Google+
Home » Social » Cum a Cheltuit Episcopia Hușilor miliardul de lei primit de la CJ Vaslui: Unde sunt banii, Preasfințite?

Cum a Cheltuit Episcopia Hușilor miliardul de lei primit de la CJ Vaslui: Unde sunt banii, Preasfințite?

Cu două luni în urmă, consilierii județeni vasluieni au aprobat cu ambele mîini acordarea unui ajutor în valoare de un miliard de lei vechi Episcopiei Hușilor. Acest demers a avut la bază o solicitare expresă a Preasfinției sale Corneliu Bîrlădeanul, pe care însă nimeni nu a văzut-o. Conform puținelor informații oferite atunci de factorii decizionali, suma cerută era necesară la repararea acoperișului lăcașului episcopal, numai că nimeni nu știe să fi început vreo lucrare. Conform art. 12 din Legea 489/2006, privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, „utilizarea fondurilor bănești primite de la bugetul de stat sau bugetele locale, precum și respectarea destinației bunurilor primite în proprietate sau folosință de la autoritățile publice locale sau centrale se supun controlului statului”. Doar că nimeni de la “stat” nu a fost curios pînă acum ce s-a întîmplat cu miliardul de lei de vreme ce la acoperiș nu s-a lucrat și, din cîte se pare, nici nu se va lucra în viitorul apropiat. Mai mult, după ce scandalul legat de șpăgile cerute preoților a ajuns în atenția DNA, Episcopia a intrat în silenzio stampa. Dar devreme ce banii primiți de la bugetul județean se supun legilor laice, solicităm public, în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informația de interes public, Episcopiei Hușilor, să ne comunice în termenii legali cum și în ce au fost angajați cei 100.000 de lei primiți de CJ Vaslui.

 Roxana NĂSTASĂ

În luna septebrie, Consiliul Județean (CJ) Vaslui a alocat un ajutor în valoare de un miliard de lei vechi Episcopiei Hușilor. Pentru ce anume le trebuiau mai-marilor preoțimii acești bani, nimeni nu a știut exact, deși s-a spus că solicitarea a avut la bază un document semnat de însuși Preasfinția Sa Corneliu Bîrlădeanul, episcopul Hușilor. Numai că această adresă nu a fost făcută publică, ci doar s-a “spicuit” din conținutul ei că suma ar fi necesară pentru repararea locașului episcopal.

Deși nelămuriți întrutotul, consilierii județeni au aprobat, totuși, acest proiect, unii fiind în stare să voteze cu ambele mîini.

În luna octombrie, a început nu numai campania electorală ci și procedura de acordare efectivă a ajutorului de un miliard de lei. Au trecut de atunci mai bine de două luni, iar despre lucrări la Catedrala Episcopală nimeni nu a auzit. Nici nu ar fi avut cum, mai ales că vremea a avut capriciile ei. Totodată, nici nu se poate spune că în incintă plouă și că lucrările au fost amînate pentru cînd vremea va fi mai permisivă. Altminteri, nici caracterul de urgență al ajutorului nu se justifică.

Cu toate acestea, nimeni nu a fost curios ce s-a întîmplat pînă la urmă cu miliardul de lei, deși conform art. 12 din Legea 489/2006, privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, „utilizarea fondurilor bănești primite de la bugetul de stat sau bugetele locale, precum și respectarea destinației bunurilor primite în proprietate sau folosință de la autoritățile publice locale sau centrale se supun controlului statului”. Așadar, legea laică permite instituțiilor statului investigarea modului în care acei bani au fost cheltuiți, însă pînă în acest moment nu se cunoaște nicio inițiativă în această direcție.

 “Unde sunt banii?”

 Suma alocată Episcopiei Hușilor ca ajutor, deși nu reprezintă foarte mult din bugetul județului, a stîrnit reacții virulente în rîndul cititorilor Est News.

“Avem în județ zeci de drumuri de pămînt pe care nu s-a pus niciodată o mașină de piatră măcar. Avem localități care la o ploaie serioasă sau iarna, cînd ninge tare, rămîn izolate de restul lumii. De ce popii nu își fac ce-au nevoie cu banii pe care îi primesc de la credincioși? La mănăstiri tot pe banii statului se fac drumuri, chiar dacă se vînd mii de iconițe și de lumînări și se dau miliarde de lei la popi «cu har» pentru iertarea păcatelor. Banii ăștia unde sunt? De ce nu își repară cu ei? Au ajuns popii la un amărît de miliard? Sunt bătrîni cu pensii de mizerie din care dau jumătate la biserică fără a primi vreo chitanță. Unde sunt banii ăia?”, ne-a scris un cititor pe adresa redacției.

Pînă cînd autoritățile statului se vor decide să-și exercite dreptul de control asupra sumelor primite de Episcopia Hușilor de la bugetele național, județean sau locale, le solicităm public factorilor de răspundere ai insituției menționate și ajutorate de CJ Vaslui să spună, în termenii prevăzuți de Legea 544/2001 privind liberul acces la informația de interes public cum și pentru ce au fost angajați cei 100.000 de lei.

 Legea nu-i apără pe preoți

 Singurul normativ care reglementeză activitatea profesională a clericilor este Legea 489/2006, privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor. Conform art. 26. alin. 1 din acesta, “cultele pot avea organe proprii de judecată religioasă pentru problemele de disciplină internă, conform statutelor și reglementărilor proprii” și, așa cum se specifică în continuare, la alin. 2, “pentru problemele de disciplină internă sunt aplicabile în mod exclusiv prevederile statutare și canonice”. Așadar, legea este construită în sprijinul mai-marii preoțimii, iar micii “perceptori” n-au decît să stea cu capul plecat și “să facă ascultare”, altminteri pot fi sacționați “disciplinar pentru încălcarea principiilor doctrinare sau morale ale cultului, potrivit propriilor statute, coduri canonice sau reglementări”, conform normativului menționat.

În concluzie, singura instanță care le poate face dreptate preoților asupriți este cea divină.

Cu două luni în urmă, consilierii județeni vasluieni au aprobat cu ambele mîini acordarea unui ajutor în valoare de un miliard de lei vechi Episcopiei Hușilor. Acest demers a avut la bază o solicitare expresă a Preasfinției sale Corneliu Bîrlădeanul, pe care însă nimeni nu a văzut-o. Conform puținelor informații oferite atunci de factorii decizionali, suma cerută era necesară la repararea acoperișului lăcașului episcopal, numai că nimeni nu știe să fi început vreo lucrare. Conform art. 12 din Legea 489/2006, privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, „utilizarea fondurilor bănești primite de la bugetul de stat sau bugetele locale,…

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)

About Mihai Vasile

3 comments

  1. si au pierdut si alegerile. Mai bine faceau un drum sau o canalizare. Si acu Cornila le rade si in nas. Ca justificare gaseste el.

  2. serafim stie mai bine. El e consilierul economic insarcinat cu deturnarea „legala” a fondurilor.

  3. oare nu se poate face un update si la legile bisericesti?sunt prea invechite alea de pe timpul sf.vasile cel mare

%d blogeri au apreciat: