Home / World / DECIZIE ISTORICĂ – Barack Obama: Statele Unite și Cuba au hotărât normalizarea relațiilor diplomatice. Casa Albă nu exclude o vizită a lui Obama în Cuba

DECIZIE ISTORICĂ – Barack Obama: Statele Unite și Cuba au hotărât normalizarea relațiilor diplomatice. Casa Albă nu exclude o vizită a lui Obama în Cuba

Statele Unite au decis normalizarea relațiilor diplomatice cu statul cubanez, anunță președintele Statelor Unite, Barack Obama. “Am luat această decizie pentru crearea de noi oportunități la nivel bilateral; va fi deschis un nou capitol în relația dintre Statele Unite și Cuba”, a declarat Obama, notând că istoria relațiilor dintre cele două țări este una “complicată”.

UPDATE – Casa Albă nu exclude o vizită a lui Barack Obama în Cuba

O vizită a președintelui american Barack Obama în Cuba nu este “exclusă” după anunțul istoric privind normalizarea relațiilor între Statele Unite și Cuba, a anunțat miercuri Casa Albă, relatează AFP.

“Nu s-a stabilit nimic până la acest stadiu (…), dar nu aș exclude o vizită a președintelui” Barack Obama în Cuba, a declarat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Executivului american.

“Dacă va avea ocazia de a se duce la fața locului (…), președintele nu va rata această oportunitate”, a adăugat el.

UPDATE – Obama: Cuba va elibera un agent de spionaj american deținut de 20 de ani

Cuba va elibera un agent american care a efectuat misiuni de spionaj și care era deținut de aproape 20 de ani, a anunțat președintele Statelor Unite, Barack Obama, citat de CNN.

“Cubanezii din Statele Unite au contribuit la construirea Americii. Statele Unite au apărat cu mândrie democrația și drepturile omului în Cuba. Avem o relație unică”, a spus Obama.

Printre măsurile luate în vederea normalizării relațiilor diplomatice, Obama a anunțat eliminarea restricțiilor de călătorie între cele două țări, reluarea relațiilor diplomatice la nivel de ambasade, reluarea unor schimburi comerciale.

“Izolarea Cubei nu a funcționat; este necesară o nouă abordare”, a adăugat Obama, precizând că va solicita, ulterior, măsuri pentru normalizarea relațiilor la nivel medical și pentru eliminarea Cubei de pe lista țărilor care susțin terorismul.

Președintele Statelor Unite i-a mulțumit Papei Francisc pentru rolul jucat în negocierile cu statul cubanez. Suveranul Pontif a trimis scrisori președinților celor două țări, Barack Obama și Raul Castro, iar Vaticanul a discutat cu delegațiile celor două țări.

La încheierea discursului, Obama a transmis poporului cubanez în limba spaniolă: “Todos somos americanos” (“Suntem toți americani”).

Raul Castro confirmă normalizarea relațiilor Cubei cu Statele Unite

Președintele Cubei, Raul Castro, a confirmat normalizarea relațiilor diplomatice cu Statele Unite, precizând că problema embargoului american impus țării sale urmează să fie rezolvată, relatează AFP.

“Am decis normalizarea relațiilor, dar acest lucru nu înseamnă că a fost rezolvată problema principală, cea a embargoului economic”, a spus Raul Castro.

Sursa: mediafax.ro

Statele Unite au decis normalizarea relațiilor diplomatice cu statul cubanez, anunță președintele Statelor Unite, Barack Obama. "Am luat această decizie pentru crearea de noi oportunități la nivel bilateral; va fi deschis un nou capitol în relația dintre Statele Unite și Cuba", a declarat Obama, notând că istoria relațiilor dintre cele două țări este una "complicată". UPDATE - Casa Albă nu exclude o vizită a lui Barack Obama în Cuba O vizită a președintelui american Barack Obama în Cuba nu este "exclusă" după anunțul istoric privind normalizarea relațiilor între Statele Unite și Cuba, a anunțat miercuri Casa Albă, relatează AFP. "Nu…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Cel puțin nouă morți și peste 30 de răniți în urma prăbușirii unui pod care lega două insule în Indonezia

Cel puțin nouă persoane au decedat, iar alte peste ...

Decizie oficiala: Landurile germane nu mai vor noi inmatriculari de automobile pe benzina si motorina, incepand cu anul 2030

Landurile germane nu vor sa mai permita noi inmatriculari ...

REFERENDUMUL din Ungaria privind cotele de imigranți, INVALID / Viktor Orban a anunțat că va înainta Parlamentului o propunere de amendament constituțional

Biroul Național Electoral (NVI) din Ungaria a anunțat oficial ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: