Home / Administratie / Lista blocurilor cu bulină din județul Vaslui

Lista blocurilor cu bulină din județul Vaslui

Așa cum am promis în ediția de ieri, ziarul Est News vă pune la dispoziție lista blocurilor de locuințe încadrate în clasele de risc în cazul unui cutremur de pământ. Încadrarea s-a făcut în urma expertizelor tehnice efectuate după 1994, de către experți autorizați agreați de instituțiile statului. Ultima actualizare datează din martie 2005.

Simona MIHĂILĂ

Inspectoratul de Stat în Construcții a transmis această evidență primăriilor municipiilor Vaslui, Bârlad, Huși și a orașului Negrești. Toate blocurile încadrate în clasele I și II de risc, au o vechime de cuprinsă între 30 și 40 de ani, fiind construite în perioada 1960 – 1970.

În Bârlad există cele mai multe blocuri cu real pericol de prăbușire în cazul unui cutremur de proporții (magnitudine peste 7 pe scara Richter); de altfel, este singura localitate din județ, unde există clădirile din categoria de risc I, conform evidențelor Inspectoratului de Stat în Construcții.

Situația ar putea fi însă, mult mai gravă, întrucât au trecut nouă ani de la ultima actualizare a listei, timp în care multe alte imobile se vor fi degradat, ajungând din clasa a II-a în clasa I de risc.

Până când instituțiile statului vor efectua o nouă expertizare, singura posibilitate de a afla dacă blocul în care locuim este sau nu în pericol de prăbușire este comandarea unei expertize tehnice pe cheltuială proprie, prin intermediul asociațiilor de proprietari/locatari.

La fel de util ar fi ca autoritățile locale să-și informeze contribuabilii cu privire la planurile de acțiune în cazul unui asemenea dezastru. La Bârlad, după cum scriam și ieri, nu am aflat dacă există așa ceva. Am fi vrut să aducem la cunoștința bârlădenilor toate detaliile legate de felul cum au de gând să acționeze serviciile care au responsabilitatea salvării lor în cazul unei nenorociri. Astăzi, cetățenii orașului ar fi putut fi în posesia acestor informații dacă nu ne-am fi lovit de lenea unui funcționar – pe numele său Adrian Trandafir, cel care încasează lunar leafă din bugetul public, o leafă la care se adaugă și sporul aferent funcției de șef de serviciu. Pentru că Trandafir nu e un simplu angajat al Primăriei Bârlad, deși acum câțiva ani nici măcar asta nu era. Demonstrațiile de competență i-au adus, între timp, statutul de șef al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al orașului. La un moment dat, vom fi bucuroși să le împărtășim celor care contribuie la salariul său cu ce anume se ocupă timp de opt ore pe zi domnul Trandafir.

Listele ce includ clădirile încadrate în clasele I, II, III de risc în caz de seism le puteți consulta în ediția tipărită a ziarului Est News – cotidian de Vaslui, distribuită la chioșcurile de ziare din județ.

Așa cum am promis în ediția de ieri, ziarul Est News vă pune la dispoziție lista blocurilor de locuințe încadrate în clasele de risc în cazul unui cutremur de pământ. Încadrarea s-a făcut în urma expertizelor tehnice efectuate după 1994, de către experți autorizați agreați de instituțiile statului. Ultima actualizare datează din martie 2005. Simona MIHĂILĂ Inspectoratul de Stat în Construcții a transmis această evidență primăriilor municipiilor Vaslui, Bârlad, Huși și a orașului Negrești. Toate blocurile încadrate în clasele I și II de risc, au o vechime de cuprinsă între 30 și 40 de ani, fiind construite în perioada 1960…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

ITM Vaslui: „Activitatea de relații cu publicul se va desfășura doar telefonic sau utilizând mail-ul instituției”

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM )Vaslui a anunțat, astăzi, ...

Consiliul Local Vaslui acordă un nou ajutor financiar Spitalului Județean de Urgență

Consiliul Local (CL) Vaslui a aprobat într-o ședință extraordinară ...

Plata salariilor în sistemul bugetar, pusă în pericol de prelungirea pandemiei de coronavirus

de Dănuț CIOBANU  Salariații din sistemul bugetar nu ar ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: