Home / National / Noul Cabinet Ponta a fost votat de Parlament. UDMR, PPDD și grupul minorităților au votat Guvernul. Ceremonia de depunere a jurământului, marți la ora 20.30

Noul Cabinet Ponta a fost votat de Parlament. UDMR, PPDD și grupul minorităților au votat Guvernul. Ceremonia de depunere a jurământului, marți la ora 20.30

Noul Cabinet condus de Victor Ponta a primit, luni seară, votul de încredere al Parlamentului, potrivit unor surse din comisia de numărare a voturilor.

Noul Guvern condus de Victor Ponta are următoarea componență: Liviu Dragnea (Dezvoltare regională), Gabriel Oprea (Interne) Daniel Constantin(Agricultură), Rovana Plumb (Muncă), Nicolae Bănicioiu (Sănătate), Mihai Tudose (Economie), Darius Vâlcov (Finanțe), Robert Cazanciuc (Justiție),Eugen Teodorovici (Fonduri europene), Ioan Rus (Transporturi), Ionuț Vulpescu (Cultură), Bogdan Aurescu (Externe), Mircea Dușa (Apărare), Gabriela Szabo (Sport și Tineret), Sorin Grindeanu (Comunicații), Angel Tîlvăr (Diaspora), Eugen Nicolicea (Relația cu Parlamentul), Sorin Cîmpeanu (Educație), Andrei Gerea (Energie și IMM), Grațiela Gavrilescu (Mediu) și Liviu Pop ( Dialog Social).

Potrivit Regulamentului ședințelor comune, Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de președintele Camerei Deputaților și președintele Senatului și se înaintează de îndată Președintelui României spre a proceda la numirea Guvernului.

UPDATE – Rezultatul oficial al votului pentru noul Guvern: 377 voturi “pentru”, 134 “împotrivă”

Noul Cabinet condus de Victor Ponta a primit votul favorabil din partea a 377 de parlamentari, 134 votând “împotrivă”, iar alte 12 voturi fiind anulate, conform rezultatului oficial anunțat în fața Camerelor reunite.

Parlamentarii s-au exprimat asupra componenței noului guvern prin vot secret, cu bile.

UPDATE – Ponta a discutat cu Băsescu, noul Guvern va depune jurământul marți la ora 20.30

Premierul Victor Ponta a anunțat, după votul Parlamentului, că a discutat cu președintele Traian Băsescu și au convenit ca ceremonia de depunere a jurământului de către noul Cabinet să fie organizată marți seara, la ora 20.30.

Ponta a arătat că, marți, el se va afla la Belgrad, pentru reuniunea prim-miniștrilor din Europa Centrală și de Est cu prim-ministrul Chinei, astfel că ceremonia de depunere a jurământului va fi la ora 20.30.

El a precizat că, până atunci, în cursul zilei de marți, noii miniștri vor efectua predarea-primirea dosarelor cu foștii miniștri, având în vedere și faptul că miercuri dimineața încep dezbaterile în comisiile parlamentare pentru proiectul de buget pe anul viitor.

Premierul a afirmat că intenționează să își încheie mandatul la conducerea Guvernului în noiembrie 2016, chiar dacă în urmă cu o lună, imediat după alegerile prezidențiale, nu era atât de hotărât.

“A fost o problemă de energie a mea și de credință că pot să duc la bun sfârșit ce am început în mai 2012. Mi-am recăpătat această încredere – nu în totalitate, recunosc, sunt multe lucruri pe care trebuie să le fac altfel – și cred că o să învăț mai mult din înfrângerea din 16 noiembrie decât am învățat din victoriile anterioare”, a spus Ponta.

Noul Cabinet condus de Victor Ponta a primit, luni seară, votul de încredere al Parlamentului.

UPDATE – Parlamentarii UDMR și PPDD și cei din grupul minorităților au anunțat că votează guvernul

Parlamentarii UDMR și PPDD, precum și cei din grupul minorităților naționale au anunțat, luni, în plen, că votează guvernul, arătând că vor să dea o șansă noului Executiv.

“Ceea ce vrem noi, și de aceea am decis astăzi, să dăm votul favorabil acestui Guvern. Dăm o șansă acestui Guvern să realizeze ceea ce este aici, în programul guvernamental asumat de acest Guvern. Noi dăm sprijinul, fiți convinși, când e vorba nu numai de aceste probleme (ale minorităților –n.r.), ci de probleme care țin, într-adevăr, de viața tuturor cetățenilor din România de zi cu zi. Noi dăm această șansă”, a afirmat deputatul UDMR. Laszlo Borbely.

“PPDD dorește continuarea guvernării, va vota pentru stabilitate, vom da o notă de trecere noului Guvern”, a spus și deputatul PPDD Ștefan Burlacu.

UPDATE – Parlamentarii au început votul asupra învestirii noului Cabinet condus de Victor Ponta

Parlamentarii au început, luni seară, votul asupra învestirii noului Cabinet condus de Victor Ponta, primii care își exprimă opțiunile fiind deputații.

Votul este secret, cu bile.

Deputații sunt primii care își exprimă opțiunile în privința învestirii noului Cabinet, aceștia fiind invitați să voteze, în ordine alfabetică.

Secretarul Camerei Niculae Mircovici, cel care citește lista deputaților, a spus că el nu mai vrea să fie “acar Păun” și i-a invitat pe cei care sunt în sală să strige “prezent”, pentru a nu se repeta situația de la votul vizându-i pe deputații Teodorescu și Marko.

Guvernul este învestit cu votul majorității parlamentarilor.

UPDATE – Ponta cere parlamentarilor soluții de îmbunătățire a colaborării cu Guvernul

Premierul Victor Ponta a solicitat parlamentarilor să caute soluții de îmbunătățire a relațiilor de colaborare dintre Parlament și Guvern, inclusiv prin modificarea regulamentelor, astfel încât membrii Executivului să poată avea o prezență mai mare la lucrările Legislativului.

Solicitarea a fost adresată la începutul discursului susținut de Ponta în plenul Parlamentului, la ședința de acordare a votului pentru noul guvern.

“Încep prin a solicita și a ruga Parlamentul să găsim în continuare căi de îmbunătățire a colaborării între Guvern și Parlament. Vreau să vă rog să gândiți acele modificări ale regulamentului celor două Camere care să permită o colaborare mai eficientă, o prezență mai frecventă și nu doar în cazul acelor invitații sau moțiuni”, a spus Ponta.

Ponta a amintit în acest context că majoritatea membrilor noului guvern, restructurat, sunt parlamentari, cu excepția conducerii de la Ministerul de Externe și Ministerul Educației.

El a reluat totodată ideea că este nevoie de un larg consens parlamentar pentru noul Cod Fiscal și viitoarea lege a redevențelor, astfel încât investitorii să fie asigurați că prevederile celor două documente vor fi menținute indiferent de schimbările politice, dar și pentru masterplan-ul de transport.

Reuniunea în plen a Camerei Deputaților și Senatului a început cu o întârziere de mai mult de o oră, după ce în comisiile parlamentare s-a prelungit audierea ministrului propus pentru relația cu românii de pretutindeni, Angel Tîlvăr, după ce prima propunere pentru acest portofoliu, Adrian Anghel, a fost respins în comisiile de specialitate.

De asemenea, un alt motiv al întârzierii a fost convocarea parlamentarilor PSD într-o reuniune de urgență în grupurile parlamentare, pentru a se verifica prezența acestora înainte de votul pentru noul guvern.

La ședința care este condusă de președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea sunt prezenți 468 de parlamentari.

Deputatul PNL Mihai Voicu a propus, la începutul ședinței,  întreruperea plenului reunit și audierea lui Daniel Constantin și Liviu Dragnea pentru posturile din noul Guvern, pe motiv că acestora li s-a schimbat structura ministerelor.

”În opinia noastră ar fi fost necesară audierea lui Daniel Constantin și Liviu Dragnea, pentru că aceștia sunt în situația de a li se schimba structura ministerelor la care sunt propuși”, a spus Voicu.

În replică, Valeriu Zgonea a precizat că această discuție a fost și în Biroul Permanent reunit și s-a constatat cu Liviu Dragnea și Daniel Constantin au fost audiați în martie, singura schimbare fiind că acum li s-au restrâns atribuțiile.

”Dacă am fi audiat, am fi dat un vot dublu. Dacă s-ar fi comasat ministerele, aș fi susținut acest lucru. Niciodată la remaniere nu a fost făcută audierea unui ministru care și-a păstrat portofoliu”, a spus Zgonea.

”Am considerat că este necesar ca opoziția să-și exprime punctul de vedere că puterea a comis un abuz”, a spus și deputatul PNL George Scutaru, iar propunerea lui Voicu nu a fost supusă la vot.

Noul Guvern condus de Victor Ponta are următoarea componență: În viitoarea echipă a Guvernului, voi lucra alături de: Liviu Dragnea (Dezvoltare regională), Gabriel Oprea (Interne) Daniel Constantin (Agricultură), Rovana Plumb (Muncă), Nicolae Bănicioiu (Sănătate), Mihai Tudose (Economie), Darius Vâlcov (Finanțe), Robert Cazanciuc (Justiție), Eugen Teodorovici (Fonduri europene), Ioan Rus (Transporturi), Ionuț Vulpescu (Cultură), Bogdan Aurescu (Externe), Mircea Dușa (Apărare), Gabriela Szabo (Sport și Tineret), Sorin Grindeanu (Comunicații), Angel Tîlvăr (Diaspora), Eugen Nicolicea (Relația cu Parlamentul), Sorin Cîmpeanu (Educație), Andrei Gerea (Energie și IMM), Grațiela Gavrilescu (Mediu) și Liviu Pop ( Dialog Social).

Potrivit Regulamentului Camerelor, Guvernul este învestit cu votul majorității parlamentarilor. Votul este secret, cu bile.

Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de președintele Camerei Deputaților și președintele Senatului și se înaintează de îndată Președintelui României spre a proceda la numirea Guvernului.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

x

Check Also

Victimele din clubul Colectiv, comemorate printr-un mars al tacerii, la un an de la tragedie. Peste 5.000 de oameni au fost la Colectiv, unde au depus flori si lumanari

Peste 5.000 de persoane au ...

Șoferii de care să te ferești: o mașină din opt provoacă accidente

Mașina puternică la volanul căreia ...

Totul despre noua lege! Conversia creditelor în franci elvețieni, pas cu pas

Zilele trecute, a fost adoptată ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: