Home / Administratie / Pentru gunoiul produs, orășenii vor plăti mai mult ca țăranii – Cât ne costă gunoiul?

Pentru gunoiul produs, orășenii vor plăti mai mult ca țăranii – Cât ne costă gunoiul?

Din 2015, fiecare locuitor al județului vaslui, indiferent de vârstă, va trebui să plătească lunar pentru colectarea gunoiul produs la nivelul locuinței sau a gospodăriei. Ieri, Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară Vaslui a oferit publicității tarifele care vor fi solicitate populației pentru colectarea deșeurilor solide. De anul viitor, pentru această categorie de servicii de salubrizare fiecare orășean va achita 7,1 lei, iar fiecare locuitor de la sat va trebui să plătească 2 lei. În cazul unei familii de patru membri care stă la bloc, se vor achita 28,4 lei! Prima listă cu tarife a apărut în anul 2010, an în care ADIV a punctat tarife de 5 lei/ persoană în mediul urban și 1,4 lei/persoană în mediul rural.

Bogdan RUSU

Ieri, primarii care au aderat la ADIV s-au întâlnit cu managerii acestui organism, pentru a fi informați în legătură cu stadiul proiectului județean de gestionare a deșeurilor. În cadrul ședinței, experții din cadrul ADIV au dat publicității o listă cu prețurile pe care le va plăti populația începând din 2015, după ce sistemul de colectare și transport al deșeurilor va deveni funcțional.

Potrivit documentelor, locuitorii din mediul urban vor plăti de 3,55 ori mai mult ca locuitorii satelor din județ. Tarifele ce vor fi impuse populației se apropie de nivelul maxim de 2,57 de euro (9 lei) de persoană estimat la nivelul anului 2008.

În documentele ce au fost supuse aprobării în cadrul reuniunii ADIV s-a cerut ca în 2015 locuitorii din mediul urban să achite o taxă de 7,1 lei/persoană, în timp ce sătenii doar 2,0 lei/ fiecare membru de familie.

În 2016, taxele vor fi de 7,2 lei/ persoană în mediul urban și de 2,1 lei/persoană în mediul rural. Taxele, vor crește independent, în fiecare an, cu 0,1 lei, iar în 2018 sumele impuse populației vor fi de 7,4 lei în mediul urban și de 2,1 lei în mediul rural.

Mai mult decât atât, persoanele fizice care intră în categoria unor cazuri speciale, de tipul proproietarilor care își vor consturi locuințe și care vor produce volume mari de deșeuri, vor trebui să acjhite taxe separat: 215 lei pentru fiecare tonă de deșeuri produse în 2015, 220 de lei/tonă în 2016, 225 lei în 2017. De asemenea, și persoanele fizice care produce deșeuri în urma activităților economice pe care le produc vor trebui să achite 309 lei/tonă de gunoi. Taxa pentru agenții economici va rămâne constantă în viitorii zece ani.

Conform conducerii ADIV, până pe 25 februarie 2015, se vor organiza licitațiile publice ce vizează contractul de colectrare și transport a deșeurilor. Autoritățile se grăbesc să finalizeze proiectul cât mai repede, pentru ca toate investițiile realizate să fie expolatate cât mai repede. Totul depinde de primari, mai exact de modul în care se vor grăbi să întocmească o serie de docuimente necesare demarării licitațiilor. ADIV a realizat recepția gropii de gunoi de la Roșiești, depozitele de deșeuri sunt gata în procent de 90%, la fel ca stațiile de transfer a deșeurilor și cele de colectare. Flota de autovehicule pentru transportul gunoaielor se află deja în patrimoniul ADIV.

Din 2015, fiecare locuitor al județului vaslui, indiferent de vârstă, va trebui să plătească lunar pentru colectarea gunoiul produs la nivelul locuinței sau a gospodăriei. Ieri, Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară Vaslui a oferit publicității tarifele care vor fi solicitate populației pentru colectarea deșeurilor solide. De anul viitor, pentru această categorie de servicii de salubrizare fiecare orășean va achita 7,1 lei, iar fiecare locuitor de la sat va trebui să plătească 2 lei. În cazul unei familii de patru membri care stă la bloc, se vor achita 28,4 lei! Prima listă cu tarife a apărut în anul 2010, an în care…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Programul CJ Vaslui de finanțare cu 400.000 lei a activităților nonprofit, afectat de coronavirus

Consiliul Județean (CJ) Vaslui nu mai organizează sesiunea de ...

Taximetrist rănit într-un accident, în Rediu, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de un alt autoturism

Un taximetrist de 35 de ani, din Vaslui, a ...

Vaslui: Dezinfecția scărilor de bloc continuă

Dezinfecția scărior de bloc din municipiul Vaslui a început ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: