționează dur pe cei care votează de două ori, cu pierderea libertății, s-ar părea că se mai găsesc persoane dispuse să își asume acest risc și să meargă la vot în mai multe locuri. Sper că în județul Vaslui, oamenii ACL-ului, jandarmii, poliția și Prefectura să împiedice încercările de manipulare a oamenilor și de fraudare a alegerilor. Dacă s-au suplimentat buletinele de vot, se așteaptă oare o invazie a marțienilor în județul nostru sau vin cei de peste Prut, buluc, să voteze din nou după ce au făcut-o acasă?”, a declarat Corneliu Bichineț.

Cine știe sigur câți alegători sunt în Vaslui și cui îi pasă?

Spre deosebire de alegerile europarlamentare din luna mai a acestui an, când autoritățile au stabilit că în județ existau 371.020 de alegători cu drept de vot, în octombrie, AEP a dat publicității un alt total: 375.603. Nimeni nu poate răspunde de unde a apărut diferența de 4.583 de persoane (la câteva luni distanță) și nici când s-a greșit la calcularea numărului de alegători: la europarlamentare sau la prezidențiale?

Diferențe foarte mari există și față de alegerile din 2009, când Prefectura Vaslui a primit 416.969 de buletine de vot, destinate unui număr de 367.535 de alegători. Se poate vedea că numărul de alegători a crescut, deși foarte mulți vasluieni au emigrat ori s-au mutat în alte județe, iar mulți au decedat. Cifrele sunt următoarele: la prezidențialele din 2009: 367.535 de alegători, la europarlamentarele din 2014: 371020 (cu 3485 mai mulți ca în 2009), iar la prezidențialele de acum 375.603 alegători, cu 8.068 mai mulți la prezidențialele din 2009 și cu 4.583 mai mulți ca la europarlamentarele de acum câteva luni.

Întrebarea firească este câți din cei peste 8.000 de alegători sunt în viață. Nu în ultimul rând, câte primării au fost verificate exact asupra modului de întocmire a documentelor de introducere și scoatere a persoanelor din registrele electorale.

Astăzi și mâine, Prefectura va preda buletinele de vot primarilor din toate unitățile administrativ-teritoriale, în prezența președinților secțiilor de votare din aria de competență a edililor, și a reprezentanților forțelor de ordine publică. Primarii vor fi direct responsabili de securitatea buletinelor de vot, până sâmbătă, 15 noiembrie, când vor fi predate în gestiunea secțiilor de votare.

Ieri, Instituția Prefectului Vaslui a primit buletinele de vot pentru al doilea tur de scrutin din cadrul alegerilor prezidențiale din această toamnă. De la un scrutin la altul, în județul Vaslui s-a realizat o suplimentare a numărului de buletine cu 632, în condițiile în care 240.564 din cele 412.400 de buletine de vot tipărite pentru primul tur de scrutin nu au fost folosite. Raportată la procentul de buletine nefolosite în primul tur de scrutin și la numărul de persoane care au votat pe liste suplimentare, asigurarea unui surplus de buletine de vot poate fi privită ca o încurajare a „turismului”…

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: