Home » Politic » Înainte ca Iohannis să ajungă la Cotroceni, liberalii gafează – Lupte politice pentru “ciolanul” mare și dulce

Înainte ca Iohannis să ajungă la Cotroceni, liberalii gafează – Lupte politice pentru “ciolanul” mare și dulce

La doar câteva zile de când Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale, la nivelul județului Vaslui au și apărut primele discuții contradictorii. Liderii fostei Alianțe Creștin Liberale (liberali și democrat-liberali) au solicitat celor care au preluat funcții de conducere în instituții deconcentrate acum doi ani când, PNL fraterniza cu PSD, să-și dea demisia de onoare, pentru a putea face o reală opoziție social-democraților. Șefii ACL nu au nominalizat încă niciun liberal a cărui demisie se impune, însă aceștia sunt cunoscuți la nivel județean. Este vorba de cei cu funcții de conducere de la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Vaslui, Casa Județeană de Pensii, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, Casei Județene de Asigurări de Sănătate, dar și de liberalul Corneliu Bichineț, actualmente vicepreședinte al Consiliului Județean Vaslui.

Bogdan RUSU

După ce s-au văzut câștigătorii prezidențialelor, politicienii locali au uitat deja mesajul transmis de tinerii ieșiți la vot și au dat startul luptelor pentru funcții. Ba chiar unii au plecat cu jalba în sân la București, pentru a discuta modul de repartizare a feliei de putere la nivel județean. La nivel local, din declarațiile unor membri ai partidelor de alianță, se pare că au apărut primele semne de haos în sânul partidelor de alianță. Cei care au apărut recent în aceste partide (PNL și PDL) vor să îi trimită acasă pe cei care au câștigat puterea de decizie în instituțiile publice cu ajutorul PSD.

Bichineț, primul ieșit la rampă

Deși Iohannis nu este încă președinte cu acte în regulă, rezultatul alegerilor și beția puterii au început să afecteze unele creiere din fosta ACL.

Liberalii și democrat-liberalii din județ s-au arătat profund uimiți de faptul că alianța lor a câștigat, însă la nici câteva zile au uitat că alegătorii vor stabilitate și o Românie normală. Din motive care țin de interesele personale manifestate în cadrul partidului sau în alte medii, se pare că unii liberali deja au început să umble cu jalbe la nivel central, pentru a lua în primire funcțiile de conducere ale direcțiilor județene. Motivat sau nu, se vrea chiar și fotoliul deținut de liberalul Corneliu Bichineț, vicepreședintele în exercițiu al CJ Vaslui. Acest lucru s-ar putea întâmpla doar în cazul în care Bichineț ar demisiona, potrivit solicitărilor făcute de liderii PNL. Amintim că Bichineț a fost printre cei care și-a câștigat funcția în perioada în care PNL era membru USL.

“În urmă cu doi ani de zile, datorită muncii lor în campanie și datorită profesionalismului dovedit prin concurs, unii membrii ai PNL cum ar fi Daniel Oltean (directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Vaslui, n.r.), Simona Polak (șefa Casei Județene de Asigurări de Sănătate), Sorin Prepeliță (șeful Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială n.r.), Isabel Bogdan (directorul Casei Județene de Pensii Vaslui, n.r.) au obținut funcții pe merit în deconcentrate. PSD-ul nu a avut cum și nici nu a vrut să îi dea afară pentru că aceștia s-au dovedit a fi buni în munca lor. Doi-trei dintre ei fiind chiar de excepție. Colegii noi veniți la PNL, câțiva din PDL, au avut și ei aspirații de acest gen și probabil au rămas cu frustrarea, ca să fim cinstiți, de a nu fi ajuns ei în funcțiile respective. Ce ar trebui să facă PNL-ul acum? Să își dea directorii afară, pentru că așa dorește vreun aspirant, care va rămâne toată viața lui doar un aspirant? Cei buni să rămână în funcții și să ajute de pe pozițiile lor județul Vaslui și implicit PNL. Am auzit câte un «gușter» care este interesat și de statutul meu. Le spun că este mai bine consolidat și mai puternic ca oricând. Eu am făcut campanie pentru Iohannis deschis, eficient și susținut, fără a amesteca instituția pe care o reprezint, Consiliul Județean Vaslui”, spune Bichineț.

Ponea neagă existența unor certuri în alianță

Mihai Ponea, șeful organizației Muncipale PDL Vaslui, cel care a apreciat că guvernarea PSD a fost una dezastruoasă și a dat asigurări că va tranșa la nivel local ponea 2situația membrilor PNL care continuă să ocupe funcții în administrația locală, încă de pe vremea când USL se afla la guvernare, s-a arătat uimit de declarațiile făcute de vicele de la CJ Vaslui.

“Nu a fost vreo discuție legată de scaunul de viceprecedinte CJ al domunului Bichineț. Raționamentul este acela că suntem în opoziție și facem opoziție. Noi nu avem majoritate în CJ și niciodată nu a fost și nu va fi niciodată în cadrul partidului o asemenea luptă. Nu vreau să discutăm persoane (despre care Bichineț a spus că dețin funcții de conducere din timpul alianței PSD-PNL), din câte știu eu oamenii sunt funcționari publici și dacă ei consideră că sunt membri PNL și vor să facă opoziție la guvernare, probabil își vor da demisia din acele funcții. Dar nu este o funcție politică la care partidul retrage sau dă sprijinul politic. Sunt funcții publice, ocupate prin concurs”, a declarat Mihai Ponea.

El a mai adăugat că, până în prezent, la nivel de partide de alianță, dar și la nivelul alianței în sine, nu au fost discuții leagte de nemulțumiri privind echitatea împărțirii sferei de influență politică, că nu au fost discuții și nici certuri în cadrul alianței. Cu alte cuvintem Ponea a spus că cei care au luat ciolanul în timpul concubinajului PNL-PSD ar trebui să se decidă dacă vor să intre în opoziție (fapt care ar atrage imediat o serie de demisii) sau să rămână cu funcția. Aici este și miza.

“Știu că mulți au jinduit să fie președinte sau vicepreședinte al Consiliului Județean, dar la aceasta demnitate se ajunge greu, prin muncă, cu voturile cetățenilor și al colegilor din CJ și mai ales prin prestanță. Am zis!”, a mai spus Bichineț.

Mai mult, pe cei care au cerut demisia liberalilor deveniți șefi din vremea alianței cu PSD, Bichineț i-a numit șerpi: “Necazurile mele au venit toată viața nu de la cei din alte partide, ci de la târâturile din formația proprie. Cantemir (Dimitrie Cantemir, n.r.) făcea o afirmație: «șarpele este periculos nu pentru că mușcă, ci pentru că se ascunde și mușcă». (…) Este o vânzoleală firească pentru poziționarea privind configurația viitoare a PNL-ului. Eu îi susțin pe cei care până acum au muncit la PNL sau PDL și care nu au cerut nimic pentru ei, mai ales pe tinerii care au ajuns mai maturi sau chiar bătrâni și care au trimis prin travaliul lor la București tot felul de oameni de calitate îndoielnică. Mă voi implica ca PNL Vaslui să fie fruntaș în România, nu în fruntea cozii”.

La doar câteva zile de când Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale, la nivelul județului Vaslui au și apărut primele discuții contradictorii. Liderii fostei Alianțe Creștin Liberale (liberali și democrat-liberali) au solicitat celor care au preluat funcții de conducere în instituții deconcentrate acum doi ani când, PNL fraterniza cu PSD, să-și dea demisia de onoare, pentru a putea face o reală opoziție social-democraților. Șefii ACL nu au nominalizat încă niciun liberal a cărui demisie se impune, însă aceștia sunt cunoscuți la nivel județean. Este vorba de cei cu funcții de conducere de la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Vaslui,…

Review Overview

User Rating: 4.8 ( 1 votes)

About Mihai Vasile

7 comments

  1. Cum o fi sa faci opozitie guvernand alaturi de PSD? PNL A FOST PANA ACUM IN OPOZITIE? CAND?

  2. Rusine! Cum puteti sa va avantati asa de repede dupa functii? Oare nu vedeti cum va dati singuri de gol?

  3. IOHANNIS a reusit sa distruga toate aranjamentele tesute de sute de tepuitori politruci vasluieni !toata lumea l-a vazut pe TONTA presedinte ,inclusiv conducerile pnl si pdl , cum va explicati trdarea lui CIPRIAN ,care zice ca erau disensiuni ! atunci de ce nu a ramas independent desteapta de FERARU ,iar la BICHINEATA sa stiti bine ca el e doar cu numele la PNL nu se mai uita nimeni in gura lui ca politician , bruma de primari si consilieri pe care o detinea , a sfatuit-o sa se treaca la Buzatu zicand ; baieti asta e lovitura cea mare ! mergem la Ponta ca el este vitorul ! DARA NU A FOST SA FIE DOMNULE BICHINET ……. GHINION ! recunoaste-ti public va rog frumos ca santeti PSDIST noi stim asta dar daca o spuneti o sa va ierte multa lume din judetul asta amarat !

    • AM O INTREBARE LEGITIMA, zic eu. Cum s-au indignat in timpul campaniei electorale ACL-istii la pomenele facute de guvernul Ponta, cand partenerii lor PNListi erau si sunt la guvernare? Sa inteleg ca atunci ca toti directorii PNListi erau de acor cu aceste pomene? Vedeti dvs domnule Bichinet acesti oameni or fi dat si niste examene ca sa fie pe aceste functii, dar cand nu esti de acord cu anumite lucruri iti dai DEMISIA de ONOARE (NU RAMAI IN PARTID SI CHIAR CONTINUI SA OCUPI FUNCTII DE CONDUCERE), nu cred ca v-a tinut nimeni cu forta acolo. STIU, dupa ce se va face bugetul veti spune ca este unul de austeritate, dar nu uitati ca ati fost si inca sunteti la guvernare. Asa ca domnule Bichineti aveti macar decenta si nu mai prezentati numai partea dvs de adevar, ca n-om fi toti prosti, iar anumite lucruri se vad de pe luna.

  4. Acest lucru ne caracterizeaza pe noi romanii din nefericire. Cand vezi ca dai de greu te intorci impotriva aliatului. Asa au procedat liberalii. Sunt ei mandri de ce au realizat?! Acum fac alianta cu cei care au continuat distrugerea tarii. Sa nu uitati bravilor eroi, ca multi au votat impotriva cuiva nu neaparat pentru voi (ACL). Lasati-i pe cei doi dintre cei mai iubiti romani, Iohannis si Ponta sa spele pacatele si rusinea multora dintre voi!. Nu cred ca exista roman care sa nu se bucure de imbunatatirea nivelului de trai in frumoasa noastra patrie. Sunt tineri amandoi si sper sa-si foloseasca seriozitatea, relatiile, priceperea si mai ales promisiunile facute natiunii. Este adevarat, trebuie sa-i acordam credite in plus domnului Iohannis, dar nu trebuie neglijat si ignorat domnul Ponta care si el la randul sau a fost votat de 5 mil. de romani. Le sugerez romanilor de bunacredinta sa aiba putina rabdare, sa tolereze perioada de acomodare dintre cei doi si dupa aceea sa faca anumite completari sau de ce nu, critici. Din tot sufletul le doresc amandurora sa dea dovada de intelepciune!.

    • Asta este motivul pentru care PSD a impartit ciolanul guvernarii cu PNL chiar si dupa ruperea USL- In ambele partide au fost oameni intelepti.

  5. Sa ne explice domnul Bichinet de ce ACEListii au fost pe toata campania electorala impotriva guvernului Ponta care a facut pomene electorale. Au uitat oare cei de la PDL ca PNL-ul nu a fost niciodata in opozitie, desi asa au pozat cu totii. Mi-i imaginez pe cei din PNL ca dupa ce Ponta va elebora bugetul pentru anul 2015, vor comenta ca este un buget al saraciei si austeritatii, dar as vrea sa-i intreb pe cei din PNL DACA AU FOST ATAT DE INDIGNATI de pomenele electorale ale acestui guvern de ce nu si-au dat DEMISIA DE ONOARE din functiile detinute in institutiile publice(UNII au continuat chiar sa ocupe FUNCTII IMPORTANTE in PNL)? I-a tinut cineva cu forta acolo? AM inteles ei de fapt s-au sacrificat si au ramas pe baricade sa lupte cu ciuma rosie. Domnule Bichinet aveti decenta si nu mai iesiti in presa ca sa prezentati situatia doar din punctul dvs de vedere. Pentru ca suntem mult mai multi care vedem trocurile si intelegerile politice. N-om fi toti prosti. Iar PSD ul daca continua sa-si bata joc in continuare de membrii sai de partid in 2016 nu va avea nici 20% .

%d blogeri au apreciat: