Home » Social » Termenul acordat microcipării câinilor se prelungește

Termenul acordat microcipării câinilor se prelungește

Perioada în care se va desfășura acțiunea de identificare (microcipare) a câinilor cu stăpân va fi extinsă. Anunțul a fost făcut zilele acestea de Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) printr-un comunicat. Motivul pentru care s-a luat această decizie este că proprietarii de animale din țară au reacționat față de timpul acordat dar și de costuri.

“Avem numeroase semnale din țară, de la proprietarii de animale că termenul de 1 ianuarie 2015 este nerealist, în special în mediul rural unde populația are resurse financiare limitate. Intenția noastră a fost să identificăm toți câinii cât mai curând pentru prevenirea abandonului, dar cifrele arată că este imposibil să putem realiza acest deziderat la finele acestui an”, a declarat Dr. Vladimir Mănăstireanu, Președintele ANSVSA.

Acțiunea de microcipare are scopul de a stabili o evidență a animalelor și de înregistrarea acestora într-un Registru de evidență a câinilor cu stăpân (RECS). Pentru cetățenii care au deja câini cu microcip, medicul veterinar va stabili calitatea microcipului și dacă acesta poate fi citit. În cazul în care nu corespunde normelor microcipul va fi schimbat. Proprietarii animalelor care nu vor respecta reglementările cu privire la microcipare vor fi sancționați cu amenzi între 2000 și 5000 de lei.

ANSVA, împreună cu Colegiul Medicilor Veterinari, au pus la dispoziția cetățenilor Portalul identificării și înregistrării animalelor de companie: Rompetid.ro, unde fiecare proprietar de câine are posibilitatea de a verifica vericiditatea datelor înscrise în RECS.

Totodată tot cu ajutorul portalului în eventualitatea pierderii sau găsirii unui animal se pot da anunțuri care să ajute proprietarul să-și recupereze câinele.

În această perioadă va avea loc și o campanie de vaccinare a câinilor. Vaccinarea se va face până la sfârșitul lunii februarie și este obligatorie, costurile fiind suportate de la bugetul de stat. (Roxana CUCU)

Perioada în care se va desfășura acțiunea de identificare (microcipare) a câinilor cu stăpân va fi extinsă. Anunțul a fost făcut zilele acestea de Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) printr-un comunicat. Motivul pentru care s-a luat această decizie este că proprietarii de animale din țară au reacționat față de timpul acordat dar și de costuri. “Avem numeroase semnale din țară, de la proprietarii de animale că termenul de 1 ianuarie 2015 este nerealist, în special în mediul rural unde populația are resurse financiare limitate. Intenția noastră a fost să identificăm toți câinii cât mai curând pentru prevenirea…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: