Home / Administratie / Țurțurii, pericol de moarte

Țurțurii, pericol de moarte

În ciuda faptului că au omorât oameni, țurțurii și calupurile de gheață de pe acoperișuri sunt fix ultima grijă a proprietarilor de clădiri, însă nici instituțiile responsabile nu se urnesc prea ușor.

Mihaela NICULESCU

Simona MIHĂILĂ

Dantelați, masivi, sculptați în gheață, mulți și foarte periculoși. Așa se prezentau, la sfârșitul săptămânii trecute, miile de țurțuri formați pe la streșini. De când cu moda șarpantelor, țurțurii au devenit un pericol public, mai cu seamă, în zonele cu trafic intens. Pericolul de a se topi și de a cădea în capul trecătorilor a devenit destul de mare zilele acestea, când temperaturile au mai crescut. Cu toate acestea, asociațiile de proprietari nu s-au sinchisit deloc, la fel de indiferenți rămânând și locuitorii de la bloc.

Serviciul pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei Bârlad are ca obiectiv prioritar degajarea gheții și zăpezii de pe clădirile școlilor, grădinițelor și altor imobile în care funcționează servicii subordonate primăriei. Zilele trecute, un echipaj al acestui serviciu a acționat și în zonele Centru și Gară, unde existau adevărate sloiuri de gheață gata să cadă în capul trecătorilor.

Detașamentul de Pompieri a intervenit și el, ca și Poliția Locală, însă, în cazul acestora, este loc și de mai bine. Zonele periculoase identificate au fost îngrădite cu bandă, atrăgând astfel atenția trecătorilor asupra pericolului existent. Celor mai mulți nici nu le-a păsat. La fel și locatarilor de la bloc, care așteptau ca Primăria și Pompierii să vină să le dea jos țurțurii care aproape le acopereau geamurile.

Vineri dimineață, o ditamai bucata de gheață s-a desprins de pe acoperișul blocului aflat exact lângă sediul primăriei și numai norocul a făcut ca trecătorii care se aflau acolo în acel moment să nu fie prinși sub greutatea calupului imens care s-a spart pe trotuar.

Acum trei ani, în zona Gura Leului, un trecător a fost la un pas de a-și pierde viața după ce un țurțure a ricoșat dintr-o copertină exact în capul acestuia. Acum doi ani, un bărbat și-a pierdut viața după ce, în zona centrală, a căzut peste el o bucată imensă de gheață de pe un cunoscut magazin.

Există o celebră Hotărâre de Consiliu Local, nr.22/2002, dar care există doar pe hârtie, se pare. Cum nu prea se aplică, ar putea fi foarte bine anulată. Eterna întrebare care rămâne este la fel de actuală: cine răspunde dacă va mai muri încă un bârlădean? Iarna abia a început.

Pe sus gheață, pe jos gheață

Toto vineri, jale mare era și pe trotuarele din Bârlad. Bucuria primei zăpezi din această iarnă s-a transformat într-un coșmar pentru trecători. Mai cu seamă că cei câțiva stropi de ploaie care au căzut ulterior au îmbrăcat covorul de zăpadă într-o pojghiță de gheață sticloasă. La orele dimineții, trotuarelele, dar și aleile dintre blocuri, erau veritabile patinoare, trecătorii fiind nevoiți să facă demostrații de echilibristică. Unora, încercările de a se menține pe picioare nu le-a reușit, drept pentru care căzăturile au fost la ordinea zilei.

Chiar dacă municipalitatea bârlădeană a mobilizat pentru acțiunea de deszăpezire câteva zeci de asistați social obligați să presteze ore de muncă în folosul comunității, nu este suficient. Aceștia au sarcina de a curăța doar spațiul public aflat în administrarea primăriei, însă problema majoră o reprezintă gheața din dreptul proprietăților private.

Deși trotuarele fac parte din domeniul public, persoanele juridice și fizice au obligația de a le curăța porțiunile care servesc drept cale de acces către proprietățile lor.

Legea prevede amenzi usturătoare – între 100 și 300 de lei pentru persoanele fizice și între 500 și 1.000 de lei pentru cele juridice, dar puțini bârlădeni se lasă impresionați de o lege existentă pe hârtie.

Olga Ungureanu, șeful Serviciului de gospodărie comunală din cadrul Primăriei Bârlad, ne-a declarat că funcționarii din cadrul serviciului au început să trimită somații tuturor celor care dețin proprietăți în vecinătatea domeniului public, urmând ca de astăzi, să să fie administrate amenzi celor care nu s-au conformat dispozițiilor legale.

În ciuda faptului că au omorât oameni, țurțurii și calupurile de gheață de pe acoperișuri sunt fix ultima grijă a proprietarilor de clădiri, însă nici instituțiile responsabile nu se urnesc prea ușor. Mihaela NICULESCU Simona MIHĂILĂ Dantelați, masivi, sculptați în gheață, mulți și foarte periculoși. Așa se prezentau, la sfârșitul săptămânii trecute, miile de țurțuri formați pe la streșini. De când cu moda șarpantelor, țurțurii au devenit un pericol public, mai cu seamă, în zonele cu trafic intens. Pericolul de a se topi și de a cădea în capul trecătorilor a devenit destul de mare zilele acestea, când temperaturile au…

Review Overview

About Mihai Vasile

4 comments

  1. este nevoie de jgheaburi de scurgere pentru sarpante si gata….problema esterezolvata.

  2. 99% din blocuirle omaniei au sarpante! sa ne rugam lui dumnezeu sa ne fereasca de o tragedie!!!!!

  3. moda șarpantelor???/ e nevoie de protejarea locuintelor de ploi ca alfel se distruge apartamnetele de la ultimul nibvel si se distruge apoi urmatorul nivel de apartament apoi!!! dac primarioa da aviz e socitatilor comercial chira in blocuri de locuit !! despre ce vorbim?????????????

  4. cui dracu ii pasa daca mai moare un barladean? iaca na… si-asa suntem degeaba, e orasul unui singur om. sau al unei gasti. ce sa mai…

x

Check Also

La Pogonești s-a finalizat rețeaua de canalizare

În comună s-au realizat mai ...

Concursul pentru încasatorii taxei de salubritate din Bârlad, o piatră de încercare chiar și pentru economiști

Exigență! Pentru că noul operator ...

Găgești: Investiții în educație, sănătate și infrastructură rutieră

Autoritățile locale modernizează comuna de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: