Home / National / Un elicopter SMURD cu patru persoane la bord s-a prăbușit în Lacul Siutghiol: Medicul recuperat de pompieri a murit la spital. Trupurile pilotului și copilotului, aduse la mal

Un elicopter SMURD cu patru persoane la bord s-a prăbușit în Lacul Siutghiol: Medicul recuperat de pompieri a murit la spital. Trupurile pilotului și copilotului, aduse la mal

Un elicopter SMURD cu patru persoane la bord s-a prăbușit, luni după-amiază, în Lacul Siutghiol din județul Constanța, iar la fața locului au fost trimise echipaje de pompieri, Ambulanță, Poliție și scafandri. Un membru al echipajului a fost resuscitat și dus la spital. Trupul copilotul elicopterului prăbușit a fost adus la mal, după mai multe ore de căutări. Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat că urmează să fie adus la mal trupul altei victime dispărute.

UPDATE 00:24 – Copilotul elicopterului prăbușit a fost găsit legat de scaun cu centura, la șase metri adâncime

Copilotul elicopterului prăbușit în lacul Siutghiol a fost găsit legat de scaun cu centura de siguranță, la o adâncime de șase metri, a spus un scanfandru de la ISU Dobrogea care a participat la căutări, el adăugând că intervenția este dificilă din cauza temperaturii scăzute și a mâlului.

UPDATE 00:05 – A treia persoană din elicopterul prăbușit, adusă la mal de scafandri

A treia persoană din elicopterul SMURD prăbușit în lacul Siutghiol a fost adusă, luni noapte, la mal de scanfandri, iar la ora transmiterii acestei știri medicii îi fac masaj cardiac.

Potrivit primelor informații de la fața locului, este vorba despre pilotul elicopterului prăbușit, echipajele medicale care așteptau pe ponton începând imediat să îi facă masaj cardiac, bărbatul urmând să fie dus apoi în ambulanța SMURD, unde vor continua manevrele de resuscitare, după care va fi dus la spital și vor fi urmate aceleași proceduri ca și în cazul copilotului găsit în urmă cu aproape trei ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La ora transmiterii acestei știri, echipele de intervenție continuă căutările pentru găsirea celei de-a patra victime aflate în elicopterul prăbușit în lacul Siutghiol, respectiv asistenta medicală.

UPDATE 00:00 – Medicul recuperat de pompieri și internat în stare critică la Spitalul Județean Constanța a murit

Medicul din elicopterul SMURD prăbușit în lacul Siutghiol, care era internat în stare critică la Spitalul Județean de Urgență Constanța, a murit, a declarat, luni seară, secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

”Din păcate, am fost informați, și familia a fost informată, că medicul a decedat, a fost declarat decedat la spital acum câteva minute. Au fost făcute toate încercările pentru a-i salva viața, dar din păcate asta este situația”, a spus Raed Arafat.

Potrivit acestuia, copilotul este resuscitat, dar ”șansele sunt minime”.

”Nu credem că vom reuși”, a continuat Arafat.

Laura Vizireanu, medicul aflat în elicopterul SMURD prăbușit, a fost prima persoană recuperată de pompieri din apă. Aceasta a fost resuscitată inițial de medicii de pe ambulanță timp de aproximativ 45 de minute, ea răspunzând manevrelor de resuscitare. Ulterior, femeia a fost transportată la Spitalul Județean de Urgență Constanța, fiind internată în stare critică la secția de terapie intensivă.

UPDATE 23:40 – Arafat: Piloții elicopterelor SMURD nu pot avea sub o mie de ore de zbor

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat, luni seară, că piloții elicopterelor SMURD ”nu pot avea sub o mie de ore de zbor”, în condițiile în care intervențiile sunt ”foarte complexe și se aterizează în locuri necunoscute”.

Raed Arafat a spus că elicopterul SMURD care s-a prăbușit luni după-amiază în lacul Siutghiol din județul Constanța avea inspecția tehnică ”la zi”, fiind verificat la Eurocopter.

”Este un elicopter cu care zburăm în cadrul MAI și pentru SMURD, și pentru Poliție. Are inspecția și totul la zi, a fost trimis de Inspectoratul de Aviație la Eurocopter, a fost verificat. Din punct de vedere tehnic nu punem la îndoială că elicopterul n-ar fi fost în stare tehnică bună de zbor. Condițiile meteo au fost ok, au zburat pe condiții meteo bune”, a afirmat Arafat.

El a precizat că piloții elicopterelor SMURD ”nu pot avea sub o mie de ore de zbor”.

”Elicopterele SMURD zboară cu piloți cu experiență. Pilotul comandant al elicopterului, de regulă, nu poate avea sub o mie de ore de zbor. Copilotul poate să aibă mai puțin, dar pilotul comandant trebuie să aibă de la un anumit număr de ore în sus, fiind intervențiile foarte complexe și pentru că se aterizează în locuri necunoscute. Așa că pilotul, aici, nu avea cum să fie în afara regulei”, a declarat Raed Arafat.

El a mai spus că la ora 16.11 a fost făcut apelul la 112, privind prăbușirea elicopterului.

”Din rapoartele pe care le-a primit până acum, de la Serviciul de Ambulanță Constanța trei echipaje au fost trimise și au sosit la fața locului la 16.17, 16.19 și 16.20. Au fost trimise de la ISU echipe de intervenție, care au sosit în jurul orei 16.25. Două bărci au intervenit inițial și a venit și a treia barcă. Bărcile care au intervenit, una era cu motor, a doua era cu vâsle, iar a treia barcă era cu motor. Acesta a fost modul în care s-a defășurat acțiunea. Din informațiile pe care le am de la medicul șef de la SMURD, accidentul a fost anunțat la 16.18, iar la 16.40 – 16.45 deja erau două bărci în larg la intervenție”, a declarat Arafat.

Potrivit sursei citate, copilotul este în stop cardiac, în șoc hipotermic și este resuscitat, fiind dus la Spitalul Județean Constanța.

UPDATE 21:28 – Echipele de intervenție au adus cu șalupa la mal trupul unuia dintre dispăruții în lacul Siutghiol

Echipele de intervenție au adus cu șalupa la mal, luni seară, în jurul orei 21.25, trupul unuia dintre cei trei dispăruți în lacul Siutghiol, în urma prăbușirii elicopterului SMURD, la ora transmiterii știrii echipele medicale făcându-i masaj cardiac.

Potrivit secretarului de stat în MAI Raed Arafat, este vorba despre copilotul elicopterului prăbușit, echipajele medicale aflate la fața locului începând imediat masajul cardiac. Arafat a spus că bărbatul este în stop-cardiorespirator și în șoc hipotermic și posibil și cu traumatisme.

“Omul este în stop cardio-respirator și nu are semne vitale, dar conform procedurii avem obligația să îl resuscităm cel puțin până se mai încălzește să vedem dacă cordul pornește”, a explicat Arafat.

El a menționat însă că situația este gravă și că șansa de supraviețuire este foarte mică.

Arafat a refuzat să dea numele copilotului, spunând doar că a vorbit cu tatăl acestuia, pe care l-a informat despre situație.

Secretarul de stat în MAI a spus că urmează să fie adus la mal trupul altei victime dispărute în lacul Siutghiol.

UPDATE – Arafat nu exclude total posibilitatea salvării celorlalte trei persoane din elicopterul prăbușit

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat, ajuns, luni seară, la locul prăbușirii elicopterului, a declarat că nu exclude total posibilitatea ca celelalte trei persoane aflate la bordul aparatului de zbor să fie găsite în viață, dar că sunt “foarte multe incertitudini” care ar anula această variantă.

Secretarul de stat Raed Arafat a spus că nu exclude în totalitate varianta ca asistenta medicală, pilotul și copilotul elicopterului SMURD prăbușit, luni după-amiază, în lacul Siutghiol, din județul Constanța, să mai fie găsiți în viață, dar că sunt foarte multe incertitudini în privința șanselor acestora de supraviețuire, între care hipotermia sau posibile traume, care ar anula orice șanse de a fi salvați, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Arafat nu a vrut să facă publice numele celor patru membri aflați în aparatul de zbor și a spus că toți cei trei dispăruți care sunt căutați încă în lac sunt tineri, cu vârste sub 40 de ani, adăugând că în mod sigur i-a întâlnit în timpul activității la SMURD.

Raed Arafat a spus că înainte să ajungă la locul prăbușirii elicopterului a trecut pe la Spitalul Județean și s-a interesat de starea doctoriței salvate, spunând că aceasta este în stare critică și este intubată, fiind în continuare la Terapie Intensivă.

Arafat a mai spus că, în funcție de evoluția stării de sănătate a medicului, se va decide dacă va fi necesară mutarea sa într-o unitate medicală din București.

Totodată, Arafat a mai spus că marți se va decide dacă aparatele SMURD de genul celui prăbușit în lac vor rămâne la sol pentru inspecție tehnică.

UPDATE 20:59 – Femeia adusă la mal după prăbușirea elicopterului, internată în stare critică la terapie intensivă

Femeia adusă la mal după prăbușirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol și care a fost transportată cu o ambulanță la Spitalul Județean de Urgență Constanța este internată în stare critică la secția de terapie intensivă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit reprezentanților Spitalului Județean de Urgență Constanța, Laura Vizireanu, medicul aflat în elicopterul SMURD care s-a prăbușit în lacul Siutghiol, a fost internată la secția de terapie intensivă, starea acesteia fiind critică.

Pe de altă parte, reprezentanții Aeroportului Internațional ”Mihail Kogălniceanu” din Constanța au declarat că elicopterul a aterizat pe aeroport la ora 15.49, pentru o escală de alimentare.

”La 15.55 a început alimentarea, iar la ora 16.00 a fost încheiată, fără a se înregistra probleme în timpul operațiunii, aceasta fiind supravegheată de personalul specilizat din cadrul aeroportului. La ora 16.07 elicopterul a decolat în condiții normale, condițiile meteo fiind favorabile, iar după decolare nu au fost identificate probleme de către controlorii de zbor”, au precizat reprezentanții Aeroportului ”Mihail Kogălniceanu”.

UPDATE 20:58 – Motorul primei bărci ajunse la locul accidentului aviatic nu a pornit; pompierii au folosit vâslele

Intervenția la locul accidentului aviatic de la Constanța a fost făcută la 15 minunte de la primirea apelului la 112, primele echipe ajungând acolo cu o barcă penumatică al cărei motor nu a pornit, astfel că, pentru a nu pierde timpul, pompierii au folosit vâslele, spune purtătorul de cuvânt ISU.

UPDATE 19:00 Un elicopter cu echipe de salvatori din București se îndreaptă spre locul accidentului aviatic

Un elicopter cu echipe de salvatori din București se îndreaptă spre locul accidentului aviatic, vicepremierul Gabriel Oprea solicitând, totodată, intervenția de urgență a scafandrilor militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale pentru a participa la misiunea de căutare.

“Pentru intensificarea căutărilor membrilor echipajului elicopterului EC 135, operat de SMURD Constanța, prăbușit în zona lacului Siutghiol, din județul Constanța, din ordinul vicepremierului Gabriel Oprea un elicopter cu echipe de salvatori din București este deja în zbor spre zona accidentului. Totodată, vicepremierul Gabriel Oprea a solicitat intervenția de urgență a scafandrilor militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale pentru a participa la misiunea de căutare. Primele forțe suplimentare au ajuns deja la locul accidentului”, informează MAI într-un comunicat de presă.

Potrivit aceleiași surse, din informațiile de la fața locului, o persoană care făcea parte din echipa medicală aflată la bordul elicopterului a fost scoasă din apă și a fost resuscitată, aceasta fiind transportată la Spitalul Județean Constanța.

Bărcile care au ajuns la fața locului și au recuperat prima victimă sunt din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea.

Potrivit ISU Dobrogea, primele echipaje au ajuns la fața locului la ora 16.30, iar prima persoană din echipaj a fost găsită la ora 16.45.

La momentul accidentului, elicopterul se întorcea către bază, de la o misiune de salvare aero-medicală, după ce a transportat un pacient la Spitalul Județean Constanța, se mai arată în comunicatul MAI.

La ora transmiterii acestei știri, echipele de căutare au început să aducă la mal bucăți din elicopterul prăbușit, pe care urmează să le depoziteze într-un loc special amennajat pentru a fi supuse expertizrăii, în vederea stabilirii cauzelor care au dus la prăbușirea aparatului de zbor în lacul Siutghiol.

UPDATE 18:05  Asistenta aflată în elicopterul prăbușit era însărcinată

Asistenta medicală aflată în elicopterul SMURD prăbușit în Lacul Siutghiol are 38 de ani și este însărcinată, afirmă prietenul acesteia, care spune că femeia îi dăduse un mesaj pe telefon în care îi spunea că se află în elicopter și se îndreaptă spre Aeroporul Kogălniceanu.

Între cele patru persoane aflate la bordul elicopterului prăbușit se află și o asistenă medicală de la Spitalul Județean Constanța.

Prietenul femeii spune că aceasta este însărcinată și aflase de curând că va avea un copil.

Bărbatul mai spune că femeia îi dăduse un sms cu puțin timp înainte de prăbușirea elicopterului, în care îi spunea că se află în aparatul de zbor și se îndreaptă spre Aeroporul Kogălniceanu, pentru a alimenta cu combustibil.

Prietenul femeii crede că sunt mici șanse ca aceasta să mai fie găsită în viață.

UPDATE 18:00 Femeia adusă la mal, resuscitată și dusă la spital

Medicul aflat în elicopterul prăbușit în Lacul Siutghiol, singurul din cei patru membri ai echipajului care a fost găsit și salvat până la ora transmiterii acestei știri, a fost dus la Spitalul Județean Constanța, după ce a răspuns manevrelor de resuscitare și i-a revenit pulsul.

Echipajul medical aflat la locul prăbușirii elicopterului a reușit să îl salveze pe medic – o femeie – după mai bine de 45 de minute de manevre de resuscitare.

Femeia a fost resuscitată într-o ambulanță, pe malul lacului, iar la ora transmiterii acestei știri, după ce s-a reușit resuscitarea acesteia, ea a fost dusă la Spitalul Județean Constanța.

La ora transmiterii acestei știri, la fața locului se află zeci de jandarmi, pompieri, polițiști, dar și scafandri, care încearcă să îi găsească pe ceilalți trei membri ai echipajului din elicopter.

Căutările se desfășoară pe lac cu mai multe ambarcațiuni, dar și în apă, cu scafandri ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență și ai Forțelor Navale.

Inițial, directorul Serviciului Județean de Ambulanță Constanța, Ionuț Cealera, declara că starea femeii aduse la mal este foarte gravă și că ea nu răspundea manevrelor, fiind în stop cardio-respirator. Directorul SAJ mai spunea că celelalte trei persoane nu fuseseră găsite și că operațiunea de recuperare este dificilă în condițiile în care este frig și s-a întunecat.

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a mai spus că intervenția ISU Constanța a fost bună. “S-a intervenit rapid”, a spus Arafat.

UPDATE 17:35 Martori ai accidentului aviatic: După prăbușirea elicoperului în lac s-au auzit strigăte de ajutor

Martori ai accidentului aviatic produs în Constanța spun că imediat după prăbușirea aparatului de zbor s-au auzit strigăte de ajutor și a durat câteva zeci de minute pînă la sosirea primei ambarcațiuni de salvare.

UPDATE 17:30 – Femeia adusă la mal nu răspunde manevrelor de resuscitare

Starea medicului adus la mal este foarte gravă, iar medicii încearcă de mai bine de 45 de minute să o resusciteze pe femeie, însă aceasta nu răspunde manevrelor și este în continuare în stop cardio-respirator, afirmă directorul SAJ Constanța.

Persoane aflate în zona lacului la momentul producerii accidentului spun că elicopterul SMURD s-a prăbușit în apă la o distanță de câteva sute de metri de mal, iar la scurt timp au văzut flăcări și fum.

Oamenii mai spun că au auzit strigăte de ajutor și că ulterior aparatul de zbor s-a scufundat.

Persoanele aflate pe mal mai relatează că au sunat la 112 și că primii care au ajuns cu ambarcațiune, respectiv o barcă peneumatică, fiind pompierii, însă a durat câteva zeci de minute.

UPDATE 17:00 – Un membru al echipajului a fost adus la mal cu o barcă

Potrivit sursei citate, la ora transmiterii acestei știri, mai multe echipaje de pompieri și scafandri intervin cu bărci pentru recuperarea celor patru persoane aflate în elicopterul SMURD prăbușit.

Managerul Serviciului de Ambulanță Constanța a precizat că la ora transmiterii acestei știri unul din membrii echipajului, respectiv un medic, a fost adus la mal cu o barcă. Ultimele informații arată că este vorba despre o femeie care se află în stop-cario respirator și pe care echipajele medicale încearcă să o resusciteze, urmând să o ducă la Spitalul Județean Constanța.

Celelalte trei persoane aflate la bordul elicopterului SMURD sunt căutate în continuare de către scafandri și pompieri.

Potrivit unui comunicat al MAI, la bordul elicopterului se aflau un pilot, un copilot, un medic și un asistent.

Conform MAI, vicepremierul Gabriel Oprea merge în județul Constanța, însoțit de o echipă de procurori militari, criminaliști și de conducerea MAI, iar din dispoziția acestuia a fost activat Centrul Operativ din Guvern, pentru coordonarea intervenției la fața locului.

MAI precizează că prăbușirea elicopterului în lacul Siutghiol a fost semnalată în jurul orei 16.20, prin sistemul 112.

Elicopterul transportase un pacient de la Tulcea la Spitalul Județean din Constanța și mergea să realimenteze cu combustibil.

Conform reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență Constanța, elicopterul SMURD se afla în misiune și se îndrepta spre Tulcea, de unde urma să preia un pacient cu embolie pulmonară pentru a-l transporta la Spitalul Județean Constanța.

La fața locului, au fost trimise echipaje de pompieri, Ambulanță, Poliție, jandarmi și scafandri.

Potrivit primelor informații de la fața locului, cele patru persoane aflate la bord ar fi supraviețuit și s-ar fi refugiat pe o epavă.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

x

Check Also

Donald Trump prelungește carantina în Statele Unite până pe 30 aprilie. „Vom fi pe calea recuperării până la 1 iunie”Budușan Mihai

Preşedintele Donald Trump a anunţat duminică, că va extinde ...

John Diffie, cântăreț de muzică country deținător al unui premiu Grammy, a murit de coronavirustavi.cojocaru

Americanul John Diffie (61 de ani) a murit ieri, ...

VIDEO | Un leu de mare a luat locul vizitatorilor la un parc acvatic din AustraliaBudușan Mihai

Un parc acvatic din Australia a rămas fără vizitatori, ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: