Home / Invatamant / Educația județeană, progres foarte încet, dar sigur

Educația județeană, progres foarte încet, dar sigur

Frecventarea școlii, rezultatele elevilor și nivelul de promovare sunt indicative care arată unde se află situația învățământului județean. Gradul de implicare a Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui în rezolvarea tuturor acestor probleme este mare, dar sunt elemente la care mai trebuie lucrat câțiva ani ca totul să fie la un nivel satisfăcător.

Andrei ARSENE

Frecventarea școlii de către elevii din județul Vaslui este la un nivel nu tocmai fericit. 241 de elevi au rămas neșcolarizați pe durata anului școlar anterior dintr-un total de 56.745 de elevi înscriși în învățământul obligatoriu (până în clasa a clasa a X-a).

La fel și absențele crează probleme sistemului de învățământ din județ, ca urmare 478 de elevi au avut nota scăzută la purtare sub 7 dintr-un total de 60.373 de elevi înscriși în clasele I-XIII în învățământul de masă, zi.

Cu toate acestea în cadrul unui studiu al Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui se observă o creștere a interesului elevilor pentru școală, ceea ce demonstrează că monitorizarea atentă a frecvenței elevilor și măsurile aplicate de cadrele didactice și de directori au fost eficiente.

Frecventarea școlii nu este singurul indicativ al nivelului educației din județ, astfel că promovabilitatea și rezultatele pe care le obțin elevii la clasă, în cadrul examenelor, olimpiadelor sau concursurilor școlare le arată inspectorilor școlari gradul de pregătire a elevilor.

În anul școlar anterior, din totalul de 59.880 de elevi înscriși, au reușit să promoveze anul școlar doar 92,85%, comparativ cu anul 2012/2013, când au promovat 92,33%.

Pe nivele de învățământ, gradul de promovare este următoarul: primar – 97,01%, gimnazial – 91,89, liceal zi – 89,09 și învățământ profesional – 91,02%.

„Nu există diferențe majore între nivelele de învățământ, dar se observă o ușoară creștere a promovabilității la aproape toate nivelele de școlarizare”, se precizează într-un studiu al ISJ Vaslui.

„Scăderea promovabilității la nivel gimnazial ar putea fi explicată prin creșterea exigenței profesorilor de limba română și de matematică, în scopul obținerii unor rezultate mai bune la examenul de Evaluare Națională”, se mai precizează în studiu.

De asemenea inspectorii ISJ Vaslui constată o creșterea ușoară a promovabilității la nivel liceal, ce s-ar putea datora creșterii interesului elevilor pentru a-și finaliza studiile, mai ales în cazul celor de la liceele tehnologice. Ei au observat că deși elevii nu sunt interesați în mod deosebit de promovarea examenului de bacalaureat, sunt preocupați de obținerea certificatelor de calificare necesare angajării la diferiți agenți economici.

Numărul de repetenți este în scădere

Numărul de elevi cu eșec școlar în anul școlar 2013-2014 a fost de 2.535, în scădere față de anul școlar trecut.

Analizele datelor în funcție nivelul de învățământ și de anul școlar pune în evidență aspecte legate de procentul de repetenție în creștere odată cu vârsta și cu clasa pe care o frecventează elevul, însă per total procentul de repetenție a scăzut față de anul școlar trecut.

Astfel pe nivele de învățământ numărul de repretenți pe anul școlar 2013-2014 este următorul: primar zi – 495, gimnazial zi – 1193, liceal zi – 1054, învățământ profesional zi – 22 dintr-un total de 112 elevi.

Și numărul de exmatriculați la nivelul claselor XI-XIII este în scădere. În anul școlar 2013-2014 s-au înregistrat 481 de elevi care au fost dați afară din sistem față de 502 cât se regăseau în anul școlar 2012-2013. Dintre cei exmatriculați anul trecut 228 au primit drept de a se reînscrie în acest an școlar 2014-2015.

Frecventarea școlii, rezultatele elevilor și nivelul de promovare sunt indicative care arată unde se află situația învățământului județean. Gradul de implicare a Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui în rezolvarea tuturor acestor probleme este mare, dar sunt elemente la care mai trebuie lucrat câțiva ani ca totul să fie la un nivel satisfăcător. Andrei ARSENE Frecventarea școlii de către elevii din județul Vaslui este la un nivel nu tocmai fericit. 241 de elevi au rămas neșcolarizați pe durata anului școlar anterior dintr-un total de 56.745 de elevi înscriși în învățământul obligatoriu (până în clasa a clasa a X-a). La fel și…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Fructe și legume, pentru beneficiarii CSCPH Bârlad

Elevii Școlii Gimnaziale „Vasile Pârvan” ...

Elevii Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Bârlad, încurajați să urmeze o carieră în IT

Întâlnire inedită, la Liceul Teoretic ...

Centenarul Marii Uniri, ilustrat cu 500 de fotografii din școli cuprinse într-un album lansat de ISJ Vaslui

Peste 500 de fotografii cu ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: