Google+
Home » Administratie » În loc să colecteze taxe, unii primari stau cu mâna întinsă la Consiliul Județean – Unora le place sărăcia

În loc să colecteze taxe, unii primari stau cu mâna întinsă la Consiliul Județean – Unora le place sărăcia

Cu toate că există document transmis în teren de Ministerul Finanțelor Publice, ce se dorește a fi un parteneriat cu edilii în vederea încasării la nivel local a taxelor și impozitelor aferente veniturilor obținute din agricultură, cinci primari din județ au refuzat orice colaborare cu autoritățile fiscale. Motivul este simplu: s-ar pune prea rău cu alegătorii dacă ar trebui să solicite taxe și impozite. Mai mult, sunt chiar și primari care au animale, iar un impozit ar fi de-a dreptul nelalocul lui. Iar dacă legea nu îi poate obliga să colaboreze cu fiscul, de ce să o facă?

Bogdan RUSU

Chiar dacă ar exista țărani care vor să achite dările la stat, aceștia ar fi nevoiți să cheltuie bani pe transport, pentru a se deplasa la cel mai apropiat sediu al Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Vaslui.

În fiecare sat sunt zeci de persoane care au în bătătură, de exemplu, două-trei vaci , dar care nu plătesc nimic la stat. Vina este însă a primarilor, care refuză să se pună rău cu oamenii și să solicite taxele cuvenite. Altfel, nu se explică faptul că în județul Vaslui, paradisul terenurilor arabile, există doar 1.770 de fermieri care s-au declarat la Fisc.

În mod normal, fiecare edil știe exact de ce teren dispun locuitorii din aria sa de competență. Mai mult, primarii sau salariații primăriilor știu exact cine are mult pământ și ce s-a cultivat pe el, astfel încât ar putea impune impozitarea veniturilor din activități agricole. De aceea, Ministerul de Finanțe a încercat să realizeze o colaborare cu primarii, în vederea eficientizării cuantumului de încasări pe segmentul venituri agricole.

În județul Vaslui, această colaborare cu ministerul a fost semnată de 77 de primari. Primarii din Tanacu, Muntenii de Sus, Dumești, Stănilești și Drânceni au avut alele în plan și s-au dezis de orice legătură cu AJFP. Astfel că în aceste comune, toți cei care cresc patru-cinci viței, porci și alte animale, precum și cultivatorii cu peste două hectare de teren pot sta liniștiți că niciodată, nimeni nu va veni să le bată în poartă.

Conform articolului 1 din Ordinul numărul 1714/2013, persoanele fizice care datorează impozit și contribuții aferente veniturilor din activități agricole, precum și accesorii pentru neachitarea la scadență a acestora, pot efectua plata acestor obligații fiscale și la compartimentele de specialitate ale unității administrativ-teritoriale corespunzătoare localității în care își au domiciliul fiscal, în numerar, dacă în localitatea unde își au domiciliul fiscal nu există o unitate teritorială a Agenției Naționale de Administrare Fiscală și dacă între unitatea administrativ-teritorială, prin primar, și AJFP s-a încheiat un protocol de colaborare. Potrivit procedurilor fiscale, producătorii agricoli sunt obligați să își achite toate dările până la 16 decembrie 2014, fără a suporta penalizări.

Reamintim că la data de 25 octombrie 2014, doar 1.770 de de persoane au achitat taxe către stat, pentru activitatea pe care au declarat că o prestează în agricultură. Cu toate acestea, numărul real al vasluienilor care fac bani grei din agricultură este cu mult mai mare.

Cu mâna întinsă la Consililiul Județean

În județul Vaslui sunt sute de kilometri de drumuri comunale din pământ, care au fost asflatate doar în planurile de campanie electorală. În realitate, pe multe dintre ele nu s-a pus nici măcar o mașină de piatră. Edilii refuză să facă proiecte de modernizare a infrastructurii rutiere, ascunzându-se după degetul mic al sărăciei comunelor pe care le conduc. Cei mai mulți dintre ei preferă să stea cu mâna întinsă la rectificările făcute de Consiliul Județean (CJ) decât să adune taxe și impozite de la localnici. Din nefericire, în cele mai multe cazuri CJ nu este o soluție validă, întrucât nici această instituție nu dispune de fonduri îndestulătoare, iar prioritate au proiectele deja începute pentru care nu se mai găsesc fonduri de (co)finanțare. Dar mulți primari și-au făcut un obicei din a sta în antecamera CJ în loc să încaseze la bugetele locale.

Cu toate că există document transmis în teren de Ministerul Finanțelor Publice, ce se dorește a fi un parteneriat cu edilii în vederea încasării la nivel local a taxelor și impozitelor aferente veniturilor obținute din agricultură, cinci primari din județ au refuzat orice colaborare cu autoritățile fiscale. Motivul este simplu: s-ar pune prea rău cu alegătorii dacă ar trebui să solicite taxe și impozite. Mai mult, sunt chiar și primari care au animale, iar un impozit ar fi de-a dreptul nelalocul lui. Iar dacă legea nu îi poate obliga să colaboreze cu fiscul, de ce să o facă? Bogdan RUSU…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: