Home » Sanatate » Donatorii, puși pe drumuri

Donatorii, puși pe drumuri

Singurul centru de transfuzie sanguină din județ se confruntă în perioada aceasta cu o criză de donatori. Dacă transportul donatorilor din mediul rural până la centru ar fi asigurat, sau cel puțin aceștia ar primi o reducere din costul transportului până în oraș, atunci numărul donărilor ar crește.

Roxana CUCU

Deși Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) din Bârlad este singurul asemenea centru din tot județul, iar nevoia de sânge este mare, tot mai puține persoane se prezintă pentru a dona sânge.

Din informațiile primite de la reprezentanții centrului, am aflat că donatorilor din mediul rural nu li se oferă o reducere a costului de transport, aceștia fiind nevoiți să parcurgă zeci de kilometri cu autobuzul pentru a da cuiva șansa la viață. Din acest motiv majoritatea renunță la idee. Pentru a rezolva această situație, reprezentanții CTS din Bârlad au trimis o cerere Consiliului Județean Vaslui în care specifică faptul că este necesară facilitarea transportului donatorilor din localitățile arondate Bârladului.

„Am trimis o propunere către Consiliul Județean Vaslui, pentru a rezolva această problemă care duce la o scădere accentuată a numărului de donatori. Din păcate, nu am primit până în prezent nici un răspuns deși am informat despre acest lucru, acum mai bine de o lună”, ne-a declarat medicul Violeta Nistor, directorul CTS Bârlad.

Dacă transportul donatorilor din mediul rural până la centru ar fi asigurat, sau cel puțin aceștia ar primi o reducere din costul transportului până în oraș, atunci numărul donărilor ar crește, putând fi evitate situațiile de criză de sânge cu care CTS din Bârlad s-a confruntat de nenumărate ori.

Referitor la acest aspect, Dumitru Buzatu președintele Consiliului Județean Vaslui , ne-a spus că singurul impediment pentru rezolvarea acestei situații este dat de aspectul financiar, în acest moment neexistând suficiente fonduri.

„Am luat la cunoștință ceea ce ne-au comunicat reprezentanții centrului (CTS) din Bârlad, însă momentan nu putem rezolva această problemă din motive financiare, bugetul nostru fiind foarte încărcat. Intenționăm ca în viitor să identificăm soluția potrivită pentru această situație”, ne-a declarat Dumitru Buzatu președintele CJ Vaslui.

Pentru a atrage cât mai mulți donatori, CTS le oferă celor care se prezintă în această perioadă pentru a dona sânge, o serie de analize suplimentare.

„În afară de analizele obligatorii, donatorii care se vor prezenta de acum la centru vor beneficia suplimentar de un examen hematologic complet”, ne-a mai spus directorul centrului.

Tot de la directorul CTS am aflat că în luna noiembrie, se prezintă mai puține persoane care doresc să doneze sânge deoarece majoritatea amână acest lucru pentru luna decembrie, când nevoia de bani crește.

Singurul centru de transfuzie sanguină din județ se confruntă în perioada aceasta cu o criză de donatori. Dacă transportul donatorilor din mediul rural până la centru ar fi asigurat, sau cel puțin aceștia ar primi o reducere din costul transportului până în oraș, atunci numărul donărilor ar crește. Roxana CUCU Deși Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) din Bârlad este singurul asemenea centru din tot județul, iar nevoia de sânge este mare, tot mai puține persoane se prezintă pentru a dona sânge. Din informațiile primite de la reprezentanții centrului, am aflat că donatorilor din mediul rural nu li se oferă o…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: