Home / Justitie / DNA închide traficanții, judecătorii ieșeni îi eliberează

DNA închide traficanții, judecătorii ieșeni îi eliberează

Curtea de Apel Iași a eliberat, chiar de Ziua României, încă doi inculpați din lotul moldovenilor judecați de Tribunalul Vaslui pentru dare de mită și trafic de țigări. Astfel, numărul celor judecați în stare de arest la domiciliu a ajuns la patru, iar pentru celelalte trei persoane rămase în arest preventiv, apărătorii lor au făcut cereri de eliberare condiționată. Doi dintre cei aflați sub arest la domiciliu au cerut instanței de judecată acordul să meargă să-și viziteze familiile din Republica Moldova. Pentru acest lucru, magistrații ar trebui să suspende temporar interdicția de a părăsi teritoriul României. Judecata lotului traficanților se desfășoară greoi. Fișierele video și audio puse la dispoziție de DNA Iași nu au putut fi vizualizate și ascultate de apărători, deoarece acestora le lipseau acel soft special cu care s-ar fi putut face acest lucru.

Alexandru CROITORU

Cercetați pentru tentativă de trafic de țigări și încercare de mituire a unui ofițer de la Poliția de Frontieră, cei din lotul moldovenilor au venit ieri, în fața instanețelor de judecată vasluiene, cu o nouă surpriză. După înlocuirea măsurii arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu de care s-au bucurat Gheorghe Braga și Valentin Badiu, ieri, în sala de judecată a Tribunalului Vaslui și-au făcut apariția încă doi inculpați care au luat loc în bănci și nu în boxa acuzaților. Igor Linsic și Veaceslav Mereuță sunt ceilalți doi moldoveni pentru care s-a dispus măsura arestului la domiciliu.

În ședința de ieri a Tribunalului Vaslui, apărătorii celor care au rămas în arest au cerut eliberarea condiționată, motivând cererea prin faptul că în acest moment al desfășurării procesului inculpații nu mai pot influența bunul mers al cercetării judecătorești. Un alt motiv este cel legat de faptul că cei rămași după gratii au diverse probleme familiale, plus că sunt în arest de aproximativ opt luni, timp ce echivalează cu un an de închisoare.

“Fac această cerere motivat și de faptul că familia mea își face griji pentru mine și este foarte necăjită de starea mea. Plus că arestul la domiciliu ar permite familiei mele, soției și copiilor mei să vină în România și să stea cu mine. Doresc să fac muncă fizică dacă e cazul. Stau închis 21 de ore pe zi într-o celulă și, dacă veți aproba cererea mea am să îndeplinesc întocmai toate cererile și restricțiile impuse de instanță”, a spus Iurie Volceanov.

Un alt motiv pentru care acesta a făcut cererea este legat și de faptul că, în perioada în care s-a aflat în arest, mama sa a decedat și el nu a putut fi prezent să-și conducă mama pe ultimul drum. Aceleși motive legate de perioada mare de timp la care se adaugă și motivele familial au stat la baza cererilor de înlcouire a măsurii arestului preventiv și pentru Ivan Musteață și Vasile Iordachi. Ba ai mult, Musteață crede că arestul la domiciliu îl poate ajuta să-și pregătească mai bine apărarea, scăpând de stresul arestului preventiv.

Braga și Mereuță vor câteva zile acasă, în Republica Moldova

Alte cereri asupra cărora instanța vasluiană va trebui să se pronunțe sunt legate de faptul că Gheorghe Braga și Veaceslav Mereuță au cerut ca, pentru câteva zile, interdicția de a păsări teritoriul României să fie anulată, astfel încât cei doi să poate merge să-și vadă famiile rămase în Republica Moldova. Pentru Braga este a doua oară când face astfel de cerere, motivată de faptul că tatăl lui este grav bolnav, după ce a suferit un atac cerebral și există riscul ca acesta oricând să moară.

Cel de-al doilea, Mereuță, își motivează cererea pornid de la aspecte asemănătoare: “Părinții mei sunt bătrâni, au peste 70 de ani și eu le sunt unicul sprijin. Aș dori să mă lăsați să merg acasă 2-3 zile să pot să le aduc două mașini de lemne pentru foc și să pot face ceva aprovizionare pentru iarnă”.

Probe imposibil de vizualizat pentru apărătorii moldovenilor

Într-o ședință anterioară, apărătorii celor judecați pentru dare de mită și încercare de trafic de țigări au cerut să li se pună la dispoziție înregistrările audio-video făcute de denunțător, dar și de cei care au lucrat sub acoperire la acest caz. Cu toate că instanța de judecată a dat curs cererii lor, apărătorii s-au văzut puși în postura de a face, la ședința de ieri, o nouă cerere, de data asta, legată de programul utilizat pentru viazualizarea și ascultarea probelor. Acest lucru nu se poate face cu orice program, pentru că fișierele video și audio sunt codate în așa fel încât să nu poată fi modificare sub nici o formă, dar nici ascultate sau vizualizate cu orice program de pe piață.

“Aceste programe sunt doar la dispoziția organelor de anchetă și chiar dacă am fost în posesia acelor înregistrări nu am reușit să le deschid cu niciun program pe care l-am avut la dispoziție. Ba mai mult, am cerut ajutorul unor specialiști IT, după ce am semnat un accord de confidențialitate, dar nici aceștia nu au reușit să mă ajute. De aceea cer instanței să facă adresă către DNA în care aceștia să precizeze dacă au folosit acele securizări pe care le folosesc de obicei în astfel de cazuri și să ne pună la dispoziție un material care să poată fi vizualizat și ascultat. În cazul în care nu au au făcut acest lucru sau nu vor da curs cererii, ne putem rezerva dreptul de a contesta înregistrarea care poate să nu fie autentică”, a spus unul din apărătorii celor judecați în dosar.

Toate cererile formulate au fost respinse

Pe principiul “respingem la Vaslui și Curtea de Apel Iași poate se pronunță diferit” și de data aceasta cererile formulate de toți inculpații au fost respinse de către magistrații Tribunalului Vaslui. Astfel, cererile de înlocuire a arestului cu arestul la domiciliu formulate de către Iordachi, Musteață și Volceanov au fost respinse. De asemenea, au fost respinse și cererile formulate de către Mereuță Veaceslav și Braga Gheorghe prin care solicitau instanței de judecată suspendarea, pentru câteva zile, a interdicției de a păsări teritoriul României pentru a putea să-și vadă familiile și să le dea o mână de ajutor.

Igor Lisnic, bucătar la o pensiune

Judecat pentru dare de mită și tentativă de trafic cu țigări, Igor Lișnic a reușit să-și găsească ceva de lucru cât timp are interdicția de a părăsi teritoriul României. Astfel, acesta a arătat apărătorului lui un contract de muncă în care era scris, negru pe alb, că el este acum lucrător în bucătărie la o pensiune aflată în apropierea municipiului Bârlad. Lișnic a fost ofițer în cadrul Poliției de Frontieră Leova.

Curtea de Apel Iași a eliberat, chiar de Ziua României, încă doi inculpați din lotul moldovenilor judecați de Tribunalul Vaslui pentru dare de mită și trafic de țigări. Astfel, numărul celor judecați în stare de arest la domiciliu a ajuns la patru, iar pentru celelalte trei persoane rămase în arest preventiv, apărătorii lor au făcut cereri de eliberare condiționată. Doi dintre cei aflați sub arest la domiciliu au cerut instanței de judecată acordul să meargă să-și viziteze familiile din Republica Moldova. Pentru acest lucru, magistrații ar trebui să suspende temporar interdicția de a părăsi teritoriul României. Judecata lotului traficanților se…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Incendiu de proporții în comuna Oltenești. Peste 200 de hectare de vegetație uscată, distruse de flăcări

Peste 200 de hectare de vegetație uscată au fost ...

Peste două tone de furaje, mistuite de flăcări într-un incendiu la Todirești. Pompierii au reușit salvarea locuinței

Peste două tone de furaje au fost mistuite de ...

Panică într-un bloc din Vaslui, în urma unui incendiu. 17 persoane au fost evacuate, trei dintre acestea ajungând la spital

Șaptesprezece locatari dintr-un bloc din zona gării din municipiul ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: