Home » Sanatate » Știm ce mâncăm în post?

Știm ce mâncăm în post?

Specialiștii avertizează persoanele care doresc să postească în perioada de până la Crăciun, să fie atente la ceea ce mănâncă.

Roxana CUCU

În perioada postului, unele persoane aleg să se abțină de la consumul alimentelor „de dulce”, adică de la cele de origine animală (carne, produse lactatae, ouă, pește), însă prea puțwini sunt cei care se interesează de calitatea alimentelor de post, care se găsesc prin magazine.

Pe rafturile magazinelor cu produse alimentare pot fi găsite fel și fel de produse etichetate ca fiind vegetale. Pateuri, mezeluri, brânzeturi și dulciuri, toate promit să înlocuiască cu succes gustul produsului de origine animală. Însă la o simplă privire aruncată asupra ingredientelor scrise pe ambalaj, oricine își poate da seama că produsul își are originea în laborator și nu în natură.

Specialiștii în nutriție atrag atenția asupra acestor produse, indicându-le tuturor celor care postesc să încerce să consume cât mai multe produse proaspete și să le evite pe cele conservate.

„Recomand persoanelor care postesc să încerce să-și prepare în casă mâncarea, cu ingrediente proaspete sau a căror origine o cunosc. Dacă se află în imposibilitatea de a consuma alimente proaspete, din diferite motive, le recomand să citească cu atenție etichetele produselor pentru a se informa despre calitatea acestora”, ne-a declarat Sorina-Nicoleta Manolache, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice în cadrul Spitalului Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad.

Postul nu este recomandat copiilor mici, femeilor însărcinate și celor care alăptează. De asemenea, cei care suferă de anumite boli, au stări de anemie sau carențe alimentare nu trebuie să țină post. Persoanele care doresc să postească ar trebui să-și cunoască bine starea de sănătate, deoarece riscă să-și agraveze situația și ar trebui să știe faptul că preoții pot da dezlegare în asemenea cazuri.

Postul VS cura de slăbire

Postul reprezintă asceză, așadar o practică a abținerii de la unele plăceri pentru curățarea spirituală și a organismului, dar odată cu trecerea timpului, percepția oamenilor asupra noțiunii de „a posti” s-a schimbat. Unii înțeleg că postul este doar echivalentul unei cure de slăbire. Dar cum deseori când greșim, avem parte de reversul medaliei, și în acest caz putem discuta despre același lucru. Despre acest aspect am vorbit cu Elena Sava, o bârlădeancă ce a trăit experiența postului, în varianta „modernă”.

„Am vrut să țin anul acesta postul Pștelui, care este destul de lung și de greu, pentru că nu are la fel de multe dezlegări la pește cum are postul Crăciunului. Am pornit pe acest drum cu gândul să slăbesc, fiindcă epuizasem, credeam eu, toate variantele. Am renunțat la carne, ouă și lactate, dar cu fiecare zi, îmi era tot mai greu să respect ceea ce îmi propusesem. Am făcut greșeala de a mânca făinoase, pentru că felurile de mâncare doar cu legume nu îmi dădeau starea de sațietate, apoi am căzut în «păcatul» produselor «vegetale». Desigur, rezultatele nu au întârziat să apară, dar nu erau cele așteptate de mine. Nu înțelegeam de ce mă îngrășasem, când eu mai mult eram flămândă. Nu am vrut să renunț și am continuat pe același drum, până într-o zi când m-am simțit rău după ce am mâncat niște cartofi prăjiți cu parizer de soia, tot prăjit. Aceea a fost ziua când mi-am dat seamă de greșeală. Nu era vorba despre cât mâncam, ci despre ce mâncam. Acum pot spune că până nu ne lovim cu capul de pragul de sus, nu realizăm cât greșim. Eu nu aș mai mânca niciodată acele produse și recomand tuturor celor care vor să postească, să fie atenți la ceea ce mănâncă”, spune Elena Sava.

Astăzi nu este la îndemâna oricui să postească, deoarece stilul de viață diferă destul de mult față de cel din vremea bunicilor și în plus este și destul de costisitor. Dacă o cutie de pate cu ciuperci de post costă puțin peste doi lei, un kilogram de ciuperci din care ar ieși maxim patru porții de mâncare de post a ajuns în această perioadă să coste și 11 lei pe tarabă. Pe lângă faptul că multă lume se plânge de lipsa timpului pentru a găti, și prețurile ridicate ale legumelor și fructelor reprezintă un motiv care duce la consumul de produse pline de E-uri.

Specialiștii avertizează persoanele care doresc să postească în perioada de până la Crăciun, să fie atente la ceea ce mănâncă. Roxana CUCU În perioada postului, unele persoane aleg să se abțină de la consumul alimentelor „de dulce”, adică de la cele de origine animală (carne, produse lactatae, ouă, pește), însă prea puțwini sunt cei care se interesează de calitatea alimentelor de post, care se găsesc prin magazine. Pe rafturile magazinelor cu produse alimentare pot fi găsite fel și fel de produse etichetate ca fiind vegetale. Pateuri, mezeluri, brânzeturi și dulciuri, toate promit să înlocuiască cu succes gustul produsului de origine…

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: