Home / Social / Vânzătorii de iluzii

Vânzătorii de iluzii

Pe vreme de criză, iluzia câștigului este o afacere e tot mai prosperă. Zeci de societăți din județ vând iluzii câtorva mii de oameni, dintre care unii dau și haina de pe ei pentru a-și satisface patima. Jucătorii pierd, statul câștigă puțin, pentru că de regulă este fraudat, dar patronii „păcănelelor” își umplu zilnic conturile. Afacerea este atât de profitabilă încât nici măcar o sancțiune de câteva zeci de milioane de lei vechi, primită de la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, nu-i sperie pe vânzătorii de iluzii.

 Roxana NĂSTASĂ

 Deși se plâng că nu au bani, vasluienii cheltuie zilnic sume consistente la jocurile de noroc, în speranța că vor câștiga și-și vor umple buzunarele. Din păcate, cei mai mulți dintre ei cad pradă acestei patimi și sfârșesc cu viețile distruse. Cei care se confruntă cu această problemă, joacă o dată din curiozitate, apoi o fac din plăcere și sfârșesc prin a căuta în mod constant să-și satisfacă acest hatâr, nesimțindu-se împliniți în niciun alt mod.

Potrivit psihologilor, „dependența de jocuri de noroc este o boală, o problemă de sănătate mentală ce se manifestă printr-o nevoie acută de a risca pierderea unui lucru valoros, în speranța obținerii unui câștig substanțial. Jucătorul dependent este cel care crede și simte că riscul este singurul care îl poate ajuta să evite gândurile problemelor zilnice, să le suporte, deoarece nivelul crescut de adrenalină îi dă impresia de bine. În cazul în care câștigă se simte important, valorizat și își dorește să obțină din nou acest sentiment. La polul opus, atunci când pierde, are speranța iluzorie că își va lua revanșa, că i se va întoarce norocul, ceea ce-l face să riște în continuare, fără voința de a se opri”.

Pe de altă parte, în vreme ce jucătorii au de pierdut pe toate planurile, patronii societăților câștigă chiar și pe vreme de criză. Deși cei mai mulți dintre ei nu respectă legislația în domeniul jocurilor de noroc aflată în vigoare, asta nu-i împiedică să-și vadă de treabă în continuare, mai ales că sunt doar 10 inspectori în cadrul Oficiului Național pentru Jocuri De Noroc care realizează activități operative și efective de control în cadrul Seviciului Teritorial-Nord Est, din care face parte județul Vaslui plus alte cinci județe. Or în șase județe, zece oameni să depisteze toți patronii care nu respectă întocmai legislația în materie de jocuri de noroc, e imposibil.

 Nereguli multe, amenzi uriașe

 Conform reprezentanților Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, în primele 11 luni ale acestui an, pe raza județului Vaslui au fost efectuate 133 de acțiuni de control, în 14 cazuri impunându-se sancțiuni contravenționale, în valoare toatală de 80.000 de lei, iar în cinci cazuri au fost întocmite avertismente. Anul trecut, situația a fost mult mai gravă, numai în perioada septembrie – decembrie, din 46 de controale efectuate, în 24 dintre cazuri s-au aplicat sancțiuni contravenționale de 137.500 de lei și în zece cazuri s-au dat averismente. Așadar, din cele 46 de controale, doar în 12 cazuri lucrurile se desfășurau cum trebuie. Sancțiunile au fost aplicate pentru faptul că organizatorii nu au dat bilete de intrare jucătorilor și nu au făcut cunoscut la loc vizibil valoarea mizelor, valoarea impulsului, procentul de premiere sau regulamentul de joc.

 În atenția jucătorilor de noroc!

 Jucătorii trebuie să știe că potrivit Hotărârii de Guvern nr. 870/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind exploatarea și organizarea jocurilor de noroc, patronii de societăți trebuie să facă cunoscut în limba română, la loc vizibil, valoarea mizelor, valoarea impulsurilor, procentul de premiere din totalul rulajului sumelor jucate sau valoarea premiilor pentru acele jocuri de noroc pentru care se prevede un procent minim de câștig din totalul încasărilor. Totodată, regulamentele de joc, precum și licența sau autorizația de exploatare a jocurilor de noroc, trebuie făcute cunoscute jucătorilor. De asemenea, organizatorii de jocuri de noroc au obligața să înscrie cu datieră data și ora emiterii biletului către client, atât pe marca de control cât și pe biletul de intrare. În caz că una din aceste prevederi nu este respectată, responsabilii riscă amenzi usturătoare.

Pentru sesizări, în județul Vaslui, cetățenii pot merge la Oficiul Național pentru Jocurile de Noroc care se află în clădirea Administrației Finanțelor Publice Vaslui.

Pe vreme de criză, iluzia câștigului este o afacere e tot mai prosperă. Zeci de societăți din județ vând iluzii câtorva mii de oameni, dintre care unii dau și haina de pe ei pentru a-și satisface patima. Jucătorii pierd, statul câștigă puțin, pentru că de regulă este fraudat, dar patronii „păcănelelor” își umplu zilnic conturile. Afacerea este atât de profitabilă încât nici măcar o sancțiune de câteva zeci de milioane de lei vechi, primită de la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, nu-i sperie pe vânzătorii de iluzii.  Roxana NĂSTASĂ  Deși se plâng că nu au bani, vasluienii cheltuie zilnic…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Tulburelul face victime: tânăr dus în stare gravă la spital după ce a căzut de pe bicicletă în Deleni

Un tânăr de 26 de ...

Ziua Armatei Române omagiată atât la Bârlad, cât și la Vaslui

Ziua Armatei României, sărbătorită anual ...

Acțiunea „Atenție la tren”!

Ieri, în intervalul orar 06.00 ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: