Home » Politic » Ponta a pierdut în oraș, dar a câștigat în suburbii

Ponta a pierdut în oraș, dar a câștigat în suburbii

În municipiul Vaslui, Victor Ponta a câștigat alegerile pe barba locuitorilor din suburbii, la fel cum a câștigat Iohannis cu ajutorul diasporei. Raportate la rezultatele obținute de Ponta în secțiile de votare din comunele vasluiene, unde acesta a luat în medie, cel puțin 60% din voturile cetățenilor, rezultatele din muncipiului Vaslui ar trebui să pună pe gânduri conducerea PSD. Mai ales că Vasile Pavăl, primarul Vasluiului nu intră în categoria edililor care au stat degeaba în timpul mandatului. Cu toate acestea, rezultatele la alegeri, cel puțin în municipiile Vaslui și Bârlad, nu au fost măgulitoare pentru edili și nici pentru organizația politică din care provin.

Bogdan RUSU

Per ansamblu, în municipiul reședință de județ Ponta a beneficiat de 51,81% din voturile alegătorilor, în timp ce Klaus Iohannis de 48,18%. Între voturile luate de cei doi candidați în municipiul Vaslui a fost o diferență procentuală de doar 3,63. Analizând datele furnizate de Biroul Electoral Județean, s-a observat cu stupoare că la cel de-al doilea tur de scrutin Ponta a avut noroc de alegătorii din suburbiile orașului, căci altfel, ar fi obținut același rezultat ca la Bârlad, unde cetățenii l-au creditat pe Iohannis cu 50,39% din voturi, iar pe Victor Ponta cu 49,61%.

Dar pentru o mai bună înțelegere a situației, vom prezenta câteva exemple. Menționăm că toate aceste situații au fost întâlnite în secțiile de votare înființate în municipiul Vaslui.

Primul și cel mai elocvent exemplu este cel întâlnit la secția de votare de la Școala numărul 1 Vaslui. Locuitorii din zona respectivă sunt unii dintre cei mai săraci de pe raza municipiului. Cu toate acestea, din totalul de alegători prezenți la vot, 417 au votat cu Klaus Iohannis și 330 cu Victor Ponta. La secția de la Școala numărul 2.375 de vasluieni au votat cu Iohannis, iar 372 cu Victor Ponta. La Școala numărul 4, situată aproape de Școala numărul 1, Iohannis a fost votat de 270 de persoane, iar Ponta de 266. La Grădinița 22, Iohannis a avut un număr de voturi egal cu 259, Ponta a fost în grațiile a 249 de persoane. La secția de votare din sediul Corevas, 218 vasluieni au fost pro Iohannis, și doar 164 au votat cu Victor Ponta. În secția de la Liceul cu Program Sportiv, 371 de vasluieni s-au arătat fani ACL, iar 348 au pus ștampila de vot pe candidatul PSD. La Școala numărul 8, mai exact în secția de votare din această unitate de învățământ, 288 de oameni au votat cu Iohannis (248 cu Ponta). La secția din cadrul Școlii Ajutătoare, 280 i-au acordat funcția de președinte lui Iohannis (263 au votat cu Ponta). De asemenea, la secția de votare din Școala numărul 9, 416 oameni au votat cu Iohannis și 385 cu Victor Ponta. La Sala Sporturilor, 424 de locuitori ai municipiului Vaslui au votat cu cel desemnat de ACL, iar 335 cu Victor Ponta. La secția de la Grupul Școlar Industrial „Ștefan Procopiu”, 444 de oameni au spus „da” pentru Iohannis (352 lui Ponta).

În rest, cel puțin în secțiile de votare din oraș, diferențele între candidați au fost minore. Ca exemplu, la secția de votare din sediul Grădiniței numărul 6, Iohannis a fost votat de 337 de oameni, în timp ce Ponta de 375, iar la Școala numărul 3, 246 de voturi au fost luate de Iohannis și 260 de Ponta.

Suburbiile au făcut diferența

La Rediu, 143 de oameni au votat cu Iohannis, în timp ce marea masă a voturilor au fost date pentru Ponta: 399. În suburbia Bahnari, 113 l-au susținut pe candidatul PSD, în timp ce doar 53 au ales să promoveze prin vot ideile lui Iohannis. De asemenea, la Brodoc, 280 de locuitori l-au dorit pe Victor Ponta președinte și 203 pe Iohannis. La Moara Grecilor, au fost 489 de voturi pentru Ponta și 446 pentru Iohannis. La nivel de suburbie, singurul succes ACL a fost obținut la Viișoara, unde într-un mod foarte interesant, scorul a fost egal: 305 voturi PSD, 305 voturi ACL.

De menționat că în municipiul Vaslui, pe listele suplimentare, au votat 1.757 de alegători. Raportate la totalul de valegători przenți la urne pe raza municipiului, respectiv 33.028, voturile date de turiști reprezintă 5,32%.

În municipiul Vaslui, Victor Ponta a câștigat alegerile pe barba locuitorilor din suburbii, la fel cum a câștigat Iohannis cu ajutorul diasporei. Raportate la rezultatele obținute de Ponta în secțiile de votare din comunele vasluiene, unde acesta a luat în medie, cel puțin 60% din voturile cetățenilor, rezultatele din muncipiului Vaslui ar trebui să pună pe gânduri conducerea PSD. Mai ales că Vasile Pavăl, primarul Vasluiului nu intră în categoria edililor care au stat degeaba în timpul mandatului. Cu toate acestea, rezultatele la alegeri, cel puțin în municipiile Vaslui și Bârlad, nu au fost măgulitoare pentru edili și nici pentru…

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: