Google+
Home » Sanatate » Remedii naturiste pentru reumatism

Remedii naturiste pentru reumatism

Reumatismele sunt afecțiuni localizate la nivelul aparatului locomotor și la nivelul cordului, ca urmare a unor leziuni inflamatoare sau degenerative ale țesuturilor conjunctive. Suferințele reumatice sunt predominant articulare (în zonele articulațiilor) și mai puțin nearticulare (reumatism abarticular). Pentru aceste boli, fitoterapia recomandă speciile de plante cu efecte antialergice, antiinflamatoare, sudorifice, diuretice, depurative și revulsive local.

Reumatismul articular acut, numit boala Sokolski-Bouillaud, este o afecțiune cu un caracter infecțios, cauzată de infecția cu streptococi și stafilococi, care ating atât articulațiile, cât și inima. Boala apare cel mai frecvent între 7-15 ani (în proporție de 75%), scade la 15% între 15-25 ani și este mult mai rară după vârsta de 30 de ani. Sexul feminin este cel mai puternic afectat, mai ales în perioada pubertății și a gravidității. Durerile sunt acute chiar de la început, dar pot fi întrerupte, prin intervale trecătoare, care dau senzația de vindecare aparentă. În schimb, poate să evolueze spre invaliditate (imposibilitate de mișcare), iar prin atacul asupra sistemului cardiovascular se poate instala endocardita miocardică, stenoza mitrală și chiar decesul. Statisticile arată că peste 40% din totalul bolilor cronice de inimă sunt de origine reumatică.

Streptococii hemolitici din grupa A, implicați în reumatismul articular acut, sensibilizează inima și vasele sangvine, la orice vârstă, cu incidență maximă la copii și adolescenți, mai frecvent iarna și primăvara, în condiții de frig și de umezeală. Sunt mai expuse persoanele obosite și debile, cu o igienă mediocră, care trăiesc în dormitoare comune și în alte aglomerații. Leziunile cardiace, provocate de reumatismul cardiovascular și osteo-articular, devin ireversibile și pot reveni, cu intensitate, la maturitate.

Factorii favorizanți ai reumatismului articular, pe lângă infecția streptococică, sunt condițiile de viață (locuință umedă și rece, muncă grea cu eforturi fizice excesive, traumatisme și poluarea atmosferei, mai ales în localitățile situate în zonele puternic industrializate).

Afecțiunile articulare pot fi localizate în toate părțile corpului, cu deplasări de la o articulație la alta, după un interval de 4-5 zile, începând cu inflamații și dureri la șolduri, genunchi, oase tibiotarsiene și trecând spre umeri și coloana vertebrală.

Reumatismul secundar infecțios constă din forme reumatismale articulare provocate de diferite infecții localizate în focare (dentare, amigdaliene, sinuzale) sau de anumite boli infecțioase (scarlatină, venerice, dizenterie, tifos, tuberculoză, gripă, hepatită epidemică, sifilis).

Poliartrita reumatoidă este o inflamație poliarticulară cronică, cu puseuri acute, localizate, de predilecție, la articulațiile mici ale extremităților (degetele de la mâini și picioare). Boala afectează în special sexul feminin, cu viață și activitate în condiții de frig și de umezeală (cu atenționare la gospodinele care folosesc frecvent apa rece la spălat rufe sau veselă).

Spondilita anchilozantă este o leziune inflamatoare, de natură reumatismală sau infecțioasă, care afectează articulațiile coloanei vertebrale, cu evoluție progresivă de cronicizare către anchiloză, printr-un proces de osificare, făcând imposibilă mișcarea coloanei, a umerilor și a șoldurilor. Boala este mai frecventă de 5-7 ori la bărbați decât la femei și poate să înceapă chiar de la vârsta de 20 de ani, prin crize intermitente de lumbago (dureri de șale), cu iradieri spre fese, spre coapse și în lungul nervului sciatic. Durerile se simt mai intens la excesele de tuse convulsivă și strănut, mai ales noaptea și spre dimineață.

Tratamente naturiste

În urmă cu 50-100 de ani se foloseau, în bolile reumatice, numai două medicamente: aspirina (extrasă din scoarța de salcie) și colchicina (extrasă din brândușa de toamnă). În prezent, fitoterapia recomandă o gamă largă de tratamente din plante, cu efecte în sepcial antiinflamatoare.

În uz intern se recomandă: infuzii din flori de soc (1-2 lingurițe la 250 ml apă clocotită) cu efecte în eliminarea toxinelor prin diureză și prin sudație puternică; infuzie din flori de mușețel (o linguriță la 250 ml apă clocotită) cu efecte antiseptice, bacteriene, antiinflamatoare și anestezice; infuzie din flori (de sulfină) și frunze (de frasin, mesteacăn, salvie, rozmarin, urzică), din care se beau 2-3 căni pe zi; infuzie din frunze de tarhon, care produc o puternică diureză însoțită de eliminarea toxinelor; infuzie din herba (de ciuboțica cucului, sovârv, troscot, turiță mare), fructe (de ienupăr și fenicul), muguri (de pin și viță-de-vie); decoct din rădăcini de tătăneasă și scoarță de salvie (10 g la 200 ml apă, se fierbe 10 minute, se infuzează 10-20 minute și se beau 2-3 căni pe zi) într-o cură pe durată de 2-3 săptămâni; decoct din amestec format din flori de soc (diuretic, sudorific), frunze de frasin și mesteacăn, herba de coada-calului, teci de fasole, rădăcini de lemn dulce cu acțiuni antiinflamatoare, fructe de ienupăr – diuretic și dezinfectant, scoarță de salcie – analgetic și febrifug; din amestec se ia o lingură la 200 ml apă, se fierbe două minute, se infuzează 10-15 minute și se beau 3 căni pe zi.

Rețete pentru uz extern: comprese calde cu infuzie de sulfină, coada-calului și tătăneasă; băi generale cu plante, luate separat sau în amestec, folosind frunze de frasin, mentă și stevie, flori de fân, fructe de ienupăr și castan sălbatic, muguri de pin, rădăcini de tătăneasă, scoarță de salcie și făină de muștar negru; frecții cu tincturi din frunze de rozmarin, muguri de plop negru, herba de cimbrișor, fructe de ienupăr și ardei roșu, rădăcini de hrean și tătăneasă; frecții cu ulei de ienupăr, mentă, pin, lavandă, coriandru, rozmarin, petale de trandafir, mușețel, sunătoare și eucalipt, folosite separat sau în amestecuri; masaje cu unguent de gălbenele, tătăneasă, lumânărică și venin de viperă.

Apiterapia recomandă cataplasma din două linguri polen uscat și mărunțit, amestecat cu 100 ml ulei vegetal; se fierbe 5-10 minute la foc redus până se obține o pastă care se întinde pe zona dureroasă și se lasă peste noapte.

Regimul alimentar

La persoanele care suferă de reumatism, alimentația trebuie să fie completă pentru a satisface necesarul de proteine, vitamine (A, C, K) și săruri minerale. Se începe cu o cură depurativă de 5-7 zile pe lună cu zarzavaturi crude, din care să nu lipsească varză, morcov, țelină, sfeclă roșie, mărar, pătrunjel, praz, ceapă, urzici, la care se adaugă supe de legume sau de fasole boabe, lapte acru, lapte proaspăt (1/2 litru), zer, iaurt, brânză, margarină, untură de pește, orez (fiert în lapte), semințe crude de dovleac sau floarea-soarelui, nuci, arahide, cartofi (fierți în lapte și amestecați cu ulei de măsline și un gălbenuș de ou). Se mai poate consuma terci de grâu încolțit cu miere de albine și cafea de cicoare.

Dimineața, înainte de micul dejun, se bea 250 ml suc de țelină, timp de 21 de zile consecutiv, iar seara sunt indicate sucuri de morcov (200 ml), rădăcini de păstârnac sau pătrunjel (100 ml), sfeclă roșie (100 ml) și varză (100 ml).

Se interzice consumul de hrean și ardei iute.

Reumatismele sunt afecțiuni localizate la nivelul aparatului locomotor și la nivelul cordului, ca urmare a unor leziuni inflamatoare sau degenerative ale țesuturilor conjunctive. Suferințele reumatice sunt predominant articulare (în zonele articulațiilor) și mai puțin nearticulare (reumatism abarticular). Pentru aceste boli, fitoterapia recomandă speciile de plante cu efecte antialergice, antiinflamatoare, sudorifice, diuretice, depurative și revulsive local. Reumatismul articular acut, numit boala Sokolski-Bouillaud, este o afecțiune cu un caracter infecțios, cauzată de infecția cu streptococi și stafilococi, care ating atât articulațiile, cât și inima. Boala apare cel mai frecvent între 7-15 ani (în proporție de 75%), scade la 15% între 15-25 ani…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: