Home / Social / Mai mult de 39% din vasluieni vor primi alimente – Săracii lumii

Mai mult de 39% din vasluieni vor primi alimente – Săracii lumii

Anul acesta, prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAPD), ce prevede acordarea de alimente persoanelor sărace, 39,49% din totalul locuitorilor județului Vaslui vor beneficia de pomană europeană. Este vorba despre 178.171 de persoane care au venituri mai mici de 400 de lei lunar, dintr-un total de 451.197 de locuitori. Deloc măgulitor pentru autorități este faptul că, de la an la an, sărăcia în județul Vaslui ia proporții alarmante. Datele acestea, sunt însă volatile, căci în fiecare moment, numărul de beneficiari din baza de date ar putea crește.

Bogdan RUSU

În anul 2012, cu ocazia implementării POAPD, s-a stabilit numărul de beneficiari de alimente la 77.643. Acest total, reprezenta în 2012, un procent de 17,41% din totalul populației județului din acea perioadă (445.874 locuitori în 2012). În doar doi ani însă, acest procent s-a mărit de 2,26 de ori. Cifrele au crescut ca urmare a introducerii în lista de beneficiari a unor noi categorii de persoane dezavantajate, pe lângă cei cu venitul minim garantat, șomeri, pensionari cu pensii de sub 400 de lei și persoane cu handicap.

La nivel național, în topul sărăciei respectiv al numărului de beneficiari de pachete cu alimente, județul Vaslui se află pe locul patru, după Dolj, Iași și Suceava.

Pe lângă faptul că au majorat puternic numărul de beneficiari, autoritățile au modificat și conținutul pachetelor. În bine, desigur. În 2012, un coș de alimente consta în făină, paste făinoase, biscuiți, orez, ulei, fasole uscată, mazăre, bulion, roșii în bulion și zahăr, însă autoritățile și-au shimbat orientarea în materie de alimente, optând pentru produse de frupt. Anul acesta, fiecare pachet va conține făină albă, mălai, paste, ulei, zahăr și 24 de conserve de carne de porc, vită și pate de ficat, care vor intra în posesia beneficiarilor în baza cupoanelor.

În prezent, Poșta Română desfășoară o activitate de predare a cupoanelor la nivel național, iar până pe 5 decembrie, primăriile vor primi liste cu beneficiarii pachetelor (nume și coduri numerice personale), astfel încât, în cazul în care vor exista cazuri de pierdere a cupoanelor, autoritățile să poată preda pachetele pe baza semnăturii beneficiarilor.

Potrivit prevederilor POAPD, pachetele vor fi sigilate și trimise direct la sediul primăriilor, de unde vor fi distribuite. Autoritățile se așteaptă ca până la finele lunii decembrie să se finalizeze etapa de distribuire a produselor alimentare.

Menționăm că sigilarea pachetelor este o noutate.

Potrivit autorităților, în județul Vaslui vor ajunge 254.529 de pachete, pentru 178.171 de beneficiari. Plusul de 76.358 de pachete reprezintă o suplimentare cu 30% a numărului de coșuri, pentru a se soluționa cazurile excepționale. De asemenea, trebuie adăugat faptul că numărul de beneficiari variază continuu, astfel că rezerva alocată de autorități are și menirea de a remedia potențialele probleme ce ar putea fi cauzate de o creștere a numărului de beneficiari.

Autoritățile județene au refuzat să ne pună la dispoziție o listă cu numărul de beneficiari pe fiecare unitate administrativ-teritorială, pentru a nu exista divergențe. Asta în condițiile în care se așteaptă ca POAPD să creeze în județ o serie de disensiuni între primării și autoritățile județene.

Anul acesta, prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAPD), ce prevede acordarea de alimente persoanelor sărace, 39,49% din totalul locuitorilor județului Vaslui vor beneficia de pomană europeană. Este vorba despre 178.171 de persoane care au venituri mai mici de 400 de lei lunar, dintr-un total de 451.197 de locuitori. Deloc măgulitor pentru autorități este faptul că, de la an la an, sărăcia în județul Vaslui ia proporții alarmante. Datele acestea, sunt însă volatile, căci în fiecare moment, numărul de beneficiari din baza de date ar putea crește. Bogdan RUSU În anul 2012, cu ocazia implementării POAPD, s-a stabilit numărul de…

Review Overview

About Mihai Vasile

One comment

 1. Cea mai buna oferta de lucru! Din ce in ce mai
  multi oameni lucreaza cu noi si sunt extrem de multumiti! Nu mai ezitati! NU este necesara
  niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire
  de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si
  mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se
  lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem
  seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va
  oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: locmunca.office@gmail.com

x

Check Also

”Pandemie” demografică. Județul Vaslui a pierdut în ultimii șapte ani nu mai puțin de 11.746 persoane

de Dănuț CIOBANU  Evoluția demografică a județului Vaslui din ...

Firmele vasluiene și-au învățat lecția după ultima criză economică, populația nu!

Amânarea plății ratelor la bănci cu până la nouă ...

Peste 200 de polițiști din județul Vaslui, mobilizați pe frontul anticoronavirus

La data de 26 martie 2020, situația epidemiologică din ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: