Home » Sanatate » Afecțiuni dermatologice întâlnite la vârstnici

Afecțiuni dermatologice întâlnite la vârstnici

Printre afecțiunile dermatologice care se întâlnesc la persoanele vârstnice se numără pruritul senil, onicomicoza, ulcerele varicoase și insuficiența venoasă.

Pruritul senil apare dupa 60-65 de ani, dar incidența cea mai crescută se constată lapersoanele trecute de 70 de ani. Senzația pruriginoasă apare, în cele mai multe dintre cazuri, seara (la dezbracare, la așezarea în pat) sau în cursul nopții, împiedicând instalarea somnului sau trezindu-l pe bolnav din somn, fără a mai putea adormi. Insomnia conduce la alterarea stării generale, ceea ce poate crea dificultăți de diagnostic. O analiză mai atentă a bolnavului va evidenția că alterarea stării sale generale se datorează insomniei, atestând lipsa de gravitate a pruritului. Pruritul senil se asociază deseori cu senzații subiective particulare, cum ar fi: cele de ințepături, arsuri, furnicături. Dar, se pare că, pe lângă factorii prurigeni generali, la realizarea pruritului senil mai participă în plus hipoproteinemia, cu tulburări cutanate de origine nutrițională și scăderea nivelului de vitamina E.

Onicomicoza este o infecție a unghiilor, cauzată de ciuperci (fungi) și este mai frecventă la adulți și la bătrâni. Unghiile de la picioare favorizează apariția micozei, deoarece cresc încet. Onicomicoza poate recidiva după vindecare și afectează nu numai unghia, ci și patul unghiei (pielea de sub ea). Onicomicoza este de patru tipuri și se poate lua prin utilizarea în comun a unor obiecte, în special haine și pantofi, unghiere, prosoape, utilizarea aceleiași ape (piscina, sauna). Tăierea din carne sau creșterea în carne a unghiilor poate favoriza apariția onicomicozei.

Ulcerul varicos este o leziune deprimată pe piele, adică o ulcerație (o rană) tegumentară pe traiectul unei vene varicoase. În zona respectivă straturile superficiale ale pielii sunt distruse pe o suprafață care poate fi mai mică sau mai mare. Ulcerul varicos reprezintă o complicație a varicelor neglijate și netratate corespunzător. Ulcerele varicoase apar de cele mai multe ori În urma unui traumatism, uneori chiar minor, cum ar fi lovirea sau chiar numai atingerea de un scaun, a zonei afectate de varice sau de o tromboflebită profundă. În anumite situații ulcerul varicos se poate suprainfecta și în acest caz poate să apară un miros neplacut, puroi care să se scurgă din rană și înroșirea pronunțată a tegumentelor din jur, care devin foarte dureroase. Ulcerul varicos apare mai frecvent dupa vâsta de 50 ani și afectează atăt barbații cât și femeile.

Chiar dacă ulcerul varicos este o boală vizibilă cu ochiul liber, diagnosticul lui corect necesită o serie de investigații de specialitate.

Insuficiența venoasă cronică este o afecțiune în cadrul careia este afectatî scurgerea normalî a sângelui prin vene. Aceasta poate avea diferite cauze, printre care un rol principal îl au tromboza venoasă profundă (existența cheagurilor în vene) și varicele. Cauzele insuficienței venoase cronice sunt numeroase și recunosc factori genetici, moșteniti ereditar, factori de mediu, ocupaționali, traumatisme, accidente. La acestea se adaugă obezitatea, modificările hormonale (sarcina, menopauza, pubertatea), sporturile grele (haltere, lupte), tusea cronică, expunerea la temperaturi ridicate, fumatul.

Un aspect important îl reprezintă evoluția acestei boli care în lipsa unui tratament adecvat poate fi rapidă.

Printre afecțiunile dermatologice care se întâlnesc la persoanele vârstnice se numără pruritul senil, onicomicoza, ulcerele varicoase și insuficiența venoasă. Pruritul senil apare dupa 60-65 de ani, dar incidența cea mai crescută se constată lapersoanele trecute de 70 de ani. Senzația pruriginoasă apare, în cele mai multe dintre cazuri, seara (la dezbracare, la așezarea în pat) sau în cursul nopții, împiedicând instalarea somnului sau trezindu-l pe bolnav din somn, fără a mai putea adormi. Insomnia conduce la alterarea stării generale, ceea ce poate crea dificultăți de diagnostic. O analiză mai atentă a bolnavului va evidenția că alterarea stării sale generale se…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: