Google+
Home » Social » Patriarhia pune piciorul în pragul Episcopiei Hușilor: PS Corneliu, jos de pe tron!

Patriarhia pune piciorul în pragul Episcopiei Hușilor: PS Corneliu, jos de pe tron!

Scandalul fără precedent izbucnit în sânul Episcopiei Hușilor în urmă cu o lună atinge apogeul: PS Corneliu este la un pas de a rămâne fără frâiele instituției pe care o păstorește. Surse din interiorul Episcopiei ne-au dezvăluit că, scandalizați ei însăși de evenimentele șocante petrecute aici, oficialii Patriarhiei Române au decis să spele rușinea Bisericii și să numească, în curând, la Episcopia Hușilor un episcop vicar, care va prelua responsabilitățile administrative.

 Simona MIHĂILĂ

 Episcopul vicar (sau auxiliar) este un cleric hirotonit în treapta episcopatului fără a avea o funcție administrativă proprie, ci desfășurându-și activitatea sub autoritatea episcopului, ca ajutor al acestuia în activitățile canonice și administrative.

Chiar dacă PS Corneliu rămâne episcop titular, el va trebui să facă un pas înapoi și să predea hățurile. Altfel spus, se va mulțumi cu un rol decorativ. Este porunca pe care, spun sursele noastre, va trebui să o ducă la îndeplinire Corneliu, imediat după numirea în funcție a episcopului vicar.

„Aceasta e calea de compromis pe care are de gând să o aplice Patriarhia Română, ca soluție la scandalul uriaș dintre fețele bisericești și față de acuzațiile aduse episcopului Corneliu și, în cele din urmă, de implicarea DNA, care a audiat deja mai mulți preoți în legătură cu sumele amețitoare de bani care li se cer pentru a-și păstra parohiile. ~nalții ierarhi nu vor să lase impresia că au cedat presiunilor preoților, dar nici nu mai pot permite continuarea scandalului”, ne-a declarat, sub protecția anonimatului, una din sursele noastre.

Vestea s-a propagat cu repeziciune printre oamenii Bisericii. Doi călugări și-au făcut, deja, cunoscute intențile – la nivelul conducerii Patriarhiei – de a candida pentru postul de episcop vicar. Unul este de la Mănăstirea Bujoreni, iar celălalt de la o mănăstire din zona Huși.

Pentru PS Corneliu informația a venit ca un șoc. De câtva timp, el bate drumul între Huși și București, nădăjduind că superiorii se vor îndupleca și vor renunța la această idee. Episcopul Corneliu știe foarte bine ce înseamnă a fi episcop vicar. El însuși a ocupat această funcție în vremea când PS Ioachim Mareș, era episcop titular.

„Când Ioachim era bolnav, fiind prea slăbit să mai poată face misiunii sale, Corneliu și-a intrat în pâine. El știe că, în prezența unui episcop vicar, nu va mai putea acționa după cum îl taie capul. La Episcopia Hușilor se va instaura o domnie bicefală, în care episcopul titular va avea doar un titlul onorific”, ne-a spus sursa noastră.

 Scandal la Protoeria Bârlad

protoeria_barlad_scandal Ieri, PS Corneliu a fost așteptat la Bârlad de către toți preoții din cadrul Protoeriei Bârlad, la ședința lunară a acestora. Episcopul obișnuiește să onoreze cu prezența o astfel de ședință, o dată la trei luni, însă de data aceasta i-a făcut pe preoți să aștepte degeaba.

Sursele noastre spun că a plecat la primele ore ale dimineții de la Huși pentru a veni la Bârlad. Nu a mai ajuns aici ca urmare a faptului că protopopul Vasile Lăiu l-ar fi sunat ca să-l avertizeze că în curtea Protoeriei îl așteaptă o mare „surpriză”: enoriașii celor două biserici – Domnească și Sf. Spiridon – ca să-i ceară socoteală pentru mutarea preoților Teofil Ștefănică și Sorin Chirvase.

În plus, nici starea de spirit a celor mai mulți preoți prezenți nu era una de bun augur pentru episcop. Profitând de faptul că precedentul a fost creat, preoții au decis să nu se mai ascundă după deget și să-și manifeste nemulțumirea față de birurile copleșitoare impuse de episcopie. Mulți au venit pregătiți să-i spună verde în față Episcopului că, dacă nu-și va schimba politica, vor protesta public, precum colegii lor care au deschis deja Cutia Pandorei.

Nici chiar faptul că PS Corneliu nu a mai ajuns la Bârlad nu le-a diminuat unora starea de nervozitate. Preotul Costică Hrestic, de la Parohia Sf. Mina 2, nu i-a mai permis protopopului Vasile Lăiu să-i vorbească de sus și l-a anunțat acest lucru chiar atunci, de față cu toți. I-a reproșat că nu se implică în problemele preoților, că nu-i sprijină, că este indiferent față de nevoile lor și că tot ce face este să ceară bani.

„Bani, bani și iar bani. Numai asta auzim, numai asta ni se cere. Am ajuns să ne trezim dimineața întrebându-ne încotro s-o luăm și cum să procuăm bani pentru dat la Episcopie și la Protoerie. Ne este milă de enoriași, că sunt necăjiți, bolnavi, bătrâni. Cum să le ceri bani. În cazul unora scoatem din buzunarul nostru și îi ajutăm. Dar pe noi nu ne crede nimeni”, ne-a declarat unul dintre preoții participanți la ședința de ieri.

Preoții sunt deciși să nu renunțe, mai ales acum, când tăvălugul a fost pornit. Sunt șanse serioase ca scandalul să se mute, în cele din urmă, în stradă.

Scandalul fără precedent izbucnit în sânul Episcopiei Hușilor în urmă cu o lună atinge apogeul: PS Corneliu este la un pas de a rămâne fără frâiele instituției pe care o păstorește. Surse din interiorul Episcopiei ne-au dezvăluit că, scandalizați ei însăși de evenimentele șocante petrecute aici, oficialii Patriarhiei Române au decis să spele rușinea Bisericii și să numească, în curând, la Episcopia Hușilor un episcop vicar, care va prelua responsabilitățile administrative.  Simona MIHĂILĂ  Episcopul vicar (sau auxiliar) este un cleric hirotonit în treapta episcopatului fără a avea o funcție administrativă proprie, ci desfășurându-și activitatea sub autoritatea episcopului, ca ajutor al…

Review Overview

User Rating: 4.85 ( 1 votes)

About Mihai Vasile

25 comments

 1. este și un cântecel – NImeni nu te vrea… Asta poate prinde bine cuiva să-L caute pe Dumnezeu mai mult.- cu toată ființa lui să-L caute. Îl va găsi. Pentru că așa este scris – căutați și veți găsi!

 2. mai baieti da gata cu nemultumirile? voi v-ati obisnuit cu el iar el in sfarsit a iesit din vizuina sa o ia de la capat. da nu singur ci insotit de 4 (PATRU) masini de jandarmi, ca paza personala. a participat si a binecuvantat jandarmeria a doua zi de Craciun la Vaslui in biserica la PROTOporc. asa om – asa caracter, felicitari la mama lui de HOT.

 3. veniamin pribeagul

  Preacucerniciile Voastre din Episcopia Huşilor
  Astăzi, printre dinţi, patriarhul v-a dat răspunsul „Preoţii din Moldova trebuie disciplinaţi”! Probabil va deschide un penitenciar clerical pentru construcţia Catedralei! Dacă nu a fost el însuşi invitat să plece la plimbare la mănăstirea sa din Dobreşti, aşa ne trebuie! Preoţii din Moldova nu sunt covrigari ca cei din Muntenia! Trebuie doar îndepărtaţi lingăii de pe la Centrele eparhiale şi din administraţie – protopopii. Ce propun:
  1. Asocierea noastră într-o organizaţie profesională – nu sindicat!
  2. Începerea demersurilor privitoare la alegerea episcopilor: Episcopul să fie ales de către cler şi popor, aşa cum spun Sfintele canoane: parohul împreună cu alţi doi parohieni aleşi de adunarea parohială să formeze colegiul de alegere a episcopului unei eparhii vacante;
  3. Preşedenţia Sf. Sinod să fie asigurată, în ordine canonică de către mitropoliţii ţării; patriarhul doar va semna stenograma de şedinţă şi va dispune publicarea lui în buletinul oficial al Patriarhiei, aşa cum s-a procedat de la primul mitropolit primat şi până la Dănuţ, care a interzis comunicarea tuturor problemelor discutate. În acest mod, preoţii şi credincioşii vor putea să aprecieze activitatea episcopului lor.
  4. Desfiinţarea posturilor de episcopi vicari, instituţie necanonică introdusă în viaţa Bisericii de un mason.
  5. Alegerea protopopilor de către preoţi, aşa cum a stabilit Patriarhul Teoctist.
  6. Episcopul Corneliu să se retragă la unul din schiturile (NU mănăstirile) din altă eparhie, aşa cum a fost trimis episcopul vicar Veniamin -de la Galaţi la Gorovei, în Dorohoi.

  • frumos ar fi. dar oare nu sunt vise????

   • Veniamin Pribeagul

    Poate sunt vise… Dar toate trebuie să aibă un început! Dacă veţi avea curiozitatea de a urmări acest subiect, veţi vedea că sunt în Patriarhia Română şi ierarhi care nu acceptă „papismul” patriarhului Daniel. Încet, încet trebuie să-i aducem aminte că Biserica este sobornicească iar patriarhul nu are decât un primat de onoare! Mai ales corpul clerical, trebuie să se gândească la semnificaţiile introducerii sintagmei „ierarhi, cler şi credincioşi” de către patriarh. Se pune întrebarea: ierarhii fac parte din clerul Bisericii Ortodoxe sau nu ? Noi am crezut şi credem că ierarhia bisericească este: diaconi, preoţi şi arhierei. Faptul că „ierarhii” se delimitează de celelalte două trepte, pune multe semne de întrebare! Şi apoi, nu uitaţi: La Timişoara s-a ales mitropolit cel dorit de cler şi credincioşi, nu cel aproape impus de patriarh! De ce acolo s-a putut şi în alte eparhii nu se poate ? Se va putea numai prin implicarea cu responsabilitate a preoţilor care, fără să aducă atingere demnităţii arhiereşti, pot cere respectarea demnităţii slujirii lor!

    • mai Veniamine, ceea ce spui e perfect adevarat si ar fi un idel crestin. numai ca nu se intampla asa ceva atata timp cat Sfantul Sinod ia hotarari numai in favoarea lor, a ierahilor. cum explici faptul ca in ciuda scandalului aparut in Episcopia Husilor de mai bine de 4 ani, reactia lor in Sinod a fost: preotii din Moldova trebuiesc disciplinati?!?!
     nu e oare dictatura? numai nu s-a spus cei ce se razvratesc sa li se ia capul de la picioare sa fie exemplu celorlalti. si se vede ca au devenit exemple. nici o masura luata in favoarea celor multi si prosti.

 4. subscriu la ce spune Nick ,este praf in ochi aceasta varianta .Cu ce poate schimba venirea unui vicar soarta asupritilor?Raul se curma de la radacina

 5. NIK nu se va intampla

  ORI E PROASTA LUMEA ASTA DIN MOLDOVA

  ORI E PROASTA LUMEA ASTA DIN MOLDOVA

 6. NIK nu se va intampla

  Costică Hrestic, de la Parohia Sf. Mina 2, dupa ei alt caz izolat razvratitm care din pacate, va fi sacrificat datorita dragostei si bunatatii si milosteniei lui LAI(A)U

 7. Dar protopopului Laiu cand ii vine randul?

  • cat de curand, sper. si atunci is curioasa cum o sa-si mai priveasca colegii preoti in ochi, da el se tot scuza si rage ca el nu face rau nimanui, mai ales colegilor lui, ca el cunoaste administratie si respecta statutul. Sifon acidulat

   • Sa inteleg ca si Laiu e unul dintre preotii aia parveniti?

    • parvenit e putin spus. e cat se poate de frustat si razbunator. daca vrei sa-ti faci propria impresie mergi la slujba la biserica unde slujeste (Sf. Ilie) si a doua oara nu o sa mai vrei sa-l vezi.

 8. OK. UNDE-I COMENTARIUL LUI NIK?

 9. Ce dureaza atat pentru a verifica un mesaj dragii mei?
  Cred ca odata ce vrem sa plecam la o lupta trebuie pus totul pe masa, la bataie.
  De ce sa sortati mesajele? Dupa preferinte? Atunci de ce mai alertam lumea degeaba cu VESTITUL IMPARAT DE LA EPISCOPIA HUSI !?
  TREBUIE FACUT MANIFESTATII DE AMPLOARE A TUTUROR PREOTILOR DIN JUDET. TREBUIE DISTRUSA DICTATURA, TIRANIA SI MAI ALES ANARHIA DIN SANUL BISERICILOR LOCALE.
  ESTE PESTE POATE. ALTEFL IN NOROI VE-TI RAMANE CU TOTII SI PRESA SI POPI.
  CU O FLOARE NU FACETI PRIMAVARA, SI MAI ALES DACA E SI OFILITA. ASA SI CU ACEL PRESUPUS VICAR, CARE E JUCAT CA LA RULOTA INTRE CORNELIU SI PF.DANIEL.
  CA SLABI MAI SUNTETI. DACA NU, DOVEDITI-O.
  E O SITUATIE FARA PRECEDENT, DA. CAND UN EPISCOP VA FI OBLIGAT SA PLECE, CA DE DEMISIE NICI NU O SA FIE CAZUL. DAR V-A PLECA LA O ALTA EPARHIE , POATE LA UN RANDG MAI INALT, DE CE NU, DAR SA LESE VASLUIUL IN PACE. CHIAR DE E FICIOR DE PLAI, SE PARE CA NU ARE NICI O TREABA CU VASLUIUL.

 10. doamne ajuta, da’ tot mai bine-i sa plece de tot. Vine Iorest de la Bujoreni? pai a facut scoala lui Cornila iar la Bujoreni e o industrie de facut bani. Sau poate il pun pe Serafim ca acum stie cum sa ia banii, nu 5000/10000 ci invers.

 11. biserica se pare ca nu a invatat istoria evului mediu,sau i-a placut momentul acela asa de mult ca il repeta ori de cate ori are ocazia.Doamne ajuta.

 12. la lupta impotriva HOTULUI cornila!

 13. Corneliu va plati pentru toate cate a facut. Tot acest scandal, nu e intamplator. Felicit Est News pentru toate articolele, inclusiv cele aparute inainte de izbucnirea acestui scandal, in care ati scris despre abuzurile financiare ale episcopiei

 14. „Când Ioachim era bolnav, fiind prea slăbit să mai poată face misiunii sale, Corneliu și-a intrat în pâine.” Poate ar fi bine sa intrebati maicile care il ingrijeau pe PS Ioachim ce limbaj, suburban, utiliza Corneliu cand i se adresa superiorului sau! Poate ar merita si el sa fie tratat la fel de noul vicar!

  • scrieti aici, dati pe fata tot, trebuie sa contribuim cu totii la demascarea mafiei bisericesti

  • nu am incredere in niciun calugaroi ca nu face la fel. toti o apa s-un pamant!

  • David impotriva lui Goliat

   cand era un simplu vicar, spunea preotilor ca el nu stie de ce se intampla la nivel mare si ca o sa vada ce bine o sa fie cand va fi el MARE. si se vede ce poate face. Si inca nu e asa mare. sa vedeti voi cum o sa o duceti cand se va face MMMMAAAAAAARRRRRRREEEEEEEEEEEEEEEEEEEE……

 15. In sfarsit, ceva concret si verosimil. Asta da, bomba!

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: