Home » National » Deputații au adoptat tacit un proiect care limitează mandatele primarilor

Deputații au adoptat tacit un proiect care limitează mandatele primarilor

Aleșii locali mai au dreptul la doar două mandate succesive. E inițiativa legislativă aprobată tacit de Camera Deputaților care prevede că primarii, președinții de consilii județene și consilierii locali sau județeni nu vor putea ocupa aceste funcții mai mult de două mandate la rând. Cum era de așteptat, vestea nu a fost primită prea bine de primarii aflați în funcție.

Președintele Consiliului Județean Galați vede legea ca o îngrădire a dreptului electoral.  „Orice lege care îngrădește o anumită continuitate în funcții ar fi binevenită. Din punct de vedere al legislației europene si exista o hotarare CEDO care spune ca o asemenea initiativa este o ingradire a dreptului electoral .
Nu poate intra in discutie. Se pare ca a trecut prin acord tacit de Camera Deputatilor. Dreptul de a alege si de a fi ales nu poate fi negociat.”, spune Nicolae Bacalbașa, președinte Consiliul Județean Galați.
„Deocamdată în Constituție nu este stipulat lucrul acesta. Momentul in care se va stipula lucrul acesta, va fi constitutionala. In constitutie se specifica ca un presedinte poate sa fie doar doua mandate. In rest, este stipulat dreptul de a alege si de a fi ales. Deci este împotriva constituției și probabil nu va primi aviz constituțional.”, spune Dan Sararu, primar Șirineasa.
Sunt și edili care au câștgat deja două sau trei mandate și spun că, dacă legea se schimbă, se vor conforma.
„Nu mă deranjează. Eu deja sunt la al treilea. Il termin pe al treilea. La Galicea se pot continua si cu și fără Năfliu, deci avem orice varienată. Proiectele se vor continua, poate sa fie si alta persoana, nu numai Năfliu.”, spune Ion Năfliu, primar Galicea.

Sursa: realitatea.net

Aleșii locali mai au dreptul la doar două mandate succesive. E inițiativa legislativă aprobată tacit de Camera Deputaților care prevede că primarii, președinții de consilii județene și consilierii locali sau județeni nu vor putea ocupa aceste funcții mai mult de două mandate la rând. Cum era de așteptat, vestea nu a fost primită prea bine de primarii aflați în funcție. Președintele Consiliului Județean Galați vede legea ca o îngrădire a dreptului electoral.  "Orice lege care îngrădește o anumită continuitate în funcții ar fi binevenită. Din punct de vedere al legislației europene si exista o hotarare CEDO care spune ca o…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: