Home / National / Cum ne afectează zilele fără soare – EXPLICAȚIILE MEDICILOR. În București soarele nu a apărut de 30 de zile

Cum ne afectează zilele fără soare – EXPLICAȚIILE MEDICILOR. În București soarele nu a apărut de 30 de zile

Zilele fără soare, însoțite frecvent de scăderea presiunii atmosferice, pot favoriza depresiile sezoniere, întâlnite și la persoanele care muncesc în interior, la lumină artificială, și ies afară doar seara sau noaptea, spune dr. Rodica Năstase, șef de secție la Spitalul de Psihiatrie “Al. Obregia”.

Explicațiile medicului vin în contextul celor 30 de zile fără soare în București, aceasta fiind, potrivit meteorologilor, cea mai lungă perioadă de acest fel din ultimele trei decenii.

“Pentru multă lume, trecerea de la un anotimp la altul sau zilele fără soare dau majorității populației o modificare a dispoziției. În limbajul de toate zilele, oamenii îi spun astenie. De fapt, este vorba despre modificări biochimice care se petrec la nivelul metabolismului celular și care constau, în special, într-un dezechilibru al melatoninei, substanță care este direct implicată în menținerea unei dispoziții optime. Acest dezechilibru este favorizat și de zilele fără soare, dar și de izolarea în casă sau la birou în fața computerului, a televizorului cât este ziua de mare, indiferent dacă afară este sau nu soare”, explică dr. Rodica Năstase.

Potrivit medicului, condițiile meteo provoacă, pe de o parte, depresii sezoniere, iar pe de alta accentuează depresiile deja constituite, care, deși sub tratament, au nevoie de o nouă examinare psihiatrică, pentru reevaluarea schemei de tratament.

“Sunt anumite boli care, primăvara și toamna, se agravează, fiind vorba, printre altele, despre ulcere, gastrite, reumatism și, bineînețeles, anumite suferințe psihice. Condițiile meto, nu norii ca atare, ci și alte fenomene, precum scăderea presiunii atmosferice, concură pentru instalarea unei stări depresive sezoniere”, a mai spus dr. Năstase.

Specialistul a adăugat că, date fiind seriile de zile noroase din țările nordice, acolo fost inventate și funcționează remedii cum ar fi dispozitivele de reflexie a razelor solare și de concentrare a acestora în spații deschise unde oamenii vin și stau câteva ore pe zi.

Sursa: mediafax.ro

Zilele fără soare, însoțite frecvent de scăderea presiunii atmosferice, pot favoriza depresiile sezoniere, întâlnite și la persoanele care muncesc în interior, la lumină artificială, și ies afară doar seara sau noaptea, spune dr. Rodica Năstase, șef de secție la Spitalul de Psihiatrie "Al. Obregia". Explicațiile medicului vin în contextul celor 30 de zile fără soare în București, aceasta fiind, potrivit meteorologilor, cea mai lungă perioadă de acest fel din ultimele trei decenii. "Pentru multă lume, trecerea de la un anotimp la altul sau zilele fără soare dau majorității populației o modificare a dispoziției. În limbajul de toate zilele, oamenii îi…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Victimele din clubul Colectiv, comemorate printr-un mars al tacerii, la un an de la tragedie. Peste 5.000 de oameni au fost la Colectiv, unde au depus flori si lumanari

Peste 5.000 de persoane au ...

Șoferii de care să te ferești: o mașină din opt provoacă accidente

Mașina puternică la volanul căreia ...

Totul despre noua lege! Conversia creditelor în franci elvețieni, pas cu pas

Zilele trecute, a fost adoptată ...

%d blogeri au apreciat: