Google+
Home » Social » Topul sărăciei

Topul sărăciei

În județul Vaslui, în unele comune sărăcia a ajuns la limite greu de imaginat. Autoritățile de resort au refuzat să dea publicității informații complete privind numnărul de benificiari ai Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAPD) pe fiecare comună, însă ne-au pus la dispoziție un top cu primăriile în care vor ajunge cele mai multe pachete cu alimente pentru săraci. Nimeni nu se aștepta ca, în mediul rural, cele mai multe pachete de acest gen să ajungă în comunele Voinești, Puiești și Iana, în condițiile în care în vara anului 2014 în Băcești erau cei mai mulți beneficiari ai venitului minim garantat din județ.

Bogdan RUSU

Contrar estimărilor, Primăria Băcești (1.128 de beneficiari ai venitului minim garantat în august 2014) nu va primi cele mai multe pachete cu alimente, ci se va situa pe locul al patrulea, după comunele Voinești, Puiești și Iana. Adăugăm faptul că în august 2014, situația privind persoanele cu venitul minim grantat era următoarea: Voinești – 1.087 de persoane, Puiești – 740 de persoane, Iana – 946 de persoane.

De asemenea, nimeni nu se aștepta ca numărul de beneficiari de produse alimentare prin POAPD din orașele Murgeni și Negrești să fie mai mic decât cel al beneficiarilor din Voinești și Puiești. Mai mult, nici în Zorleni, comuna cu cea mai mare populație din județ nu există foarte mulți beneficiari de colete cu alimente, această unitate administrativ-teritorială situându-se în top mult după comuna Băcești.

Ca să vă faceți o idee despre fenomenul pachetelor pentru săraci, că prezentăm câteva date oficiale privind numărul de beneficiari ai POAPD din comuna Puiești. Primarul comunei Puiești, Costel Moraru a fost singurul edil de UAT din seria menționată, care a răspuns apelului nostru. Din cauza sărăciei crunte sau poate a unor alte interese, 1.975 din 4.875 locuitori ai comunei Puiești vor primi pachetele UE. Adică 40,51% din locuitoriii comunei menționate vor mânca alimente europene. Adăcugăm că UAT Puiești este pe locul al doilea în topul județean al comunelor beneficiare de ajutoare alimentare europene.

În mediul urban, cei mai mulți vasluieni care vor servi pomenile UE sunt din Vaslui, iar Bârladul se află pe al doua poziție în acest top. Reamintim că anul acesta, prin POAPD, ce urmărește acordarea de alimente de bază persoanelor sărace, 39,49% din totalul locuitorilor județului Vaslui vor primi pomeni europene. Concret, este vorba de 178.171 de persoane care au venituri mici, dintr-un total de 451.197 de locuitori din județ, cu 2,26 mai mulți beneficiari ca în 2012. În județ se vor primi 254.529 de pachete pentru 178.171 de beneficari, restul reprezentând o suplimentare pentru cazurile de forță majoră. Autoritățile cred însă că la Vaslui nu va rămâne nici un colet cu alimente care să nu fie împărțit.

Fiecare pachet va conține făină albă, mălai, paste, ulei, zahăr și 24 de conserve de carne de porc, vită și pate de ficat, care vor intra în posesia beneficiarilor în baza unor cupoane primite sau pe baza listelor întocmite de primăria de care aparțin beneficiarii. Menționăm că autoritățile au refuzat să ne furnizeze cifre exacte, de frică. Temerea este că cifrele oficiale privind numărul de beneficiari/UAT nu „bat” cu cele din teren, situație în care locuitorii comunelor ar putea face presiuni sau reclamații la nivel central, iar autoritățile guvernamentale ar putea să ordone investigații pe bandă rulantă.

În județul Vaslui, în unele comune sărăcia a ajuns la limite greu de imaginat. Autoritățile de resort au refuzat să dea publicității informații complete privind numnărul de benificiari ai Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAPD) pe fiecare comună, însă ne-au pus la dispoziție un top cu primăriile în care vor ajunge cele mai multe pachete cu alimente pentru săraci. Nimeni nu se aștepta ca, în mediul rural, cele mai multe pachete de acest gen să ajungă în comunele Voinești, Puiești și Iana, în condițiile în care în vara anului 2014 în Băcești erau cei mai mulți beneficiari ai venitului minim…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: