Google+
Home » Justitie » Șmecherii financiare cu 133 de facturi false

Șmecherii financiare cu 133 de facturi false

Doi soți, patroni ai unei firme din județul Vaslui, au de dat socoteală acum în fața judecătorilor după ce au încercat să se eschiveze de la plata taxelor și impozitelor datorate statului. Astfel, soții Laurențiu și Elena Livia Cocuz au înregsistrat în contabilitate zeci de facturi și chitanțe false, prejudiciul calculat și nerecuperat adus bugetului de stat ridicându-se la 186.149 de lei.

Alexandru CROITORU

Activitatea infracțională a Elenei Cocuz, în calitate de administrator unic al unei societăți vasluiene a început în urmă cu patru ani, atunci când un control al fostei Direcții de Finanțe Vaslui a scos la iveală faptul că firma avea o diferență de bază impozabilă aferentă cheltuielilor nedeductibile reprezentând achiziții fără documente legale în sumă de 199.455 lei. Pentru acestă sumă, societatea comercială ar fi trebuit să achite un impozit pe profit în sumă de 28.352 de lei.

Pentru următorul an, diferența de bază impozabilă aferentă cheltuielilor nedeductibile fiscal s-a ridicat la 284.785 lei, reprezentând tot achiziții fără documente legale, pentru care societatea condusă de Elena Cocuz ar fi trebuit să plătească 46.566 lei impozit pe profit. Pe deasupra, reprezentanții legali ai societăților care apăreau ca furnizori de mărfuri către societatea vasluiană au spus că nu au efectuat livrări către firma respectivă, plus că obiectele de activitate erau diferite față de bunurile care au făcut obiectul livrărilor.

Potrivit raportului de inspecție fiscală, societatea condusă de Elena Cocuz a înregistrat în contabilitate achiziții de bunuri în valoare de 611.306,38 de lei, iar această sumă s-a regăsit pe 133 de facturi false. Verificările efectuate au arătat faptul că societățile comerciale care figurau ca emitente ale acelor facturi aveau obiecte de activitate diferite (producție de încălțăminte și îmbrăcăminte, hoteluri și servicii de cazare, optică medicală, restaurant etc) și nu au avut relații comerciale cu societatea în cauză.

Pentru a elimina orice dubiu, facturile și chitanțele respective au fost supuse expertizării grafologice, iar concluzia a fost următoarea: scrisul de mână de pe 55 dintre ele a fost executat de Elena Cocuz. Scrisul de mână de pe alte 62 de facturi a fost executat de către Laurențiu Cocuz.

Expertiza contabilă efectuată a mai arătat și alte elemente care au dus la întocmirea dosarului de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. Pe lângă faptul facturile fictive arătau achiziții de mărfuri în valoare de 588.100,86 lei achitate integral, mărfurile menționate pe facturi aveau întocmite note de recepție cu aceeași dată ca și facturile, însă nu au fost identificate și documentele de transport. Plus că, din punct de vedere al elementelor pe care ar fi trebuit să le conțină factura fiscală, s-a constatat că lipsea data livrării bunurilor, cota de taxă aplicată era înscrisă numai pentru o parte din ele și lipsea o parte din adresa beneficiarului. Astfel, cei doi vasluieni au reușit să păcălească bugetul de stat cu 186.826 de lei: 113.826 TVA și 72.323 impozit pe profit.

Operațiunile comerciale fictive au fost demonstrate

Pentru a demonstra că operațiunile comerciale mai sus menționate au fost fictive, reprezentanții legii au cerut date și de la adminstratorii firmelor care apăreau ca furnizori de mărfuri către firma condusă de Elena Cocuz. Aceștia au negat existența oricăror relații economice cu firma vasluiană. Apoi, un alt element este cel legat de faptul că toate facturile au fost achitate cu numerar, neexistând plăți efectuate prin viramente bancare din care să poată rezulta o “urmă” a existenței de operațiuni comerciale reale. Un alt element este legat de faptul că toate plățile aferente acestor facturi sunt sub limita de 5.000 de lei, adică sub limita plafonului de casă, pentru a se evita astfel efectuarea de plățI prin viramente bancare.

Laurențiu Cocuz își apără soția

Deși calitatea de administrator unic al societății este a Elenei Cocuz, soțul Laurențiu spune că el este cel care s-a ocupat, de fapt, de adminstrarea firmei și el este cel care se face vinovat de acuzele care se aduc lui și soției lui. Cu toate acestea, la Registrul Comețului nu au existat documente care să ateste dreptul de administrare al lui Laurențiu Cocuz. Dar, conform deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, acestuia i se poate recunoaște calitatea de administrator în fapt, dar acest lucru nu o exonerează pe Elena Cocuz de acuzele ce i se aduc mai ales că, potrivit concluziiilor experților grafologi, ambii inculpați au completat cu scris de mână facturile în cauză care, în condiții normale, adică dacă ar fi provenit de la furnizori, nu ar fi trebuit să fie completate de către beneficiarii mărfurilor.

Doi soți, patroni ai unei firme din județul Vaslui, au de dat socoteală acum în fața judecătorilor după ce au încercat să se eschiveze de la plata taxelor și impozitelor datorate statului. Astfel, soții Laurențiu și Elena Livia Cocuz au înregsistrat în contabilitate zeci de facturi și chitanțe false, prejudiciul calculat și nerecuperat adus bugetului de stat ridicându-se la 186.149 de lei. Alexandru CROITORU Activitatea infracțională a Elenei Cocuz, în calitate de administrator unic al unei societăți vasluiene a început în urmă cu patru ani, atunci când un control al fostei Direcții de Finanțe Vaslui a scos la iveală faptul…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: