Home / Sanatate / Donează sânge pentru masa de Crăciun

Donează sânge pentru masa de Crăciun

Ca în fiecare an, în apropierea sărbătorilor de iarnă, Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) Bârlad se aglomerează. În schimbul unei pungi cu sânge care va salva viața cuiva, donatorii au parte de anumite avantaje, însă cele care prezintă interes major sunt tichetele de masă, care îi vor ajuta să pună pe masa de Crăciun niște bucate mai acătării.

Marian PETREA

După ce toată vara spitalele din județ s-au confruntat cu o criză acută de sânge, apropierea sărbătorilor de iarnă schimbă radical situația. Astfel, conform datelor furnizate de Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) Bârlad, luna trecută cererile de sânge au fost onorate grație bunăvoinței a doar 400 de oameni. Apropierea sărbătorilor îmbunătățește, însă, situația.

“Numărul persoanelor care donează, într-o zi normală, este de 20, dar crește considerabil de la o zi la alta. Astăzi (vineri, 5 decembrie – n.r.) am avut 43 de donatori”, ne-a spus medicul Violeta Nistor, șeful CTS Bârlad.

Vestea este cu atât mai bună pentru cei care au mai mare nevoie de sânge, atunci când viața le poate fi salvată în urma donărilor.

Cei care donează beneficiază, în primul rând, de analizele gratuite. În situația în care li se descoperă anumite afecțiuni li se oferă îndrumare pentru investigații și medicul de familie. O atenție sporită în laboratprul de analize se acordă detectării virusurilor hepatitei B, C, bolilor cu transmitere sexuală, precum HIV.

Donatorii mai beneficiază de șapte tichete de masă (în valoare totală de 63 de lei), o zi liberă la locul de muncă pentru data donării și un abonament de transport în comun pe o lună la jumătate de preț. Din păcate, pentru oamenii ce vin din zonele rurale nu se decontează călătoria.

La CTS Bârlad unii sunt donatori fideli, alții vin pentru că vor să ajute pe cei care au mare nevoie de sânge, dar sunt și mulți care donează împinși de nevoia materială.

Medicul Violeta Nistor face un apel la oameni către oameni: “Cererile sunt foarte mari, până în 15 Decembrie. Îi rugăm pe donatori să nu lase pe ultima zi donarea”.

Înainte cu 24 de ore înaintea recoltării, donatorii pot consuma un ceai, o cafea, pâine, un mic dejun consistent, dar sărac în grăsimi (lapte, unt, carne). Obligatoriu, nu se va consuma alcool.

CTS Bârlad aprovizionează cu sânge nu doar cele trei spitale din județ, ci asigură, la cerere, sânge pentru bolnavii din Vaslui, internați în Iași. Cele mai frecvente grupe de sânge din urma donațiilor, sunt 0 și A.

Ca în fiecare an, în apropierea sărbătorilor de iarnă, Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) Bârlad se aglomerează. În schimbul unei pungi cu sânge care va salva viața cuiva, donatorii au parte de anumite avantaje, însă cele care prezintă interes major sunt tichetele de masă, care îi vor ajuta să pună pe masa de Crăciun niște bucate mai acătării. Marian PETREA După ce toată vara spitalele din județ s-au confruntat cu o criză acută de sânge, apropierea sărbătorilor de iarnă schimbă radical situația. Astfel, conform datelor furnizate de Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) Bârlad, luna trecută cererile de sânge au fost…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Unitate de panificație din Vaslui închisă pentru că punea în pericol sănătatea consumatorilor!

de Mihaela NICULESCU Revoltător! Inspectorii sanitari veterinari au descoperit ...

ISJ recomandă părinților să nu-și trimită la școală copiii cu simptome de gripă sau viroză

Autoritățile locale și județene atrag atenția asupra prevenției în ...

În comunele fără medici de familie se vor deschide puncte de lucru ale unor cabinete medicale

Mai multe comunități din județul Vaslui continuă să nu ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: