Home » Invatamant » Reportaj – Jocurile logice îi atrag prea puțin pe tineri

Reportaj – Jocurile logice îi atrag prea puțin pe tineri

Pasiunea pentru jocurile care dezvoltă inteligența începe să dispară de la o generație la alta. Astăzi, prea puțini sunt cei care doresc să-și mai „antreneze” mintea cu dezlegarea unor jocuri precum rebus, integrame sau sudoku.

Roxana CUCU

În Bârlad, vânzătorii de la chioșcurile de ziare se plâng de faptul că vânzările scad din ce în ce mai mult. În opinia acestora, revistele de integrame, rebusuri și sudoku sunt înlocuite în acest moment de jocurile pe calculator, așa cum locul ziarelor tipărite a fost luat de varianta online a acestora.

„Să știți că nimic nu se mai vinde ca înainte. Doar revistele și ziarele care vin împreună cu o carte, un jurnal sau cu jucării se mai întreabă, sau acelea care apar pe la televizor, dar și acelea ocazional. Înainte, vindeam multe integrame și rebusuri, dar acum doar vârstnicii mai vin după așa ceva. Mai sunt și copii care își cumpără câte o integramă ușoară, dar foarte rar. Azi de exemplu, am primit două reviste cu un jurnal pentru copii, dimineață erau deja persoane care așteptau să le primesc și să le cumpere. Pe alea le-am dat imediat”, ne-a declarat o vânzătoare de la un chioșc de ziare din Bârlad.

Reporterii Est News au experimentat spusele vânzătoarei. Într-o oră, doar o singură persoană, vârstnică, s-a arătat interesată de un almanah de rebus, dar care încă nu apăruse.

Am încercat mai apoi la un alt chioșc, unde am aflat aceleași lucruri, doar că pe acolo mai trec medicii, în drumul lor către spital și uneori se opresc pentru a-și cumpăra o revistă de integrame sau un ziar. Cei care mai vând asemenea reviste sunt cei din zona gării. Acolo se mai găsesc doritori în rândul celor care călătoresc pe distanțe mai mari și își cumpără o integramă pentru a nu se plictisi în tren.

Majoritatea persoanelor intervievate despre acest subiect dau vina pe lipsa timpului liber, însă am întâlnit și oameni care ne-au spus sincer că nu le place acest gen de activitate și că preferă televizorul, calculatorul sau plimbările în aer liber. Am întâlnit și situația, când un copil de 14 ani ne-a spus că nu completase niciodată o integramă și nici rebus. Explicația a fost sinceră: „nu mi-au cumpărat niciodată părinții așa ceva”.

Loredana Cristian este una dintre acele persoane care pune preț pe timpul său liber, de aceea preferă să și-l petreacă într-un mod constructiv. Ea ne-a spus că atunci când are timp liber la dispoziție fie prepară dulciuri, fie completează sudoku. Loredana a descoperit acest joc în Belgia, unde lucrează de mai mult timp.

„Acolo (n.r. în Belgia) eram nevoită să merg cu metroul pentru a ajunge la locul de muncă și petreceam aproape o oră pe drum. Mă plictiseam teribil în tot acest timp, dar eu încă nu descoperisem sudoku, în comparație cu alți călători alături de care parcurgeam zilnic aceeași rută. Am văzut că unii dintre ei, cum urcau în metrou, scoteau o revistă și se puneau pe scris. Am început să ma așez lângă cei care făceau asta și trăgeam discret cu ochiul. În final am înțeles depre ce era vorba și am pus în practică. Pentru mine este o activitate relaxantă dar și distractivă, mai ales când mă aflu în competiție cu soțul meu, pe care l-am molipsit cu acest joc”, ne-a povestit femeia.

Pasiunile apar doar dacă sunt descoperite

Părinții joacă un rol important și în ceea ce privește descoperirea pasiunilor celor mici, de aceea este recomandat să le expună copiilor mai multe variante de petrecere a timpului liber. Pe lângă activitățile fizice, copii pot desfășura și numeroase activități care îi solicită din punct de vedere întelectual.

Amuzante, dar și constructive în același timp sunt activități precum: rezolvarea unui puzzle sau a unui joc care propune o plimbare printr-un labirint, realizarea unor construcții cu ajutorul unui joc lego sau chiar dezlegarea enigmei unei integrame sau a unui rebus.

Andrei C. și-a descoperit pasiunea pentru jocurile logice de pe la șapte ani, când a primit de la mama sa un puzzle. Acum, la 15 ani are alte preferințe:

„Îmi aduc aminte că m-am chinuit ceva timp să fac acel puzzle. Nu avea multe piese însă eu nu prea înțelegeam cum vin (n.r. așezate). M-a ajutat mama atunci și mi-a plăcut ce a ieșit, l-am țiplat cu scotch și încă mai e pe undeva prin casă. Am continuat să fac puzzle-uri fiindcă îmi plăcea, până am descoperit jocurile pe calculator. Acum nici nu știu dacă aș mai avea răbdare să construiesc un puzzle”.

Spre deosebire de Andrei, Daniel C. preferă jocurile lego, pe care le-a descoperit la vârsta de 5 ani. Acum spune despre el că este profesionist în domeniu, deoarece nu construiește doar modelele sugerate pe ambalaj, ci inventează propriile modele. Părinții se bucură atunci când îl văd fericit, dar nu de puține ori au fost nevoiți să facă anumite eforturi financiare deoarece prețul unui joc lego, așa cum își dorește Daniel, începe de la 50 de lei.

Prin magazinele din Bârlad, prețurile jocurilor care antrenează mintea variază între 3 lei, pentru cel mai simplu puzzle și urcă până la 100 de lei, în cazul jocurilor cu mai multe piese. Revistele ce conțin integrame sau alte jocuri logice nu sunt deloc costisitoare, prețurile acestora variind între 3,5 și 8 lei.

Antrenament pentru creier

Pornind de la impactul pe care îl au jocurile logice la nivelul populației, oamenii de știință au constatat în urma unor studii efectuate, că persoanele care practică acest gen de activități au o serie de avantaje ce țin de dezvoltarea intelectuală dar și de sănătatea mentală.

Psihologii susțin acest gen de activități, însă atrag atenția asupra faptului că un asemenea hobby se poate trensforma într-o obsesie. Practicarea fără limite a rezolvării jocurilor poate duce la apariția unor probleme de natură socială: izolare, probleme relaționale sș chiar emoționale.

Specialiștii sugerează ca antrenarea creierului să facă parte din echilibrul nostru zilnic. Ei spun că așa cum încercăm să realizăm un echilibru alimentar, emoțional și fizic, la fel trebuie să procedăm și cu cel mental. În cazul în care reușim acest lucru, jocurile logice ne pot aduce beneficii substanțiale.

La Bârlad, realizarea de jocuri logice este făcută de Cercul Rebusist „Alb și Negru”, ce are o tradiție de peste 40 de ani și care se mândrește cu o serie de membri care fac parte din elita rebusului românesc. Cercul editează trimestrial revista același nume.

Pasiunea pentru jocurile care dezvoltă inteligența începe să dispară de la o generație la alta. Astăzi, prea puțini sunt cei care doresc să-și mai „antreneze” mintea cu dezlegarea unor jocuri precum rebus, integrame sau sudoku. Roxana CUCU În Bârlad, vânzătorii de la chioșcurile de ziare se plâng de faptul că vânzările scad din ce în ce mai mult. În opinia acestora, revistele de integrame, rebusuri și sudoku sunt înlocuite în acest moment de jocurile pe calculator, așa cum locul ziarelor tipărite a fost luat de varianta online a acestora. „Să știți că nimic nu se mai vinde ca înainte. Doar…

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: