Home » World » Consiliul Europei și-a exprimat sprijinul pentru ONG-ul rus Memorial, amenințat cu dizolvarea

Consiliul Europei și-a exprimat sprijinul pentru ONG-ul rus Memorial, amenințat cu dizolvarea

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, și-a exprimat joi, la Moscova, sprijinul pentru principala organizație rusească pentru apărarea drepturilor omului, Memorial, amenințată cu dizolvarea, îndemnând Rusia să „ajute” ONG-urile în loc să „pună presiune” pe ele.

„Memorial este o organizație remarcabilă (…). Este foarte important pentru toate națiunile să-și protejeze trecutul, iar voi ajutați Rusia să facă aceasta”, a declarat Jagland în cursul unei vizite la sediul Memorial.

Fondat în 1989 de către foști disidenți, între care laureatul Premiului Nobel pentru Pace Andrei Saharov, în memoria victimelor represiunii sovietice, Memorial a îmbrățișat lupta împotriva abuzurilor din Rusia, plătind-o uneori cu prețul sângelui, așa cum s-a întâmplat în 2009, când reprezentanta acestui ONG în Cecenia, Natalia Estemirova, a fost asasinată.

„Când am aflat că (ONG-ul) Memorial ar putea fi închis (…), am reacționat imediat și l-am sunat pe ministrul rus al Justiției pentru a-i spune că acest fapt trebuie împiedicat cu orice preț”, a dezvăluit Jagland.

„Fiecare stat membru al Consiliului Europei trebuie să aibă legi care dezvoltă și ajută ONG-urile și nu legi care pun presiune pe ele”, a subliniat el.

Memorial a efectuat modificări în statut sâmbătă, pentru a fi în conformitate cu legea și a scăpa de amenințarea cu dizolvarea.

Acest ONG a fost acuzat la sfârșitul lui octombrie de „încălcări flagrante și repetate ale legislației și Constituției ruse”, iar Ministerul Justiției a cerut Curții Supreme să-l dizolve.

Aceasta din urmă i-a dat pe 13 noiembrie un termen de o lună pentru a se pune în conformitate cu legea, amânând pronunțarea deciziei până la 17 decembrie.

În iulie, justiția rusă i-a impus ONG-ului Memorial să se înregistreze în calitate de „agent străin”, o titulatură care datează din epoca sovietică și care desemnează începând de anul trecut organizațiile ce beneficiază de finanțare din străinătate și întreprind „o activitate politică”.

Sursa: mediafax.ro

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, și-a exprimat joi, la Moscova, sprijinul pentru principala organizație rusească pentru apărarea drepturilor omului, Memorial, amenințată cu dizolvarea, îndemnând Rusia să "ajute" ONG-urile în loc să "pună presiune" pe ele. "Memorial este o organizație remarcabilă (...). Este foarte important pentru toate națiunile să-și protejeze trecutul, iar voi ajutați Rusia să facă aceasta", a declarat Jagland în cursul unei vizite la sediul Memorial. Fondat în 1989 de către foști disidenți, între care laureatul Premiului Nobel pentru Pace Andrei Saharov, în memoria victimelor represiunii sovietice, Memorial a îmbrățișat lupta împotriva abuzurilor din Rusia, plătind-o uneori…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile