Home / Politic / Ce părere au politicienii despre… Demnitarii vasluieni nu se tem de DNA

Ce părere au politicienii despre… Demnitarii vasluieni nu se tem de DNA

În ultima perioadă, acțiunile Direcției Naționale Anticorupție(DNA) s-au intensificat, iar nume sonore ale scenei politice românești s-au trezit cu dosare penale pentru fapte care contravin legii. Cotidianul Estnews s-a adresat principalilor aleși care au legătură cu județul Vaslui, pentru a surprinde gândurile acestora în legătură cu activitatea DNA, ce are forța și resursele de a “purifica” mediul politic românesc. Niciun politician din județ nu a avut gânduri rele în legătură cu munca DNA și nici unul dintre ei nu a nominalizat persoane care ar putea ajunge în vizorul instituției în perioada următoare. Aceeași oameni politici pe care i-am contactat ne-au declarat că nu au făcut nimic ce s-ar putea solda cu dosare penale. Mircea Băsescu (fratele președintelui României), Viorel Hrebenciuc (fost deputat PSD), Alina Bica (șefa DIICOT), Radu Mazăre (primarul PSD al municipiului Constanța), Dan Șova (purtătorul de cuvânt al PSD), Dumitru Iliescu (fost șef SPP) sunt doar câțiva oameni “intangibili” care sunt anchetați de procurorii DNA ,într-o “cruciadă” contra corupției la nivelul eșaloanelor superiorare, ce nu are egal în toată istoria post-comunistă a României. De asemenea, până de Anul Nou, o altă serie de corupți ar putea fi “colindați” de mascații DNA.

 Bogdan RUSU

Simona MIHĂILĂ

Deputatul PSD de Vaslui Victor Cristea consideră că cei ridicați până acum de DNA au ceva hibe, altfel nu ar fi în această situație.

“Nu cred că activitatea DNA-ul este o cruciadă conta oamenilor politici, ci o consecință a faptului că unii aleși au încălcat legile care vizează modul de cheltuire a banului public. Unii cred că banii europeni sunt bani veniți așa… Sunt cazuri de sfidare pe față a legislației. În campanie, unii aleșii se duc și se plâng de popor și la urmă în loc să realizeze ceva pentru populație se întâmplă altceva. Ia să vedem, în județele inundate în perioada aceasta s-au făcut diguri pentru ca oamenii să nu se mai chinuie acum? Iată v-am dat un exemplu. De multe ori, oamenii simpli nu se regăsesc în politicilie aleșilor. Ei (oamenii politici, n.r.) toată ziua se ocupă de vopsit copacii, de borduri, borduri și borduri și își rezolvă problemele personale”, ne-a declarat deputatul Victor Cristea, fost primar al municipiului Vaslui.

Deputatul a declarat că nu are mustrări de conștiință legate de activitatea sa profesională: “Nu am nici un motiv de îngrijorare leagat de activitatea mea. La bază eu sunt profesor și atât, iar meseria mea nu are implicații în afaceri. Iar ceea ceea ce fac unii nu sunt afaceri. Consider că un ales nu trebuie să devină niciodată afacerist. Am conștiința împăcată, căci eu nu m-am ocupat de cheltuirea fondurilor europene, și chiar dacă aș fi avut occazia, cred că m-ar fi dus capul să refuz orice cadou care mi s-ar fi oferit”.

Victor Cristea a mai declarat că, la șase ani de la data la care a ieșit din funcția de primar al Vasluiului, nu a avut nici un dosar penal pentru fapte săvârșite în activitatea sa ca ales al poporului. De asemenea el ne-a mai declarat că nu are cunoștință despre alte cazuri de oameni politici care vor fi “colindați” de DNA în perioada următorare.

“Doar instituțiile statului cunosc aceste probleme. Instituțiile își fac datoria prin metode legislative, juridice, științifice, la care eu nu am acces”, a mai spus deputatul Cristea.

Senatorul PDL de Vaslui Dan Marian susține activitatea DNA.

“Cruciada DNA nu este dusă contra politicienilor, ci împotriva celor care încalcă legea.Instituțiile statului, în speță DNA-ul și SRI-ul își fac datoria și îi aduc în fața justiției pe cei care se fac vinovați de fapte de corupție. Este foarte bine!”, ne-a declarat senatorul PDL de Vaslui, Dan Marian.

El a mai spus că nu are motive de îngrijorare legate de activitatea sa profesională. De asemenea, nici Dan Marian nu are informații privind viitori parlamentari care vor da cu subsemnatul în birourile DNA-ului, acesta declarând că doar instituțiile statului îi cunosc.

Și deputatul PNL de Vaslui, Florin Ciurariu, apreciază axctivitatea DNA.

“Ceea ce face DNA este o acțiune absolut normală a justiției, Nu mă impacientează ceea ce se întâmplă în prezent, dar îmi pare rău că au trecut mult prea mulți ani, pentru că dacă lucrurile decurgeau ca acum încă din anii 90, România ar fi avut o altă evoluție”, a declarat pentru Estnews deputatul Frlorin Ciurariu. Acesta ne-a spus că nu cunoaște cazuri de oameni politici care ar putea fi “colindați” de mascații DNA în perioada următoare, dar și faptul că noaptea doarme liniștit.

“Nu am nici un motiv de îngrijorare legat de activitatea mea. Niciodată însă nu poți ști ce se va întâmpla, dar ceea ce știu sigur este că nu am făcut absolut nimic care să contravină legii. În orice caz, eu am încredere în justiție și asta este cel mai important”, ne-a declarat deputatul Ciurariu.

Dumitru Buzatu a preferat să nu comenteze actitivitatea DNA .

“Discuția aceasta nu prezintă niciun interes pentru mine. Sunt treburile justiției și ale persoanelor respective. Cine nu respectă legea… asta este. Nu cred că ar avea rost o asemenea discuție, cu nimeni. Ce-ar putea spune cineva? Că uite am aflat că unii nu respectă legea și nu este bine ce le faceți?! Vom vedea dacă este bine sau este rău, oamenii se judecă, unii sunt dovediți ca fiind vinovați, alții nu”, ne-a declarat președintele Consiliului Județean Vaslui.

Corneliu Bichineț, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui ne-a declarat că

nu se teme de brațul legii și că acesta va ajunge peste tot.

“DNA-ul nu acționează numai împotriva aleșilor locali, județeni sau naționali. Nu doar doar împotriva oamenilor politici, ci împotriva tuturor celor care au probleme cu legea. Mai răsunătoare sunt însă cazurile unor miniștri, parlamentari sau politicieni din județe, asupra cărora au descins reprezentanții acestei instituții”, ne-a declarat vicepreședintele Bichineț.

De asemenea, acesta ne-a declarat că nu deține informații despre politicieni care ar putea fi anchetați de DNA: “Nu cunosc nume de politicieni mari asupra cărora va acționa DNA și cred că «mâna ei lungă» va scotoci peste tot”. Adjunctul șefului Consiliului Județean Vaslui ne-a mai declarat că nu are probleme legate de conștiință.

“Nu am nici un motiv să fiu îngrijorat sau speriat în legătură cu acțiunile acestei instituții (DNA, n.r.). Mi-am văzut toată viața de treabă și m-am străduit să nu încalc legile statului”, ne-a declarat Corneliu Bichineț.

 Cine a greșit, să plătească!

 Corneliu Pleșu, consilier județean, co-președinte PNL Bârlad, a fost categoric: „Toți cei care au greșit, să plătească! Cum spuneam eu mai demult, că în politica ce se practică astăzi în România, cei tineri nu iau ce e bun de la cei bătrâni, se adeverește. Intră în politică în ideea de a se îmbogăți, nicidecum în sprijinul cetățeanului și pentru cetățean”.

Pleșu este de părere că arestarea baronilor este cea mai bună măsură pentru curățarea clasei politice, iar dacă schimbarea mentalității nu se poate face decât prin rigoarea legii este cu atât mai binevenită: „Clasa politică trebuie purificată. Deageaba schimbăm azi un politician cu altul care vine, dacă nou-venitul face întocmai ce-a făcut primul. Schimbarea în politică nu înseamnă a-i înlocui pe unii răi cu alții la fel de răi. Trebuie oameni integri, corecți, care lucrează în interesul omului. S-a ajuns la un nivel de corupție uimitor. Dacă ne uităm, probabil ar trebui să arestăm 80% din clasa politică”.

Despre existența baronilor în județul Vaslui, co-președintele PNL crede că e evidentă: „Da, cred că și la nivelul județului Vaslui sunt baroni locali. Declarațiile de avere, comparațiile dintre averile de astăzi și cele pe care le dețineau înainte de a ocupa funcții publice, spun totul. Cei care conduc județul de atâția ani ridică serioase semne de întrebare. Am fost și eu consilier local, sunt consilier județean și nu am făcut avere din asta. Însă există câțiva în jurul meu care, deși au pornit de la start cu mine odată, au acumulat averi impresionante, doar apăsând pe butoanele oferite de pozițiile lor înalte”.

Consilierul bârlădean Marius Chițiga, președinte TSD Bârlad, este de asemenea, foarte vehement în privința arestării baronilor: „Care a greșit nu are decât să plătească. Dacă a greșit și a furat, așa e corect. Dar nu doar să-i închidă. Să le ia și banii”.

Șeful tineretului pesedist este de părere că acțiunile DNA nu ar trebui făcute cu dedicație: „Nu doar unii să plătească, nu să fie aleși după ochi frumoși, ci toți. Să se curețe odată politica de mizerie. Ca ceea ce fac unii nu se cheamă politică. Să intre tineri, curați, nepătați, neintoxicați”.

Nu la fel crede, însă, și despre județul Vaslui, pe care-l vede curat ca lacrima: „Nu cred că în județul Vaslui există baroni locali. Există oameni influenți, dar baroni, e prea mult spus”.

Deputatul Tudor Ciuhodaru, recent exclus din PP-DD: „Infractorii ce au gir politic, eufemistic numiți baroni, sunt un pericol pentru siguranța națională. Oricine poate observa cu ușurință ca harta sărăciei și subdezvoltării se suprapune cu cea a corupției și a baronilor. Vasluiul nu lipsește de pe această hartă. Am depus mai multe inițiative ce vizează asigurarea unei tolernațe zero la corupție si destructrurarea «familiei» infracționale politico-economice, printre care interzicerea pe viață a oricărei funcții publice sau de demnitate publică pentru acești penali, precum și limitarea la maximum două mandate, eliminarea imunității parlamentare și pierderea imediata a mandatului celor condamnați penal, cu sau fară executare. Este inadmisibil să ai în Parlament aleși pușcăriabili sau condamnați pentru viol, este incredibil să propui în «cel mai cinstit guvern» miniștrii care s-au dus de la minister direct in pușcărie, sau primari și presedinti de consilii județene, bugetari, ce fac averi colosale din sifonarea banului public. Asta, în timp ce sistemul de sănătate este la pamânt și nu primește fonduri, iar profesorii din Vaslui sunt nevoiți să iasă în stradă pentru a-și primi drepturile”.

Ciuhodaru intenționează să depună un amendament la Legea bugetului pentru finanțarea DNA, conform necesităților. El consideră că intențiile guvernului pesedist este de a anihila acțiunile DNA, pentru a-și salva baronii: „Cum vrea guvernul să închidă DNA? Simplu. Prin încălcarea legii și subfinanțare. Legea spune clar că trebuie să existe o filă distinctă de buget pentru DNA, așa cum a existat în toți anii anteriori. Pentru prima dată, în anexele de la bugetul pe 2015, nu se regăsește o fila distinctă de buget pentru DNA, așa cum prevede art. 4 alin 4 din OUG nr 43/2002 privind DNA, ci doar o filă centralizatoare pentru întregul Minister Public. Ca intenția guvernamentală să fie clară, bugetul Ministerului Public a fost redus cu 31,94 % față de 2014, tăindu-se chiar cheltuiele esențiale pentru o bună funcționare, precum cele pentru expertize judiciare, carburanți, materiale și servicii cu caracter funcțional”.

În ultima perioadă, acțiunile Direcției Naționale Anticorupție(DNA) s-au intensificat, iar nume sonore ale scenei politice românești s-au trezit cu dosare penale pentru fapte care contravin legii. Cotidianul Estnews s-a adresat principalilor aleși care au legătură cu județul Vaslui, pentru a surprinde gândurile acestora în legătură cu activitatea DNA, ce are forța și resursele de a “purifica” mediul politic românesc. Niciun politician din județ nu a avut gânduri rele în legătură cu munca DNA și nici unul dintre ei nu a nominalizat persoane care ar putea ajunge în vizorul instituției în perioada următoare. Aceeași oameni politici pe care i-am contactat ne-au…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Au votat cu speranța ca românii să trăiască fericiți în țara lor

Ziua de duminică, 10 noiembrie, ...

Social-democrații bârlădeni au îndemnat electoratul să voteze cu inima

Mobilizare la urne. În ziua ...

Elevii bârlădeni au cele mai mici burse din țară! Boroș spune că nu sunt bani pentru majorarea cuantumului burselor școlare

Discuții aprinse, pe tema burselor ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: