Home » Social » Câinii de la Bădeana, evacuați

Câinii de la Bădeana, evacuați

După cinci luni de când instanța a hotărât evacuarea câinilor de la adăpostul improvizat de la Bădeana, primarul comunei Tutova a pus, în sfârșit, în aplicare sentința de evacuare. Săptămâna trecută, mai mult de jumătate din cei 230 de câini din adăpost, au fost mutați la Tutova, într-un padoc nou.

Că asociațiile de protecție a animalelor sunt mai presus de lege în România, a dovedit-o aventura de la Tutova. Cu toate că exista o hotărâre judecătorească definitivă ce trebuia pusă în aplicare din iunie, adăpostul de la Bădeana nu a fost evacuat. Câinii au rămas acolo, în ciuda deciziei instanței, prin îngăduința exagerată a primarului Ion Corciovă.

După ultima venire în zonă a executorului judecătoresc în 29 octombrie, au fost acordate încă 10 zile păsuire pentru mutarea câinilor. Ziua de 8 noiembrie nu a adus nimic nou, poate doar că patrupedele au primit o masă mai consistentă în sfântă zi de sărbătoare. Invocând lipsa banilor pentru terminarea adăpostului de la Tutova, Lucia Călinoiu, președinta Asociației „Ajutați-l pe Azorel”, a cerut, din nou, îndurare. Milos din fire, acesta a mai păsuit-o câteva zile și luni, 10 noiembrie, a dispus începerea evacuării câinilor.

De luni, când au fost transportați doar 20 de câini, nu s-a mai mișcat nici un deget până vineri, 14 noiembrie, când primarul Tutovei a trimis o mașină de la salubritate la adăpostul de la Bădeana, pentru un transport mai consistent de câini la padocul din Tutova. Ajunsă în fața adăpostului, mașina a rămas câteva zeci de minute, dar nici un câine nu a fost transportat pentru că, în viziunea doamnei Călinoiu, mașina nu era una specială pentru un transport civilizat al câinilor și pe deasupra patrupedele erau deja stresate de prezența reporterului nostru. Pentru că treaba în comună nu poate fi oprită din cauza mofturilor unei președinte de asociație, fie ea și de protecție a câinilor, mașina a plecat.

Contactat de reporterii Est News, primarul Ion Corciovă s-a întors la adăpostul de la Bădeana și ne-a explicat că el a avut toată disponibilitatea, dar că Lucia Călinoiu nu dorește să transporte câinii într-o mașină de gunoi în fața reporterilor, pentru că nu dă bine la imagine. În cele din urmă, mașina de la salubritate a revenit la locul din care tocmai plecase și de îndată ce reporterul nostru s-a îndepărtat, cânii au fost urcați în mașină.

Astăzi vom transporta câteva zeci de câini, mâine alte câteva zeci, astfel încât, în câteva zile adăpostul de la Bădeana va fi evacuat în totalitate. M-am săturat de atâta mediatizare și de atâta circ!”, a declarat primarul Ioan Corciovă.

Chiar dacă a asigurat forța de muncă la noul adăpost și mașina și combustibilul pentru transportul câinilor, circul a fost creat și din cauza edilului. În România legile trebuie respectate, de aceea se spune că am trăi într-un stat de drept. O păsuire ar fi fost suficientă. De ce a fost nevoie de atâta clemență?

Lucia Călinoiu, care s-a arătat de-a dreptul agasată de insistența reporterului nostru, declara pe 29 octombrie că în zece zile totul va fi pus la punct. Asociațiile din străinătate o vor ajuta cu bani și totul se va rezolva. Responsabilitatea pe care și-a asumat-o, notabilă, de altfel, în condițiile existente este greu de susținut. Ea s-a bazat pe generozitatea primăriilor Bârlad și Tutova, dar, din păcate, bugetele lor sunt pline de găuri. Cu toate acestea, deși a fost ajutată cât s-a putut, a întins coarda.

În condițiile în care în România nu avem suficiente spitale pentru oameni, nu se vor construi nici hoteluri sau adăposturi de trei stele pentru câini. Cu toate acestea, deși nu e de dorit, după episodul Bădeana ar putea urma episodul Tutova. (Mihaela NICULESCU)

După cinci luni de când instanța a hotărât evacuarea câinilor de la adăpostul improvizat de la Bădeana, primarul comunei Tutova a pus, în sfârșit, în aplicare sentința de evacuare. Săptămâna trecută, mai mult de jumătate din cei 230 de câini din adăpost, au fost mutați la Tutova, într-un padoc nou. Că asociațiile de protecție a animalelor sunt mai presus de lege în România, a dovedit-o aventura de la Tutova. Cu toate că exista o hotărâre judecătorească definitivă ce trebuia pusă în aplicare din iunie, adăpostul de la Bădeana nu a fost evacuat. Câinii au rămas acolo, în ciuda deciziei instanței,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: