Home » Business » Povestea celui mai bogat om din China. Fondatorul și-a crescut compania la peste 200 de miliarde de dolari

Povestea celui mai bogat om din China. Fondatorul și-a crescut compania la peste 200 de miliarde de dolari

Jack Ma sau Ma Yun este fondatorul grupului chinez de comerț electronic Alibaba, cel care a devenit recent cel mai bogat om din China, în urma listării companiei pe bursa din New York. Listarea i-a adus lui Alibaba o sumă record de 25 de miliarde de dolari, compania ajungând la o valoare de piață de peste 200 de miliarde de dolari.

Ma s-a născut în orașul Hangzhou din provincia chineză Zhejiang. Când era copil, și-a dorit să învețe limba engleză și, pentru a-și împlini țelul, mergea cu bicicleta 45 de minute în fiecare zi spre un hotel din apropierea locului în care trăia pentru a conversa cu turiștii de acolo. Ma le oferea acestora servicii de ghid fără să le ceară bani, doar pentru a-și îmbunătăți cunoștințele de limba engleză.

Ulterior, a urmat cursurile Hangzhou Teacher’s Institute, unde a fost acceptat la a patra încercare, după ce a picat de trei ori examenul. Le-a absolvit în 1988, obținând astfel licența în Limba Engleză. După studii, a devenit lector universitar la catedra de engleză și comerț universitar din cadrul Universității Hangzhou Dianzi. Ulterior, Jack Ma a renunțat la cariera de profesor și și-a înființat propria firmă de traduceri, profitând astfel de intensificarea comerțului dintre China și Statele Unite ale Americii.

A ajuns astfel să viziteze Statele Unite ale Americii, iar, în perioada în care se afla acolo, un prieten i-a arătat modul în care funcționează internetul. Amicul său i-a spus că totul se află pe internet și, pentru a testa acest lucru, Ma a dat o căutare după cuvântul bere. Rezultatele nu i-au oferit vreun rezultat din China. De fapt, nu a găsit aproape nimic despre țara sa pe internet. Această experiență i-a dat ideea fondării unei noi afaceri. În 1995, la întoarcerea în țară, Ma a pus bazele China Pages, un site prin care centraliza companiile chinezești căutate de clienții din străinătate și despre care se spune că este prima afacere în mediul online a țării.

Prima sa companie a fost totuși un eșec, astfel că, în 1998 – 1999, a preluat conducerea unei companii din domeniul tehnologiei informației fondate de Centrul de Comerț Electronic Internațional din China, un departament al Ministerului de Comerț Exterior și Cooperare Economică. În 1999, Ma a pus bazele Alibaba, un site business-to-business care servește în prezent mai mult de 79 de milioane de membri din peste 240 de țări și teritorii. În noiembrie 2012, volumul tranzacțiilor online al Alibaba a depășit un trilion de yuani, după acest prag Ma fiind etichetat drept ”Trillion Hou„, expresie chinezească ce se traduce ”Marchizul trilionului de yuani„.

În prezent, Jack Ma a trecut în fruntea clasamentului celor mai bogați oameni din China, după ce l-a întrecut pe deținătorul grupului de centre comerciale și cinematografe Wanda, Wang Jianlin, a cărui avere este evaluată la 24,2 miliarde de dolari. Fondatorul Alibaba ocupă locul 24 în clasamentele celor mai bogați oameni din lume întocmite de Forbes și Bloomberg. În prezent, Jack Ma este președinte executiv al grupului Alibaba, format din nouă subsidiare importante – Alibaba.com, Taobao Marketplace, Tmall, eTao, Alibaba Cloud Computing, Juhuasuan, 1688.com, AliExpress.com și Alipay.

Sursa: businessmagazin.ro

Jack Ma sau Ma Yun este fondatorul grupului chinez de comerț electronic Alibaba, cel care a devenit recent cel mai bogat om din China, în urma listării companiei pe bursa din New York. Listarea i-a adus lui Alibaba o sumă record de 25 de miliarde de dolari, compania ajungând la o valoare de piață de peste 200 de miliarde de dolari. Ma s-a născut în orașul Hangzhou din provincia chineză Zhejiang. Când era copil, și-a dorit să învețe limba engleză și, pentru a-și împlini țelul, mergea cu bicicleta 45 de minute în fiecare zi spre un hotel din apropierea locului…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: