Home / Sanatate / Maghiranul, stimulent imunitar natural

Maghiranul, stimulent imunitar natural

Sistemul imunitar reprezintă o „armată” din miliarde de celule, menită să ne protejeze corpul de orice formă de agresiu­ne din exte­rior sau din interior. Zilnic, mii și milioane de microbi cu care intrăm în contact sunt inactivați de către acest sistem, fără ca noi să știm. În lipsa acestor structuri de apărare, coordonate magistral de către o veritabilă in­te­ligență naturală aflată în orga­nismul fie­căruia dintre noi, nu am putea supraviețui nici măcar o zi.

Atunci când ne îmbolnăvim de guturai, de gripă, când fa­cem o infecție renală ori urinară, o hepa­tită sau orice altă formă de infecție, „vina” o poartă nu nea­părat microorganismele care o produc, ci, în primul rând, sistemul imunitar, care în mod normal are ca­pacitatea de a opri orice agresiune microbiană, cunos­cută sau necunoscută. Fără în­doială că buna funcțio­nare a acestui sistem este o ve­ri­tabilă cheie a sănătății fiecăruia. Din pă­cate, stilul de viață al omu­lui modern este cât se poate de ne­prielnic acestui sistem imunitar, care mai ales pe termen lung se dove­dește a fi ex­trem de sensibil la intoxicațiile lente prin ali­mentație, la calitatea în­doielnică a apei de băut, la se­dentarism, la stres, la po­lua­rea at­mosferică și la o mul­titudine de alți factori nocivi. Din acest motiv, epi­demiile de gripă, de hepatită virală, in­fecțiile renale etc. fac ravagii în ultimele decenii. Medi­cina na­turistă are însă mij­loace pen­tru a revigora acest sis­tem imu­nitar, prin­tr-o „armă” foarte puternică a naturii: sti­mu­lentele imu­nitare din plante me­dicinale.

Maghiranul (Majorana hortensis) este o plantă aromatică și condimentară în compoziția căreia nu au fost descoperite principii imunostimulatoare propriu-zise. Cu toate acestea, este probabil unul din mijloa­cele cele mai rapide de mărire a imunității, care ne poate salva atunci când declanșarea guturaiului sau a gripei este iminentă. Secretul său este că are efecte de mărire rapidă a temperaturii organismului, produ­când un fel de acces de febră (deloc dezagreabil), care permite sistemului imunitar să acționeze extrem de eficient. De altfel, problema febrei este foarte contro­ver­sată în medicină, tot mai mulți cercetători susți­nând că în anumite limite este extrem de benefică pen­tru organism, temperatura ridicată fiind un spri­jin pentru anumite celule cu rol imunitar în neu­tra­lizarea microbilor. Cert este că 2-3 căni de ceai fier­binte de maghiran, pe lângă faptul că produc o su­do­rație intensă și ne încălzesc puternic corpul, sunt ade­sea un remediu salvator în fazele incipiente ale ră­celii. Să vedem în continuare cum se administrează și cui îi este recomandat în mod special acest remediu.

Cum se administrează maghiranul
O linguriță de pulbere de maghiran (îl găsiți în mai toate magazinele naturiste, chiar și în cele ali­men­tare, sub formă de condiment) se opărește cu o cană de apă fierbinte vreme de 15 minute, după care se filtrează și se consumă cât mai cald. Se beau două-patru căni de infuzie fierbinte de maghiran într-un interval de timp de două ore, ceea ce va produce o pu­ternică încălzire a corpului, precum și o senzație de re­la­xare în toți muș­chii. Este bine să nu facem can­tități mari de ceai dintr-o dată, ca temperatura aces­tuia să nu scadă, pier­zân­du-și efectele sudorifice scontate. De asemenea, e util să ne pregătim niște haine de schimb, pentru că pe parcursul tratamen­tului vom transpira intens. Acest tratament se aplică o zi, maximum trei (timp în care va trebui să ne ferim de frig și vom evita oboseala), fiind cu adevărat salvator atunci când simțim că ne îmbol­năvim de gripă, în chiar primele faze ale bolii.

Cui îi este recomandat maghiranul
În primul rând, este indicat persoanelor foarte sen­si­bile la frig, care au probleme circulatorii traduse prin răceala ex­tremităților sau care se con­fruntă cu obo­sea­lă și con­trac­­turi mus­cu­lare. De ase­me­nea, trata­men­­­tul cu ma­ghi­ran are efec­te anti­de­pre­­si­ve și chiar eu­fo­ri­zante intense, fiind un re­me­diu excelent pen­tru momen­tele de im­pas psihologic, când boala poate apărea ca o conse­cin­ță a asteniei, tristeții sau a lipsei noastre de tonus lăun­tric. Foar­te potrivit este acest tratament și per­­­soa­nelor supraponderale sau care re­țin foarte mul­tă apă în corp, efectele sale diuretice și sudorifice pu­ter­­nice făcân­du-l un remediu ideal atât pe termen scurt, cât și pentru cure mai lungi.
Această plantă nu va fi folosită de către persoanele care suferă de hi­pertensiune, care au avut acci­den­te vasculare, care deja au febră cu valori mari (peste 38°C).

Sistemul imunitar reprezintă o „armată” din miliarde de celule, menită să ne protejeze corpul de orice formă de agresiu­ne din exte­rior sau din interior. Zilnic, mii și milioane de microbi cu care intrăm în contact sunt inactivați de către acest sistem, fără ca noi să știm. În lipsa acestor structuri de apărare, coordonate magistral de către o veritabilă in­te­ligență naturală aflată în orga­nismul fie­căruia dintre noi, nu am putea supraviețui nici măcar o zi. Atunci când ne îmbolnăvim de guturai, de gripă, când fa­cem o infecție renală ori urinară, o hepa­tită sau orice altă formă de infecție, „vina” o poartă…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Crește numărul pacienților diagnosticați cu gripă, în județ

Numărul cazurilor de gripă continuă să crească în județ, ...

CL Vaslui acordă Spitalului Județean de Urgență un ajutor financiar de 500.000 de lei

Consiliul Local (CL) Vaslui va aproba în ședința din ...

Grenadă descoperită de un bărbat pe Valea Prutului, în timp ce făcea lucrări agricole

O grenadă defensivă, provenind, cel mai probabil, din cel ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: