Home / Justitie / Ciprian Safir, administratorul CONBETAS, trimis în judecată de DNA

Ciprian Safir, administratorul CONBETAS, trimis în judecată de DNA

Cunoscutul constructor vasluian Ciprian Safir, administratorul firmei SC CONBETAS SRL, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru instigare la fals intelectual și complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Conform rechizitoriului întocmit de procurori, firma lui Safir a încasat peste 18 miliarde de lei vechi în contul unor lucrări realizate doar pe hârtie. Concret, societatea a obținut un contract de modernizare a unui drum (cu fonduri europene) din comuna Mironeasa (județul Iași), în valoare de peste 43 de miliarde de lei, fonduri europene. Până la termenul final de execuție, lucrările au fost executate în parte, drept pentru care autoritatea contractantă a întocmit un proces de recepție în care s-a specificat faptul că modernizarea drumului s-a făcut conform caietului de sarcini. Astfel, deși drumul trebuia să fie asfaltat pe o porțiune de nouă kilometri, în mare parte acesta era încă din pământ. Ciprian Safir este cercetat în prezent în stare de libertate.

 Constructorul vasluian Ciprian Safir, administrator al SC CONBETAS SRL, este cercetat în stare de libertate de procurorii DNA instigare la fals intelectual și complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Safir a ajuns în atenția organelor de anchetă după ce a câștigat licitația pentru modernizarea drumului comunal DC 49, Schit Hadâmbu – Urșița – Mironeasa (județul Iași). Proiectul a fost finanțat prin Programul Național pentru Dezvoltare Rurală, iar contractul de finanțare semnat între Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit și Comuna Mironeasa, în calitate de beneficiar. Conform proiectului, cu o valoare totală de 10.596.474 lei (din care valoarea cheltuielilor eligibile a fost de 8.904.600 lei, iar suma cheltuielilor neeligibile a fost de 1.691.874 lei), urmau a fi modernizate patru tronsoane din DC 249, cu o lungime totală de 9,88 km precum și achiziționarea următoarelor utilaje: 1 autogreder complet echipat, 1 tractor transport, 1 remorcă basculabilă și 1 cisternă apă cu pompă.

Contract a fost atribuit firmei SC CONBETAS SRL Vaslui în octombrie 2009, pentru suma de 4.336.773,04 lei, în urma unei licitații controvesate.

„Observând faptul că, lucrările de modernizare a drumului nu vor fi finalizate de către inculpata SC CONBETAS SRL Vaslui până la data expirării termenului de implementare a proiectului, respectiv data de 11 iunie 2012, fiind inevitabilă (în mod legal) rezilierea contractului și recuperarea finanțării, inculpata Curcudel Elena, primar al comunei Mironeasa a determinat recepționarea lucrărilor, fără ca acestea să fie executate integral. În acest sens, inculpata a întocmit, respectiv a determinat întocmirea mai multor înscrisuri false, după cum urmează: procesul verbal întocmit de comisia de recepție la terminarea lucrărilor de construcții(compusă din Rașcovici Liliana, Trufanda Leonard-Florin, Balan Gabriel, Coneac Maricela, Berheci Mariana, Melniciuc Florin și Cotigă Adrian-Dan), în cuprinsul cărora se atesta în mod mincinos, faptul ca lucrările erau executate integral; procesul verbal de control al calității lucrărilor de construcții în faze determinante, în cuprinsul căruia, inculpata Mușat Carmen Maria, inspector în cadrul Direcției Regionale în Construcții Nord – Est Iași, a atestat o situație necorespunzătoare realității, deși această porțiune a drumului era, la vremea respectivă, încă la stadiul de piatră spartă. În legătură cu procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor, întocmit în data de 08 iunie 2012, inculpații Luca Pozner și Safir Ciprian cu intenție directă și cu rea credință, i-au determinat pe inculpații Melniciuc Florin și Berheci Mariana, să ateste, în mod nereal, faptul că lucrările de modernizare a drumului comunal DC49, Schit Hadambu-Ursita-Mironeasa, erau integral executate, deși acestea, în realitate, nu erau finalizate și că nu este cazul să fie întocmită «anexă nr. 2», în care ar fi trebuit să fie menționate cantitățile de lucrări neexecutate la data recepției; referatul întocmit de către inculpații Pavel Gabriela si Modreanu Dorinel, în numele inculpatei SC Euro Proiect SRL Focșani (proiectant al lucrărilor de modernizare), solicitat telefonic de către inculpata Curcudel Elena și întocmit fără ca aceștia să inspecteze în vreun fel lucrarea respectivă; raportul privind execuția lucrărilor, care să ateste implementarea integrală a proiectului respectiv”, se arată în rechizitoriul întocmit de DNA.

 18 miliarde încasate ilegal

 Deși lucrările nu erau executate integral, în luna iunie, primărița comunei Miroslava, Elena Curcudel, a depus la autoritatea contractantă cererea ultimei tranșe de plată, în valoare de 1.826.825,49 lei.

„În ziua de 15 iunie 2012, inculpatul Uzuru Dumitru, în calitate de reprezentant al Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Iași, a luat cunoștință despre faptul că lucrările erau departe de a fi finalizate, vizualizând personal locul execuției acestora, împreună cu echipa de cercetare la fața locului. După ce a revenit la sediul instituției, inculpatul i-a informat verbal pe inculpații Isbașa Eugeniu, Pădure Gheorghe și Bulgaru Liviu Gabriel despre cele constatate, fără să întocmească vreo informare scrisă și nici nu a semnalat suspiciunea de fraudă. Ulterior, deși reprezentanții beneficiarului finanțării europene au depus alte documente, care atestau ca lucrările de reabilitare a drumului fuseseră finalizate după expirarea termenului de implementare a proiectului, aceștia, împreună cu inculpatul Boca Doroftei, au întocmit documente în care erau atestate mențiuni necorespunzătoare referitoare la stadiul proiectului, omițând să menționeze faptul că proiectul nu fusese integral realizat în termenul contractual, că beneficiarul depusese documente false pentru a ascunde acest lucru și pentru a obține fără drept ultima tranșă a finanțării. De asemenea, aceștia nu au luat nicio măsura pentru semnalarea fraudei, înlesnind, cu știință, obținerea fără drept a ultimei tranșe a finanțării nerambursabile. Urmarea acestor acțiuni a fost obținerea fără drept, de către comuna Mironeasa, a sumei de 1.810.179,81 lei, din care 1.448.143,69 lei din bugetul UE și 362.035,92 lei din bugetul național. In cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri ce aparțin inculpaților”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iași, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Cunoscutul constructor vasluian Ciprian Safir, administratorul firmei SC CONBETAS SRL, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru instigare la fals intelectual și complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Conform rechizitoriului întocmit de procurori, firma lui Safir a încasat peste 18 miliarde de lei vechi în contul unor lucrări realizate doar pe hârtie. Concret, societatea a obținut un contract de modernizare a unui drum (cu fonduri europene) din comuna Mironeasa (județul Iași), în valoare de peste 43 de miliarde de lei, fonduri…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Peste 2,6 milioane de persoane au tranzitat Vama Albița în primele nouă luni din 2019

În primele nouă luni ale ...

Polițist vasluian arestat pentru corupție

Astăzi, ofițerii de poliție judiciară ...

Sancțiuni de 51.000 de lei agenților economici din Bârlad

Polițiștii de investigare a criminalității ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: