Home » Justitie » Proxenetul Radu Duță vrea arest la domiciliu

Proxenetul Radu Duță vrea arest la domiciliu

Interlopului vasluian Radu Duță, reținut pentru trafic de minore, nu-i mai priește arestul. El a cerut să-i fie înlocuită măsura arestului preventiv cu arestul la domiciliu.

Alexandru CROITORU

Regimul de detenție se pare că este greu de acceptat pentru cei care, urmare a faptelor antisociale pe care le comit, ajung după gratii. Este și cazul interlopului vasluian de 42 de ani, Radu Duță, arestat pe 29 octombire. Ieri, Tribunalul Vaslui a judecat cererea lui Duță de eliberare condiționată. Acesta a cerut ca măsura arestulu preventiv să fie înlocuită cu cea a arestului la domiciliu, dar magistrații au decis că locul unui asemenea om este după gratii.

Radu Duță a racolat, în perioada martie-octombrie 2014, minore cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani provenite din familii dezorganizate. O parte din ele erau în plasament maternal sau în Complexele de servicii comunitare, case de tip familial din Huși și Negrești. În rechizitoriu se arată faptul că, după ce erau racolate, fetele erau cazate în locuința proxenetului și obligate să se prostitueze. De racolarea clienților se ocupa Duță. Astfel, două dintre fete au fost oferite de către acesta unor cetățeni bulgari, cărora vasluianul nu le-ar fi oferit numai servicii sexuale dar și droguri de risc. Se pare că și fetele erau forțate să consume droguri.

Duță se întorsese de curând din Franța, unde a executat o pedeapsă de opt luni cu închisoarea pentru infracțiunea de trafic de droguri. Conform probelor administrate la dosar, activiatea infracțională a inculpatului reprezenta singura sursă de venit.

Milioane de victime ale proxeneților

Statistic, la nivel mondial, acest fenomen are un număr uriaș de victime, ce se ridică la peste 27 de milioane de persoane. Prostituția și cerșetoria sunt principalele “activități” pe care aceste persoane sunt obligate să le presteze.

O altă tânără, de doar 21 de ani, povestește că a fost atrasă în acest angrenaj cu promisiunea unui loc de muncă în Grecia. Iuliana Ș. a ajuns să fie vândută imediat ce a trecut din România în Serbia și obligată să se prostitueze. Cu toate acestea, fata se numără printre puținele cazuri fericite în care victima a reușit să scape din mâna “peștelui” și a intrat sub protecția polițiștilor, fiind un martor important într-un caz de prostituție din Macedonia, care a ajuns cunoscut în toată lumea.

“Sunt cazuri grele, care înseamnă luni de cercetare, filare și alte munci specifice. De multe ori este greu sa demonstrezi faptele, mai ales că victimele acestui fenomen trăiesc coșmarul prin care au trecut zi de zi și le este teamă să depună mărturie. Sunt cazuri în care aceste victime au fost trecute în programe speciale de protecție a martorilor. Fenomenul este unul imposibil de controlat, avem de-a face cu rețele foarte bine organizate și multe dintre ele extrem de violente. Un exemplu în acest caz ar fi rețelele de proxeneți sârbești și cele albaneze. Dar asta nu înseamnă că cele din România sunt mai cuminți. Și acestea au aceleași tehnici de a intimida și teroriza victimele, aplicându-le corecții fizice până când cedează. Pentru a contracara eficient acest fenomen, eu cred că ar fi nevoie de o logistică mult mai bine pusă la punct, de colaborări între polițiștii din țările unde se întâlnesc aceste fenomene mult mai strânse și poate chiar și o bază de date comună cu cei bănuiți sau cercetați că au făcut astfel de fapte. Plus o legislație mult mai dură”, crede un ofițer de poliție implicat în cercetarea unor astfel de cazuri.

Interlopului vasluian Radu Duță, reținut pentru trafic de minore, nu-i mai priește arestul. El a cerut să-i fie înlocuită măsura arestului preventiv cu arestul la domiciliu. Alexandru CROITORU Regimul de detenție se pare că este greu de acceptat pentru cei care, urmare a faptelor antisociale pe care le comit, ajung după gratii. Este și cazul interlopului vasluian de 42 de ani, Radu Duță, arestat pe 29 octombire. Ieri, Tribunalul Vaslui a judecat cererea lui Duță de eliberare condiționată. Acesta a cerut ca măsura arestulu preventiv să fie înlocuită cu cea a arestului la domiciliu, dar magistrații au decis că locul…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: