Home » Social » Bibiliotecile vor dispărea dacă nu se iau măsuri

Bibiliotecile vor dispărea dacă nu se iau măsuri

Șapte biblioteci comunale din județ au dispărut în ultimii ani. Ele există, însă sunt închise. Fie că au fost blocate posturile, fie bibliotecarii au ieșit la pensie, fie au apărut alte probleme, edilii au hotărât să pună lacătele pe singura sursă culturală rurală. În schimb, bani pentru a petrece de zilele satului așa cum se cuvine, nu știm cum se întâmplă, dar se găsesc tot timpul.

Roxana NĂSTASĂ

Cu toate că unele biblioteci au colecții de cărți impresionante, oamenii nu au acces la ele întrucât nu mai funcționează. De exemplu, în comuna Dănești primarul a hotărât să nu mai scoată postul de bibliotecar la concurs după pensionarea vechiului bibliotecar. Astfel, plină de cărți, biblioteca de acolo șade liniștită în așteptarea „vizitelor” poate doar a rozătoarelor care mai au acces. Din păcate, acesta nu este un caz similar și nu numai bibliotecile închise sunt problema, ci și cele care funcționează dar nu au cărți noi și nu atrag cititori.

Faptul că în bibliotecile rurale nu se investește deloc îl nemulțumește și pe directorul Bibliotecii Județene „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui, Gelu Bichineț. El îi declară responsabili pentru această situație pe o parte dintre primari, care ar trebui să atragă copiii spre carte, prin dotarea bibliotecilor.

„Atâta timp cât în bibliotecile publice, mai ales cele din mediul rural, nu se alocă de ani de zile bani pentru achiziția de carte este o crimă. S-a constatat la nivel de țară că, dacă nu se ia nicio măsură, bibliotecile publice vor muri. Bibliotecile școlare, care țin de primării, se confruntă cu aceeași lipsă de bani. Nu poți asigura un învățământ de calitate, o formare corespunzătoare a tinerilor, atât timp cât nu asiguri o bază materială, or cartea reprezintă și ea o bază materială pentru formarea copiilor. Din păcate, pentru unii edili este mult mai important să facă sărbătoarea satului sau alte acțiuni de acest gen și mai puțin important să dea bani pentru achiziția de carte”, a spus Gelu Bichineț.

El a subliniat că sunt necesare proiecte foarte bine gândite pentru ca adolescenții și copiii să fie atrași în biblioteci, având în vedere scăderea apetitului pentru lectură care este o constantă a ultimilor 15-20 de ani.

„Dacă înainte alergam după o carte pe care voiam să o răsfoim, să o citim, acum am ajuns să citim sinteze, rezumate, sinteze la sinteze și nu mai mergem la opera inițială. Toată tehnica modernă, care este fără niciun fel de îndoială extraordinar de folositoare, pentru literatură nu ajută. Atâta timp cât un copil merge și caută doar rezumate, din dorința de a prezenta profesorului un portofoliu, din dorința de a păcăli pe cineva că a lecturat un roman, este clar că vom îndepărta oamenii de ceea ce reprezintă pregătirea temeinică prin studiu” a spus Gelu Bichineț.

Potrivit directorului Bibliotecii Județene, atragerea spre lectură este o muncă susținută care trebuie să vină din partea familiei, din partea școlii și din partea instituțiilor de cultură, deopotrivă.

„Parteneriatele pe care noi le încheiem cu instituțiile de învățământ nu sunt unele formale. Încercăm prin aceste parteneriate să-i atragem pe elevi la bibliotecă într-o primă fază pentru a-i familiariza cu ceea ce înseamnă carte și încet, încet să le deschidem pofta de citit. Ceea ce deranjează cel mai mult pe lucrătorul din bibliotecă este superficialitatea cu care elevul, tânărul, este verificat în legătură cu lecturile obligatorii. Doar efortul conjugat al dascălilor, al lucrătorilor din bibliotecile școlare, din bibliotecile publice, la care în mod obligatoriu se adaugă efortul părintelui, garantează reușita din acest punct de vedere”, a precizat Gelu Bichineț.

Biblioteca județeană a derulat o serie de proiecte menite să atragă cititorii, printre acestea numărându-se „Lectură în parc” sau „Biblioteca de vacanță”, la care au participat peste 9.000 de persoane. De asemenea, insituția primește în mod constant colete cu cărți de la diverse edituri pe care le împarte comunităților rurale.

Șapte biblioteci comunale din județ au dispărut în ultimii ani. Ele există, însă sunt închise. Fie că au fost blocate posturile, fie bibliotecarii au ieșit la pensie, fie au apărut alte probleme, edilii au hotărât să pună lacătele pe singura sursă culturală rurală. În schimb, bani pentru a petrece de zilele satului așa cum se cuvine, nu știm cum se întâmplă, dar se găsesc tot timpul. Roxana NĂSTASĂ Cu toate că unele biblioteci au colecții de cărți impresionante, oamenii nu au acces la ele întrucât nu mai funcționează. De exemplu, în comuna Dănești primarul a hotărât să nu mai scoată…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: