Home / Social / Din cauză că nu mai sunt destui bărbați – Evreii bârlădeni nu mai sărbătoresc Hanuca

Din cauză că nu mai sunt destui bărbați – Evreii bârlădeni nu mai sărbătoresc Hanuca

În acest an, ceremonia religioasă închinată Sărbătorii luminii nu va mai avea loc. În zilele care urmează, Est News le va prezenta cititorilor povestea evreilor pe meleagurile bârlădene, mărirea și decăderea acestei comunități care a făcut istorie și care, vreme de aproape o jumătate de secol, a reprezentat sufletul comerțului local.

Simona MIHĂILĂ

Pentru prima dată după mai bine de un secol de când există pe plaiurile tutovene, evreii bârlădeni nu vor mai avea parte de o ceremonie religioasă care să marcheze Hanuca, una dintre cele mai importante sărbători iudaice.

Hanuca, sau Sărbătoarea luminii, debutează mâine, însă membrii Comunității evreiești de la Bârlad nu o vor mai cinsti la Sinagogă, așa cum au făcut-o dintotdeauna, ci va rămâne fiecare la casa lui. Motivul este faptul că pentru o asemenea ceremonie, la fel ca pentru orice rugăciune colectivă organizată la Sinagogă, este nevoie de prezența a minimum zece bărbați evrei. În prezent, Comunitatea Evreilor de la Bârlad mai are în componență doar 27 de persoane, majoritatea formată din femei.

„Din păcate, nu mai avem în sânul comunității noastre numărul suficient de bărbați care să ne permită ceremonialul religios pentru Hanuca. Nici măcar nu mai putem organiza rugăciuni la Sinagogă. E multă vreme de când nu am mai făcut acest lucru”, ne-a declarat Haim Rabinovici, președintele Comunității Evreilor din Bârlad.

Rabinovici spune că și în situația în care ar fi destui bărbați, ceremoniile ar sta sub semnul întrebării, întrucât cei mai mulți evrei care mai trăiesc sunt bătrâni și neputincioși: „Sunt câțiva copii, mai sunt două-trei persoane mai îputere, însă restul membrilor – femei, în principal – au peste 70 de ani. Unele nu ies din casă cu săptămânile. Atunci când comunitatea noastră primește ajutoare de la evreii din străinătate merg eu, cu mașina, și le duc fiecăruia acasă”.

În zilele care urmează, Est News le va prezenta cititorilor povestea evreilor pe meleagurile bârlădene, mărirea și decăderea acestei comunități care a făcut istorie și care, vreme de aproape o jumătate de secol, a reprezentat sufletul comerțului local.

Hanuca și Crăciunul – două sărbători aflate sub semnul luminii și al minunilor

În anii din urmă, de Hanuca, Sinagoga de la Bârlad se umplea de lume. Membri ai Comunității evreiești locale, oaspeți din alte orașe, dar și invitați din alte culte religioase, uneori chiar autorități locale, cu toții împărtășeau bucuria Sărbătorii luminii.

Hanuca înseamnă pentru evrei ceea ce Crăciunul înseamnă pentru creștini. Este o sărbătoare la fel de mare și de sfîntă, pentru că amîndouă sărbătorile au ca simboluri lumina și înnoirea și sunt celebrate în decembrie. În timp ce Crăciunul ține trei zile, Hanuca este sărbătorită timp de opt zile. În acest an, începe mâine și se termină pe 23 decembrie.

Hanuca are o dublă însemnătate: națională – eliberarea evreilor de sub dominația greco-siriană, și religioasă – repunerea credinței în drepturile ei și purificarea Templului.

În anul 107, în plină campanie de elenizare și idolatrizare dusă prin teroare și prin interdincția de a respecta legea iudaică, macabeii s-au răsculat împotriva elenilor. După lupte grele, în care macabeii au învins, a putut fi reinaugurat Templul – purificat de idoli – și reîncepută viața națională și religioasă după tradiție.

Serbările au durat opt zile, cât a ars și puținul ulei neprofanat care a mai fost găsit și care, în mod normal, putea arde doar o zi. A fost o minune care este sărbătorită, timp de opt zile, cu aprindere de luminițe în fiecare seară câte una, cu cîntece și cu mulțumiri lui Dumnezeu.

Luminițele (lumânări aprinse – n.r.) nu se folosesc pentru apriderea focului, sau pentru alte treburi casnice. Din respect pentru acest ritual de apridere a luminițelor, evreii obișnuiesc să facă „Hanukiot” artistice (un fel de sfeșnice, n.r.), adesea din argint, cu opt locuri pentru lumânări.

În familiile tradiționaliste, se obișnuiesc mese festive la care se reunește toată familia și se servesc plăcinte și crafle (produse de patiserie). Copiii se joacă cu un titirez pe care sunt gravate inițialele cuvintelor ebraice „Nes gadol haia șam” (minune mare a fost acolo). Părinții și rudele fac copiilor daruri în bani sau obiecte.

De-a lungul anilor, mulți din cei care au aflat despre legenda Sărbătorii luminii s-au întrebat de ce pentru evrei este mai important să sărbătorească minunea uleiului care a ars opt zile în loc de una singură și nu victoria în luptă a macabeilor. Pentru asta, înțelepții evrei au un răspuns: „Lumina și nu sabia, iată ce prețuim noi!”. Acesta este și motivul pentru care pe stema Statului Israel figurează Menora – simbolul luminii, și nu o sabie.

În acest an, ceremonia religioasă închinată Sărbătorii luminii nu va mai avea loc. În zilele care urmează, Est News le va prezenta cititorilor povestea evreilor pe meleagurile bârlădene, mărirea și decăderea acestei comunități care a făcut istorie și care, vreme de aproape o jumătate de secol, a reprezentat sufletul comerțului local. Simona MIHĂILĂ Pentru prima dată după mai bine de un secol de când există pe plaiurile tutovene, evreii bârlădeni nu vor mai avea parte de o ceremonie religioasă care să marcheze Hanuca, una dintre cele mai importante sărbători iudaice. Hanuca, sau Sărbătoarea luminii, debutează mâine, însă membrii Comunității evreiești…

Review Overview

About Mihai Vasile

3 comments

  1. A se citi lucrarea „Evreii bârlădeni în arhivele vasluiene (1896-1953)” scrisă de d-l Paul Zahariuc. Acolo veți găsi toate datele!

  2. Un articol excelent. Da, asta inseamna presa! Nu uitati, asteptam continuarea.

  3. 107..INAINTE DE HRISTOS..!!

x

Check Also

Antreprenorii vasluieni finalizează anul 2019 stând la codă pentru închiderea firmelor

de Dănuț CIOBANU Oamenii de ...

Concursul pentru încasatorii taxei de salubritate din Bârlad, o piatră de încercare chiar și pentru economiști

Exigență! Pentru că noul operator ...

Poliția Locală Bârlad a luat în vizor 100 de mașini abandonate pe domeniul public în ultimii doi ani, pentru 80 fiind finalizate procedurile

De doi ani, de când ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: