Google+
Home » Social » Județul crimei

Județul crimei

Zilnic, la Vaslui cel puțin patru copii sunt uciși. Conform datelor furnizate de oficialii Direcției de Sănătate Publică Vaslui, în primele nouă luni ale acestui an s-au înregistrat 1.239 de întreruperi de sarcină. De cele mai multe ori, recurg la avorturi femeile cu vârstele cuprinse între 25 și 29 de ani, categorie de vârstă la care s-au înregistrat 239 de cazuri, urmate de femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani, unde au fost 208 cazuri. Situația cea mai alarmantă este în cazul adolescentelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani, în cazul lor înregistrându-se o întrerupere la două zile.

Roxana NĂSTASĂ

Deși societatea a evoluat și au apărut tot felul de metode contraceptive, numărul avorturilor este în continuă creștere. Tot mai multe femei și tot mai multe tinere, în special, cu vârste destul de fragede, fără să se gândească vreo clipă la riscurile la care se supun, apelează la întreruperea de sarcină.

Statisticile la acest capitol sunt sumbre. Conform informațiilor oferite de cei de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, numai în primele nouă luni ale anului s-au înregistrat 1.239 de avorturi (în medie 4,5 pe zi), dintre acestea 121 de cazuri fiind adolescente cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani. Cele mai multe dintre ele sunt din mediul rural, și-au început viața sexuală foarte devreme, iar educația sexuală reprezintă o necunoscută pentru ele. Astfel, puse în fața situației, din păcate, cele mai multe recurg la ultima opțiune, fără a lua în calcul riscurile.

Așa a procedat și Mihaela, care, în urmă cu cinci ani, a făcut o întrerupere de sarcină. Nu era căsătorită, situația financiară nu era suficient de bună pentru a crește un copil, planurile de viitor erau altele, așa că singura soluție pe care ea cu partenerul ei au găsit-o a fost „evitarea” problemei. A avortat și ce a urmat n-a fost deloc plăcut. În afara efectelor imediate atât fizice, cât și psihice pe care acest avort le-a avut asupra ei, Mihaela a pierdut apoi încă doi copii, doriți, în etape avansate ale sarcinii.

„Am regretat acel avort din momentul în care am ieșit pe ușa cabinetului respectiv. Apoi, când mi-am dorit să am copii, am rămas însărcinată, însă nu am putut duce sarcina până la capăt. Dumnezeu mi-a luat această bucurie. Că există sau nu vreo legătură între avortul făcut și pierderile de sarcină ulterioare nu știu, însă trauma și auto-învinovățirea m-au distrus” a povestit aceasta cu gândul și speranța că cele care vor să apeleze la întrerupere de sarcină, se vor gândi de multe ori înainte.

Medicii atrag și ei atenția asupra riscurilor la care se supun cele care fac avort.

„În urma avortului, se poate instala sterilitatea, mai ales dacă intervenția se repetă. Se pierde mult sânge, iar dacă pacienta nu respectă indicațiile mediclui, pot apărea afecțiuni inflamatorii la nivelul organelor genitale”, a declarat un medic ginecolog vasluian.

De vină pentru numărul mare de avorturi, același medic spune că sunt în special sunt părinții adolescentelor, dar și faptul că la școală nu se face educație sexulă: „Trăim într-o eră în care accesul la informație este foarte mare, dar din păcate informațiile privind contracepția nu sunt prezentate cu așa mare interes și atât de atractiv ca cele care incită la începerea vieții sexuale. O vină o au părinții, care nu înțeleg aceast problemă de sexualitate și nu o explică, nu vorbesc despre asta. De asemenea, în școli nu se face educație sexuală și asta e o uriașă problemă. Cum să fie atâtea avorturi când sunt atâtea metode contraceptive?”

Principalele motive care le determină pe femei să ia decizia de a face avort sunt vârsta fragedă, lipsa unui loc de muncă, relația cu partenerul de viață, educația și planurile de carieră sau complicațiile apărute în timpul sarcinii care pun viața mamei sau a fătului în pericol.

Conform datelor oferite de reprezentanții DSP Vaslui, de cele mai multe ori, recurg la avorturi femeile cu vârstele cuprinse între 25 și 29 de ani, categorie de vârstă la care s-au înregistrat un număr de 239 de cazuri de avort, urmate de femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani unde au fost 208 cazuri, situația cea mai alarmantă fiind în cazul adolescentelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani, categorie la care s-au înregistrat un număr de 121 de avorturi în primele nouă luni ale anului.

Cele mai multe dintre avorturi au fost efectuate în cadrul cabinetelor și spitalelor aflate în admistrația publică, 1030 de cazuri, urmate de cabinetele din sistemul privat unde s-au înregistrat 209 cazuri.

Medicii recomandă pentru prevenirea sarcinilor utilizarea metodelor contraceptive, pentru tinere cu vârste sub 25 de ani cele mai indicate fiind prezervativele și pilulele. „Sunt curmate atâtea vieți, când sunt prezervative la tot pasul. Peste tot se găsesc contraceptive.” a mai spus medicul ginecolog.

Zilnic, la Vaslui cel puțin patru copii sunt uciși. Conform datelor furnizate de oficialii Direcției de Sănătate Publică Vaslui, în primele nouă luni ale acestui an s-au înregistrat 1.239 de întreruperi de sarcină. De cele mai multe ori, recurg la avorturi femeile cu vârstele cuprinse între 25 și 29 de ani, categorie de vârstă la care s-au înregistrat 239 de cazuri, urmate de femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani, unde au fost 208 cazuri. Situația cea mai alarmantă este în cazul adolescentelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani, în cazul lor înregistrându-se o întrerupere…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: