Google+
Home » National » Lanț uman și lampioane lansate în jurul Cetății Aradului, pentru demilitarizarea acesteia

Lanț uman și lampioane lansate în jurul Cetății Aradului, pentru demilitarizarea acesteia

Peste 500 de arădeni au format un lanț uman, joi seară, în jurul unei părți din Cetatea Aradului și au lansat 231 de lampioane, pentru a marca numărul anilor trecuți de la construirea cetății, participanții cerând demilitarizarea acesteia și integrarea în circuitul turistic.

În apropiere de poarta principală a Cetății Aradului, păzită de militari, s-au adunat, joi seară, aproximativ 500 de arădeni, majoritatea tineri, care au format un lanț uman în jurul zidurilor, pe o distanță de un kilometru, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Participanții au răspuns invitației făcute de Asociația “Cetatea pentru arădeni”, care militează pentru transferul către spațiul civil a acestui obiectiv istoric ocupat de armată.

Tinerii au avut baloane și pancarte cu mesaje adresate autorităților, în special Ministerului Apărării Naționale (MApN), precum: “Dezlegați Mi(ni)sterul Apărării din Cetate!”, “Cetățean fără cetate” sau “Alba-Iulia: se poate! Arad: nu se poate?”.

După ce au stat mai mult timp prinși într-un lanț uman în jurul cetății, supravegheați de jandarmi și polițiști, tinerii au lansat 231 de lampioane, marcând astfel existența de 231 de ani a cetății.

Organizatorii spun că au în vedere mai multe acțiuni în următoarea perioadă, prin care să atragă atenția asupra faptului că de 25 de ani arădenii cer demilitarizarea cetății.

“Este singura unitate militară cantonată într-o cetate în toată Europa. În plus, este o unitate militară în centrul unui oraș mare. Prin acțiunile noastre vrem să sensibilizăm atât administrația locală, cât și Ministerul Apărării Naționale, care are în administrare această cetate a arădenilor”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Livius Ioja, președintele asociației “Cetetea pentru arădeni”.

El a adăugat că potențialul obiectivului istoric “este imens din punct de vedere social și economic”.

“Ne dorim ca municipalitatea să obțină cetatea și să organizeze un concurs internațional de proiecte, pentru a se obține fonduri europene în vederea reconversiei. Credem că aleșii trebuie să asculte de arădeni, pentru că suntem mulți și noi îi votăm. Nu ne putem explica de ce la MApN s-a blocat acest demers de demilitarizare a cetății”, a mai declarat Ioja.

Asociația a lansat, de curând, o petiție online privind susținerea demersului de demilitarizare, care a fost semnată în două săptămâni de aproximativ 2.000 de persoane.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, primarul municipiului, Gheorghe Falcă, a spus că există din 2011 o hotărâre de guvern privind transferul cetății către administrația locală în schimbul unei bazei militare care va fi modernizată de Primăria Arad și a altor facilități oferite militarilor.

Falcă a precizat însă că, ulterior, MApN a respins această hotărâre.

“Ministerul s-a răzgândit și a spus că hotărârea de guvern nu este bună, cerând mai multe de la administrația locală. S-a făcut o altă hotărâre de guvern, dar, culmea e că a fost respinsă de ministrul Justiției, care a spus că cea din 2011 este valabilă și trebuie pusă în practică. Este evident un blocaj politic întreținut de Victor Ponta. Primăria Arad a îndeplinit toate condițiile impuse, dar în mod inexplicabil nu se întâmplă nimic la guvern”, a spus Falcă.

El a amintit că Primăria Arad a prevăzut în bugetul pe 2014 o sumă de peste 21 de milioane de lei pentru lucrări la baza militară dezafectată din Gai, unde ar urma să fie mutați militarii din Cetatea Aradului, în caz că aceasta va fi transferată autorităților locale.

“Din păcate, banii nu pot fi cheltuiți. Nu se pot face lucrările, pentru că nu avem semnat un nou protocol de transfer cu MApN. Sper ca, după aceste alegeri și cu implicare din partea societății civile, să ieșim din blocajul creat de Guvernul Ponta”, a spus Falcă.

Primarul a mai afirmat că, dacă decizia din 2011 a guvernului era respectată, s-ar fi accesat fonduri europene pentru ca lucrările în cetate să poată începe în 2015.

El estimează că ar fi necesară suma de 190 de milioane de euro pentru reconversia cetății, din care 80 de milioane de euro pot fi obținuți de la Uniunea Europeană.

Autoritățile arădene încearcă de 23 de ani să obțină demilitarizarea cetății și introducerea în circuitul turistic internațional, însă abia în 2010, guvernul a făcut primii pași în acest sens. În 25 martie 2010, ministrul Apărării de atunci, Gabriel Oprea, a semnat, la Arad, alături de primarul Gheorghe Falcă, un protocol de predare a cetății către autoritățile locale.

Chiar și cu acest protocol, cetatea nu a fost transferată, iar autoritățile locale au acuzat periodic guvernul că blochează proiectul.

În 22 noiembrie 2012, ministrul Apărării Naționale, Corneliu Dobritoiu, declara că așteaptă autoritățile din Arad pentru a se așeza împreună la masă “cu seriozitate” pentru discuții privind mutarea militarilor din cetatea aflată în centrul orașului, însă nu “în corturi”.

Dobrițoiu spunea că Cetatea Aradului va fi transferată autorităților locale dacă părțile respectă protocolul existent pe acest subiect.

“Acel protocol trebuie respectat. Avem disponibilitatea de a retroceda acest vestigiu istoric, dar nu ne putem muta cu armata în corturi, că prea mulți și-au bătut joc de ea. Prea mulți i-au umblat pe la bugete, spre satisfacția unei clientele de partid nerușinate”, afirma Dobrițoiu.

Ulterior, primarul Falcă declara că municipalitatea și-a respectat toate angajamentele asumate, însă MApN și-a ridicat pretențiile financiare fără consultarea primăriei.

Cetatea Aradului, construită în stil Vauban în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, este una dintre puținele de acest tip din Europa care au rămas perfect conservate. Obiectivul ocupă o suprafață de 90 de hectare, are 47 de pavilioane, iar construcțiile existente ocupă 150.000 de metri pătrați.

Conform istoricilor, Cetatea Aradului a fost ridicată pentru apărare din ordinele Împărătesei Maria Tereza, iar legenda spune că piatra necesară pentru ridicarea ei a fost adusă de la Jimbolia, din mână în mână, acțiune la care ar fi participat mii de țărani, mulți dintre ei murind în timpul lucrărilor.

În ultimele decenii, cetatea a fost ocupată de armată, servind drept cazarmă militară.

Sursa: mediafax.ro

Comments

comments

Peste 500 de arădeni au format un lanț uman, joi seară, în jurul unei părți din Cetatea Aradului și au lansat 231 de lampioane, pentru a marca numărul anilor trecuți de la construirea cetății, participanții cerând demilitarizarea acesteia și integrarea în circuitul turistic. În apropiere de poarta principală a Cetății Aradului, păzită de militari, s-au adunat, joi seară, aproximativ 500 de arădeni, majoritatea tineri, care au format un lanț uman în jurul zidurilor, pe o distanță de un kilometru, transmite corespondentul MEDIAFAX. Participanții au răspuns invitației făcute de Asociația "Cetatea pentru arădeni", care militează pentru transferul către spațiul civil a…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: