Home / Sanatate / Atenție la virozele respiratorii

Atenție la virozele respiratorii

În perioada aceasta, specialiștii avertizează asupra virozelor respiratorii. Banalele răceli pot avea complicații din cele mai grave dacă sunt tratate cu indiferență. Un alt avertisment al specialiștilor este legat de faptul că vaccinarea anuală împotriva virozelor este importantă, mai ales pentru copii, bătrâni și bolnavi cronici, iar tratamentul trebuie făcut după sfatul medicului. În astfel de cazuri este interzis tratamentul cu antibiotice, iar complicațiile se tratează doar după sfatul medicului specialist.

Alexandru CROITORU

Viroza respiratorie sau răceala este o infecție acută virală și autolimitată a tractului respirator superior (nas, gât) și are simptome variabile de tip strănut, nas înfundat, secreții nazale, gât iritat, febră și dureri de cap. Des întâlnită, mai ales în sezonul rece, răceala este determinată de viruși și rinoviruși și detrmină îmbolnăvirea doar o singură dată. Din păcate, în zilele noastre o persoană poate avea mai multe răceli, iar acest fapt se datorează numărului mare de viruși.

“Vaccinarea antigripală pentru grupele de risc care pot face forme severe ale bolii (cei care suferă de afecțiui cornice, persoanele în vârstă, copiii) este importantă și trebuie făcută annual. Acest lucru se datorează, în principal, numărului mare de viruși, iar vaccinul este determinat și produs în funcție de ce virus circulă în anul respectiv”, spune Otilia Bălănescu, șeful Secției Boli Infecțioase a Spitalului Județean Vaslui.

O altă problemă cu care ne putem confrunta este cea legată de faptul că o persoană bolnavă poate contamna destul de ușor pe cei din jur, de aceea se recomandă, pe cât posibil, izolarea bolnavului. Contaminarea se poate face prin contact direct cu mâinile celui bolnav. Cei bolnavi care strănută sau tușesc rețin în palme virusurile care pot supraviețui pe piele aproximativ două ore și astfel pot fi transmise. De altfel, contaminarea se poate face și prin contact indirect cu persoana bolnavă. Mai ales că anumite virusuri de răceală pot supraviețui mai multe ore pe obiectele cu care un bolnav intră în contact: telefon, clanța ușii etc. În schimb, cea mai des întâlnită metodă de îmbolnăvire este pe calea aerului, prin inhalarea de virusuri eliminațI de cei bolnavi. Print tuse sau strănut, persoanele bolnave pot împrăștia secreții care conțin virusuri până la doi metri. Pentru a fi siguri că boala de care suferim este viroza respiratorie trebuie urmărită simptomologia. Astfel, după perioada de incubație, care este de 24-72 de ore, apar primele simptome. Acestea pot varia de la o persoană la alta dar, cel mai des întâlnite sunt: inflamația mucoasei nazale cu nas înfundat, strănut și secreții nazale care apar în primele zile. Uneori pot apărea și dureri în gât, dureri de cap, conjunctivită-ochi roșii, fără febră în cazul adulților șI cu febră, în cazul copiilor. Rareori poate apărea și tusea.

Tratamentul virozelor respiratorii

viroza 3“Important de reținut este faptul că virozele respiratorii nu se tratează cu antibiotice deoarece acestea nu acționează pe virusuri, iar reacțiile secundare pot fi mai mari decât beneficiile. Putem folosi antibiotic doar dacă medical specuialist constată o suprainfecție bacteriană. Odată instalată boala, ea se tratează simptomatic cu medicamente ce scad febra, dacă e cazul, care combat tusea. În cazul în care devin evolutive aceste viroze, recomandarea mea este de a merge la medical de families au la medical specialist. Evoluția lor se poate recunoaște prin faptul că durează mai mult, apare tusea productivă, junghiuri toracice. Dacă nu apar aceste simptome, hidratarea, alimentația ușoară, izolarea la domiciliu și câteva medicamente ușoare pot duce la însănătoșirea bolnavului”, este sfatului medicului Otilia Bălănescu.

Tratarea simptomatică a bolii se face astfel: pentru congestive nazală (nas înfundat) se pot folosi medicamente cu rol decongestionant care conțin pseudoefedrină și antihistaminice, dar și inhalatoare nazale. Acestea din urmă nu se pot folosi mai mult de trei zile, deoarece există riscul de agravare a congestiei nazale. Pentru durerile de cap și de gât se pot folosi antiinflamatoare, pentru tuse-expectorante, iar ca tratament atlterantiv se poate înălzi șI umidifica aerul din locuință.

Netratarea virozelor poate duce la complicații severe

“E bine de știut că, chiar dacă o răceală poate trece și de la sine, este recomandat tratamentul în asemenea cazuri mai ales că, netratarea virozelor poate duce la complicații severe. Cea mai des întâlnită complicație este sinuzita acută, cauzată de obicei de virusuri. Sinuzita se manifestă prin secreții nazale cu pierderea mirosului, dureri la nivelul feței și a dinților, presiune în urechi. Următoarea complicație ce poate apărea este otita medie acută, care presupune inflamația urechii. Apoi, pot apărea infecții ale tractului respirator inferior (trahee, bronhii) care pot fi bronșite acute, pneumonii, tuse convulsivă. Cea mai gravă dintre toate este meningita, ce poate apărea, în unele cazuri, ca urmare a unei răceli netratate și care s-a complicat”, ne avertizează otilia Bălănescu, șefa Secției Boli Infecțioase a Spitalului Județean Vaslui.

Dacă răceala este o infecție doar a căilor respiratorii, gripa este o infecție a căilor respiratorii și a plămânilor ce se manifestă prin febră, dureri în gât, tuse, migrene și stare generală proastă, simptome ce sunt mult mai severe, iar unele din ele nu se regăsesc și în cazul virozei respiratorii. Dar, de reținut este faptul că, în ambele cazuri, este interzis tratamentul cu antibiotic.

În perioada aceasta, specialiștii avertizează asupra virozelor respiratorii. Banalele răceli pot avea complicații din cele mai grave dacă sunt tratate cu indiferență. Un alt avertisment al specialiștilor este legat de faptul că vaccinarea anuală împotriva virozelor este importantă, mai ales pentru copii, bătrâni și bolnavi cronici, iar tratamentul trebuie făcut după sfatul medicului. În astfel de cazuri este interzis tratamentul cu antibiotice, iar complicațiile se tratează doar după sfatul medicului specialist. Alexandru CROITORU Viroza respiratorie sau răceala este o infecție acută virală și autolimitată a tractului respirator superior (nas, gât) și are simptome variabile de tip strănut, nas înfundat, secreții…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Telemedicina, un instrument vital în combaterea pandemiei COVID-19. Care sunt soluțiile implementate în România?Loredana Gheorghe

Efectuarea unei examinări fizice, conexiunea inter-umană, identificarea unor indicii ...

#COVID19. ECDC: Risc RIDICAT de depășire a capacității sistemelor sanitare în Europa, în luna APRILIEAdriana Boată

La finalul lunii martie 2020, au fost raportate cazuri ...

Tehnologia de editare genomică CRISPR, utilizată pentru prima oară in vivo la pacienți în tratamentul unei forme moștenite de orbireDr. Silvia Rădulescu

Cercetările în domeniul editării genomice au fost aplicate în ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: