Home / Justitie / A început colecta de iarnă pentru Episcopul Corneliu – Biserica face evaziune chiar sub nasul Fiscului

A început colecta de iarnă pentru Episcopul Corneliu – Biserica face evaziune chiar sub nasul Fiscului

În contextul apropierii sărbătorilor de iarnă, pentru a-și maximiza profitul, Episcopia Hușilor a dat startul campaniei comerciale de sezon. În timp ce episcopul Corneliu Bârlădeanul se “căznește” pentru mântuirea sufletelor turmei sale la căldură, în palatul aferent insituției, simplii creștini fac penitență afară, în frig, vânzând produsele lucrate cu sârg în atelierele mănăstirești. Așa se face că miercuri, în timp ce afară ningea, un enoriaș vindea calendare în fața Bisericii “Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul” din Vaslui. Deși instituția de cult e situată la doar câteva zeci de metri de sediul Administrației Finanțelor Publice Vaslui, nimeni nu a luat act de faptul că oamenii plătesc zece lei pentru o simplă foaie cu sărbătorile de peste an fără a primi chitanță. Asta pentru că Biserica este exceptată de la plata oricăror taxe, deși realizează venituri care depășesc în mod cert bugetul alocat Sănătății sau Educației.

Bogdan RUSU

Ieri, în ciuda frigului de afară, dar și a faptului că se afla în imediata apropiere a sediului Administrației Județene a Finanțelor Publice, un comerciant ambulant, pensionar, vindea calendare religioase (ediția 2015) tipărite de Episcopia Hușilor. Cum era de așteptat, nu s-a pus problema prețurilor la vedere sau a bonurilor fiscale. Prețurile, piperate: o foaie cu sărbătorile creștine din 2015 costă 10 lei, iar un calendar mai mic, dar cu multe icoane color are prețul de 15 lei. Ideea aceasta a comerțului fără documente, practicată de Biserică, nu este nouă însă este extrem de eficientă. Toată arta este să găsești cât mai multe suflete credincioase. Este nevoie de trepăduși căre să stea în frig ore în șir, în ideea de a vinde ceva… orice, dar și de cumpărători la fel de fideli. Nici marii proprietari de mall-uri nu s-au gândit la un asemenea sistem de producere a profitului, cu ajutorul căruia se pot face bani buni fără să cheltui ceva semnificativ.

Comerțul stradal cu obiecte de cult reprezintă faza întâi a campaniei de colectare de fonduri, căci calendarele urmează a fi vândute mirenilor (tot fără chitanțe) și de preoții parohi. Aceștia, oameni cu carte, lucrează mai delicat și nu în văzul lumii. Aceștia lucrează acum la organizarea pelerinajului financiar de iarnă prin locuințele creștinilor. Aceste calendare sunt trimisie de Episcopie la nivelul parohiilor, unde trebuiesc vândute. Iar cum Biserica “Sfântul Ioan” nu are un magazin propriu ca cea din centrul orașului Vaslui…

Episcopia trimite și alte obiecte de cult, pe care preoții sunt nevoiți să le comercializeze: lumânări, cărți. Căci unde s-ar duce bunurile realizate la nivel de episcopie pe sute de hectare de teren, în atelierele și afacerile proprii?

Până în luna noiembrie, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Vaslui a primit 65 de cereri de acordare de subvenții pentru o suprafață de teren (cultivată) de 385 de hectare aflate în directa administrare a bisericii. Despre hectarele date în arendă, nu se știe însă nimic.

Ne întrebăm: ce ar fi fost dacă în locul vânzătorului de calendare ar fi făcut comerț ambulant un cetățean oarecare? Oare câte amenzi ar fi luat și de la câte instituții?

Lăcomia episcopului Corneliu Bârlădeanul, în atenția DNA

Nemulțumirile enoriașilor care se plâng că instituțiile statului nu iau măsuri în legătură cu neregulile din rândul Bisericii și că oamenii legii stau cu mâinile încrucișate în fața războiului crâncen dintre preoți și șefii lor se fac auzite. Scandalul din ultimele săptămâni dintre preoții din Bârlad și Episcopia Hușilor, scandal ale cărui amănunte ziarul nostru le-a prezentat pe larg pe parcursul mai multor ediții, a intrat în vizorul Departamentului Național Anticorupție (DNA), care a deschis o anchetă.

De curând, preoții Sorin Chirvase, de la Biserica Sf. Spiridon, Ioan Chirvase, fost paroh al acestei biserici, și Ciprian Tacu, fost preot la Biserica Domnească, s-au înfățișat la Secția de Poliție nr. 2 din Iași pentru a fi audiați de procurorii anticorupție de la Serviciul Teritorial Iași din cadrul DNA.

Scandalul de la Bârlad a pornit după ce preoții Sorin Chivase, Ciprian Tacu și Teofil ștefănică (de la Biserica Domnească) au primit înștiințare că vor fi mutați la țară.

Enoriașii au reacționat imediat. După slujba de duminică, la ambele biserici au avut loc proteste în timpul cărora oamenii au adus grave acuzații episcopului Corneliu Bârlădeanul (foto) și protopopului de Bârlad, Vasile Lăiu.

Cele mai scandaloase dezvăluiri au fost făcute de preotul Sorin Chirvase, care sătul de lăcomia episcopului Corneliu, de stresul la care este supus de ani de zile din partea acestuia, a spus tot: despre șpaga de 20.000 de euro pe care protopopul Lăiu l-ar fi îndemnat pe preotul Chirvase (tatăl) să o dea episcopului Corneliu Bârlădeanu ca să nu-l înlăture din parohie, despre obiectele pe care bisericile sunt obligate să le vândă enoriașilor, despre sumele gigantice pe care preoții trebuie să le verse în conturile Episcopiei (fără chitanțe) dacă vor să-și păstreze serviciul samd.

La câteva zile de la aceste mărturisiri, protopopul Vasile Lăiu a spart lacătele bisericilor Domnească și Sf. Spiridon pentru a le permite noilor parohi să intre, fără a ține cont că nici preotul ștefănică și nici preotul Chirvase nu predaseră obiectele pe care le aveau pe inventar. Este vorba de bunuri de folosință bisericească, a căror valoare, achitată din banii enoriașilor, este considerabilă.

Când românii mor, patriarhul României se piaptănă

Deși milioane de români mor de foame, iar mii de femei avortează zilnic din cauza sărăciei, bisericile și mănăstirile subordonate Patriarhiei Române au pus ban la ban și au trimis un cec cu suma de 500.000 de euro pentru ajutorarea enoriașilor din Siria și din Orientul Mijlociu! Documentul financiar a fost oferit de Daniel, patriarhul Biserii Ortodoxe Române, direct lui Ioan al X-lea, patriarhului Antiohiei și al Întregului Orient.

Suma aceasta, colosală pentru orice biserică săracă (după cum se autointitulează BOR) a fost trimisă la destinație pe data de 30 noiembrie 2014 și are ca destinație bunăstarea creștinilor victime ale prigoanei și violenței din zonele menționate.

“Colecta noastră nu este mare (la veniturile BOR, probabil, n.r.), dar este un semn de iubire mare frățească și de ajutorare. (…) Este un semn de frățietate și de ajutorare concretă. Vă rugăm să transmiteți tuturor ierarhilor, clerului și credincioșilor din Patriarhia Antiohiei și a Întregului Orient toată prețuirea și dragostea noastră, solidaritatea și dorința noastră ca în scurt timp să se așeze pacea în Siria, în Liban și în tot Orientul Mijlociu, ca să ne putem întâlni în pace și bună cooperare spre slava lui Dumnezeu și bucuria bisericilor noastre”, a declarat pentru Preafericitul Daniel.

Potrivit capului BOR, suma nu este mică, însă ar fi fost de ajutor miilor de copii români abandonați, victimelor violenței domestice, pacienților cu boli incurabile și așa mai departe. Ciudat este că deși 500.000 de euro sunt o bagatelă pentru bugetul BOR, “sfântul” părinte Corneliu de la Episcopia Huși a ajuns să se milogească la porțile Consiliului Județean Vaslui pentru suma derizorie de 1 miliard de lei vechi.

Potrivit rapoartelor deținute de BOR (și se pare că numai de BOR), în anul 2013, 1.213 creștini au murit în Siria pentru credința lor, peste 60 de biserici creștine au fost distruse, iar aproape 500.000 de oameni au părăsit această țară. Este cu adevărat o tragedie și o crimă la adresa umanității, însă cei care conduc BOR ar trebui să știe că în județul Vaslui, în fiecare zi se produc cinci, că peste 39% din populația județului ia pomană de la UE.

În contextul apropierii sărbătorilor de iarnă, pentru a-și maximiza profitul, Episcopia Hușilor a dat startul campaniei comerciale de sezon. În timp ce episcopul Corneliu Bârlădeanul se “căznește” pentru mântuirea sufletelor turmei sale la căldură, în palatul aferent insituției, simplii creștini fac penitență afară, în frig, vânzând produsele lucrate cu sârg în atelierele mănăstirești. Așa se face că miercuri, în timp ce afară ningea, un enoriaș vindea calendare în fața Bisericii “Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul” din Vaslui. Deși instituția de cult e situată la doar câteva zeci de metri de sediul Administrației Finanțelor Publice Vaslui, nimeni nu a luat act…

Review Overview

About Mihai Vasile

3 comments

  1. altul de la strungarie

    problema nu e ca doar ca vinde – pentru ca altfel le plateste de la el, ci ca vinde la supra pret – daca va uitati pe calendar in dreapta jos sta scris pretul: 5 lei. si asta din cauza ca probabil parintele a primit (prin bunavointa protopopului, care dezimformeaza voit realitatea) numar dublu de calendare fata de necesar (numarul familiilor din parohie).
    parohiile au primit aproape numar dublu de calendare pe care preotii oricum ar fi le platesc. de aia fratilor trebuie sa platim sume fixe la preoti. sa satisfaceti comportamentul machiavelic al protopopilor. ei sunt primii vinovati de cele intamplate in episcopie.
    vai de cel sminti, dar de doua ori vai de cel prin care vine sminteala

  2. vorba lui MOROMETE: si ada doamne cat mai multe proaste….

  3. trebuie sa se puna punct si sa se dea o lege prin care sa se fiscalizeze toti banii obtinuti de biserici….este strigator la cer….pt un PFA cu activitate incetata din 2009 am platit asigurari de sanatate pina in 2014 de a trebuit sa lichidez

x

Check Also

Incendiu de proporții în comuna Oltenești. Peste 200 de hectare de vegetație uscată, distruse de flăcări

Peste 200 de hectare de vegetație uscată au fost ...

Peste două tone de furaje, mistuite de flăcări într-un incendiu la Todirești. Pompierii au reușit salvarea locuinței

Peste două tone de furaje au fost mistuite de ...

Panică într-un bloc din Vaslui, în urma unui incendiu. 17 persoane au fost evacuate, trei dintre acestea ajungând la spital

Șaptesprezece locatari dintr-un bloc din zona gării din municipiul ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: