Home / Justitie / Adevăratul motiv al plecării lui Dan Bordeianu către PSD – Deputatul violator, urmărit penal

Adevăratul motiv al plecării lui Dan Bordeianu către PSD – Deputatul violator, urmărit penal

La începutul lunii trecute, procurorii din cadrul Parchetului General au demarat cercetările în cazul deputatului de Vaslui Dan Bordeianu pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Ancheta vizează un contract de aducțiune cu apă în comuna Deleni, în valoare de o jumătate de milion de euro, încheiat între unitatea administrativ-teritorială menționată și firma Ecoloc, deținută de soția parlamentarului. Având informația că procurorii sunt pe urmele sale, cu doar câteva zile înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale, Bordeianu s-a retras din PNL și s-a înregimentat în PSD, întrucât Victor Ponta stătea mult mai bine în sondaje. Încercarea de eschivă din fața justiției prin aderare la ceea ce părea a fi atunci partidul puterii absolute s-a dovedit ulterior a fi total neinspirată. În ceea ce privește speța urmărită de procurori, primarul comunei Deleni, Vasile Zanfir, susține că nu există nicio ilegalitate în derularea contractului atribuit firmei Ecoloc, dar admite, totodată, că pot exista “mici diferențe” între lucrările efectuate și cele raportate în devize și achitate.

Alex SAVA

Procurorii din cadrul Parchetului General cercetează modul în care au fost decontate o serie de lucrări realizate de către firma SC Ecoloc SRL, deținută de Nicoleta Bordeianu, soția deputatului PSD Dan Bordeianu. Concret, este vorba despre un contract de lucrări cu Primăria Deleni, în cadrul proiectului de aducțiune cu apă, în valoare de o jumătate milion de euro. Procurorii au indicii clare că SC Ecoloc SRL a raporat în devize lucrări care în realitate nu au fost executate, dar a căror plată a fost efectuată de autoritatea contractantă.

vasile zanfirProiectul de aducțiune, cu o valoare totală de 40 de miliarde de lei vechi, a demarat în 2007 și presupunea montarea a aproximativ 18 kilometri de conductă de alimentare cu apă, construcția a 29 de poduri și podețe, 34 de hidranți de apă și aproape 60 de cișemele stradale. Deși termenul de execuție era de trei ani, nici după opt ani localnicii din Deleni nu au văzut vreun robinet. Cu toate acestea, Vasile Zanfir, primarul comunei Deleni, susține că lucrările sunt în grafic!

“Mai sunt doi kilometri de țeavă de pus și putem să dăm drumul la apă. Proiectul este pe Ordonanța 7, cu bani de la Guvern… Banii au venit cum au venit, de asta termenul de execuție s-a tot prelungit”, susține Vasile Zanfir.

Referitor la lucrarea penală a procurorilor, edilul susține că aceasta are la bază o sesizare făcută de “contracandidați” din comună și că nu s-a comis nicio ilegalitate în derularea contractului cu SC Ecoloc SRL, firma familiei Bordeianu, însă pot exista “mici diferențe”.

“Știu despre ce este vorba. Este o plângere făcută de cineva din comună. Contracandidați… Lucrările sunt executate în proporție de aproximativ 85% și mai avem de achitat vreo trei miliarde. (…) Nu au fost plătite lucrări neefectuate. Pot exista mici diferențe, în sensul că țeava nu are 18 kilometri ci mai puțin cu o sută, două de metri”, spune Zanfir, ca și cum “mica” diferență oferită spre exemplu ar fi taman contravaloarea unei țigări la bucată!

De ce-a fugit Bordeianu în PSD și marea țeapă

Conform informațiilor oferite de anchetatori, cercetările asupra lui Dan Bordeianu și a soție sale au demarat la începutul lunii trecute. Știind că este cercetat, deputatul a făcut atunci o mișcare care, cel puțin pe moment, a fost soluția perfectă pentru driblarea justiției. Cu doar câteva zile înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în temeiul prevederilolr Ordonanței 55, care legifera traseismul politic, s-a lepădat de toată convingerea liberală și s-a înscris în PSD.

„Cât a funcționat USL, s-a cimentat între mine și primarii din colegiu o legătură puternică. Primarii USL m-au sprijinit să câștig cel de-al doilea mandat de parlamentar, obținând un scor foarte bun. Acum a venit rândul meu să pun umărul și să-i ajut”, spunea Bordeianu la momentul mutării.

În realitate, parlamentarul s-a orientat către PSD întrucât Victor Ponta era, la acel moment, mult mai bine cotat în sondaje decât Klaus Iohannis, iar apartenența la ceea ce ar fi trebuit să fie partidul puterii absolute i-ar fi garantat imunitate în fața justiției.

Numai că matematica din statistici nu prea s-a potrivit cu cea de pe buletinele de vot, drept pentru care se poate considera că deputatul Bordeianu și-a luat cea mai mare țeapă din cariera sa politică, întrucât de ce a fugit, tocmai de aia nu a scăpat.

Abonat la contracte cu statul

Firma soților Bordeianu a obținut, în timpul mandatelor deputatului, mai multe contracte de lucrări de la autorități locale, majoritatea cu sume foarte mari. Spre exemplu, la finele lui 2008, Consiliul Local Drânceni a atribuit firmei SC Ecoloc SRL în valoare de 2.065.849 lei (peste 20 de miliarde de lei vechi) pentru „lucrări publice”, așa cum reiese din declarația de interese a parlamentarului.

În aclași an, firma menționată a mai obținut în contract de 3.194.916 lei de la Primăria Stănilești.

Dacă la aceste două contracte adăugăm și afacerea de la Deleni, de o jumătate de milion de euro, se ajunge la peste 1,5 milioane de euro pe care Bordeianu i-a încasat de la statul român.

În totală contradicție cu această sumă este declarația de avere a parlamentarului, în care acesta a trecut doar un teren arabil în Huși, o casă de locuit de 250 de metri pătrați în aceeași localitate și economii de numai 8.700 de euro. Ca parlamentar, el a încasat puțin peste 50.000 de lei, iar soția sa, în calitate de administrator al SC Ecoloc SRL, 23.000 de lei. Așadar, veniturile lunare ale Nicoletei Bordeianu sunt de doar 1.916 lei. Firmă mică, lucrări mici, salariu pe măsură!

Cercetat penal cu trecut penal

Până acum, Dan Bordeianu a fost cunoscut în mediul politic drept deputatul-violator, după ce, în 1985, împreună cu doi prieteni, a violat și sechestrat o tânără. Conform actului de sesizate al instanței, pe 9 aprilie 1985, tânăra se întorcea de la serviciu. Dan Bordeianu împreună cu prietenii său a acostat-o și cu forța au dus-o la locuința inculpatului minor, unde au avut raporturi sexuale cu victima. A doua zi dimineața, profitând de împrejurarea că celor trei le era foame, victima s-a oferit să le pregătească micul dejun și trecând în bucătărie a deschis ușa care fusese asigurată cu un zăvor și a fugit acasă îmbrăcată sumar, pentru că hainele i-au fost ascunse. În fața organelor de urmărire penală, inculpații au recunoscut comiterea infracțiunii, în sensul că au arătat că partea vătămată ar fi acceptat în mod tacit să aibă raporturi sexuale cu toți inculpații, întrucât ar fi fost prietenă cu Bordeianu. Conform sentinței de atunci a Judecătoriei Vaslui, Bordeianu a fost condamnat la cinci ani de școală de corecție.

La începutul lunii trecute, procurorii din cadrul Parchetului General au demarat cercetările în cazul deputatului de Vaslui Dan Bordeianu pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Ancheta vizează un contract de aducțiune cu apă în comuna Deleni, în valoare de o jumătate de milion de euro, încheiat între unitatea administrativ-teritorială menționată și firma Ecoloc, deținută de soția parlamentarului. Având informația că procurorii sunt pe urmele sale, cu doar câteva zile înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale, Bordeianu s-a retras din PNL și s-a înregimentat în PSD, întrucât Victor Ponta…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Ambulanțier cercetat penal după ce a agresat un copil pe o stradă în Huși

Un angajat al Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui este ...

TIR cu 24 de tone de melasă, răsturnat între Huși și Crasna din cauza vitezei. Pompierii au intervenit în zonă

O autocisternă plină cu melasă s-a răsturnat în afara ...

Grenadă descoperită de un bărbat pe Valea Prutului, în timp ce făcea lucrări agricole

O grenadă defensivă, provenind, cel mai probabil, din cel ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: